• 瀏覽: 100,677
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
+45
(星島日報報道)美國太空總署(NASA)署長尼爾森接受德國媒體訪問時表達了對中國太空計畫的擔憂,認為中國可能登月,並宣布月球是中國領土。

美國一九六九年就已經登月,並在月球上插上國旗;而太空總署去年啟動「阿提米絲計畫」,預計最快二○二五年重返月球。該計畫是前總統特朗普掌政時發起,原本目標是二○二四年前將人類再次送上月球表面。

二○○四年一月,中國國務院批准月球探測,並命名為「嫦娥工程」。二○一九年一月,中國發射嫦娥四號月球探測器成功陸月球表面。

此外,中國與俄羅斯正聯手推動月球科研站計畫,預計將在二○三五年前,分三階段在月球建立長期科研站。

尼爾森向德國《圖片報》表示:「我們必須擔心中國會在登月後說,『這是我們的,你們別過來』。」他稱:「中國的太空計畫其實是軍事太空計畫」、「又有一場新的太空競賽,這次是中國。」
稱中國太空站研摧毀他國衞星

尼爾森還說:「你認為中國的太空站會發生甚麼事?他們會在那裏學習如何摧毀別人的星。」

報道指,中國多年來一直在研究使用機械臂或機械網「捕捉」星並使其墜毀的技術,據說是為了清理自己的太空碎片。

今年一月,中國的實踐二十一號衞星就被發現捕捉一顆失效星,並將其丟棄到一處「墳場」軌道。報道又稱,實際上外國星也可能以這種方式受攻擊。

係唔係有被迫害妄想症?

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/daily ... 際-NASA署長示警-小心中國佔領月球

美國五十年前聲稱已經可以載人去到月球,但又聲稱要到2025年先至可以再重返月球

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-7-3 07:49 發表
50年前登月根本天荒夜談,當時專家計算過成功率得0.00027%,咁低成功率尾國居然敢玩直播!你都知乜事啦!

當年仲6次登月,次次成功!
根本就冇可能,退一萬步,以當年的科技,就算真係俾你去到,點係月球回程返黎地球?

引用:
原帖由 u_77543 於 2022-7-3 08:02 發表

美國就糸知道無其他人辨法認證到,月球登陸,所以拍了一場好大室內,登陸月球影片,呃世人,後來好多人已經踼爆了美國佬做假,登陸月球相🤪🤪🤪
仲係載人咁大件事喎,起碼都要經過無數次反覆又反覆既實驗先啦,美國佬唔使架,一炮過,真勁呀

睇網上話,當年美國登月既一切資料同設計圖完全唔見哂,唔知真定假呢

係唔係有腦霧呀?講嘢九唔搭八,語無倫次

引用:
原帖由 montejo 於 2022-7-3 08:22 發表

只要想想,架太空船點樣裝一台五十幾年前嘅電腦?
最好笑既係,太空人係月球既活動畫面居然可以咁清晰,真係荒謬到絕頂,唔好話五十幾年前科技冇可能做到,就算以現今的科技技術都未必做得到

會唔會見到柯柏文?

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2022-7-3 09:08 發表

美國科技做到
你認真的?

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2022-7-3 09:11 發表

美國科技實力遠超大陸仔想象
五十幾年前喎,月球喎

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2022-7-3 09:16 發表

有乜特別?美國100年前有航母,80年前有核彈
受教了

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2022-7-3 09:18 發表

60年前整隻太空船上月球有幾難??
ok啦

引用:
原帖由 007kk 於 2022-7-3 09:19 發表

最難得果班天才科學家一啲都冇留低資料俾後輩,等NASA 又再硏究幾十幾年嘛!
莫非果班是高智慧外星人?
當年大部份既登月資料好多都離奇消失,好鬼呀

引用:
原帖由 james@zeta 於 2022-7-3 11:50 發表

大陸仔太空軍落後50年係事實
海/空軍落後30年
都係客觀數據😄

玻璃心係咪好痛呢?🤭
你做乜寫中文?

唔好睇到好似美國人個個都有學識有智慧,大L把美國人仲非常相信「地平說」架

主題標籤 #俄羅斯
鍵盤翻頁
左右