• 瀏覽: 43,517
  • 回覆: 266
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-7-3 09:09 發表
波音等收皮,歐唔買你,得罪中俄亦唔買你,仲有咩大國幫襯先?
所以千萬唔好打仗,用呢招陰乾佢就不戰而勝拉

美國:中國唔幫襯波音,我地決左制裁宜中巴士!

老尾:唔賣晶片比空巴

美國佬制裁空巴同唔俾空巴降落啦!

有道德嘅國家,如果唔鍾意你,只會單對單唔同你做生意,冇道德嘅國家,如果唔鍾意你,就會用霸權脅迫全世界都唔可以同你做生意

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-7-3 09:09 發表
波音等收皮,歐唔買你,得罪中俄亦唔買你,仲有咩大國幫襯先?
五眼聯盟應該可以幫佢吊下鹽水

老美要唔要制裁法國佬?不過法國佬都是學你老美先前搶澳洲潛艇訂單。

引用:
原帖由 馬路小薯仔 於 2022-7-3 10:56 發表

所以千萬唔好打仗,用呢招陰乾佢就不戰而勝拉
中國嘅策略似乎係,盡量唔打仗,陰乾老尾,等佢崩潰。起碼要遲啲打,等佢未陰乾哂都七七八八。

一搥定音 捱住外國貨先

波音,No Way,我怕死!

愛國愛黨一定要堅持非國產飛機不搭

引用:
原帖由 johnlong18 於 2022-7-3 08:56 發表
7月1日晚間,中國大陸三大航空集團——南航、國航、東航1日公告,稱已與法國空巴(Airbus)簽訂購買協議,將分別向空巴購買96、96、100架A320NEO系列

中國拉法國仔 大眾汽車ceo也警告德犬政客匆與中國作對。

引用:
原帖由 bike123 於 2022-7-3 12:48 發表

中國拉法國仔 大眾汽車ceo也警告德犬政客匆與中國作對。
根本大家合作;:有錢齊齊搵
就最好
商界好,市民,消費者又好

係要搞政治對抗
政客可能好過引
但受害的是人民

引用:
原帖由 johnlong18 於 2022-7-3 08:56 發表
7月1日晚間,中國大陸三大航空集團——南航、國航、東航1日公告,稱已與法國空巴(Airbus)簽訂購買協議,將分別向空巴購買96、96、100架A320NEO系列

中國又話自己制造飛機,洗乜同美國法國買

8國聯軍時,他們有份呀。。。點解唔用國產

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]