• 瀏覽: 13,638
  • 回覆: 69
https://www.youtube.com/watch?v=PVCiJGjW7a8
節錄如下:
#從呎吋計算出003大約78000~80000噸左右(滿載)
#艦載機約50架左右
#四台蒸汽輪機燒重油, 速度約28~30節
#筆者疑問沒有艦載J15如何在陸地進行電磁彈射測試??
#003不是全電推動, 因仍未開發到大功率電動機.
#筆者懷疑中壓直流系統效能, 因沒有上055, 如直接上003航母感覺非常冒險.
#由於太多新系統及新艦載機, 003下水到舾裝測試可能需要較長時間, 估計短則5~6年, 長則7~8年

筆者只是提出疑問, 並沒有盲踩或盲撐, 中肯分析.進入香討影片區

作者有冇工程底架?
未能開發大功率電動機?
首先你要知道發電機結構同電動機幾乎一樣。
你亦要知道中國一年都唔知起幾多水電/火電廠。

中壓直流測試不足?其實呢個世界而家所有先進少少嘅電器都係直流電。就算供電係用交流電亦要用整流器將佢變成直流。其實一早都成熟到爛。

至於話太多新系統測試就更加搞笑,嗰啲系統好多都可以喺地面進行測試啦,一早得就得,唔得就忽得,使整完隻艦先出嚟試?

中國使咁多錢,用咁多工程師都唔及一個筆者分析,抵死啦

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-7-3 05:48 發表
https://www.youtube.com/watch?v=PVCiJGjW7a8
節錄如下:
#從呎吋計算出003大約78000~80000噸左右(滿載)
#艦載機約50架左右
#筆者懷疑中壓直流系統效能, 因沒有上055, 如 ...
呢啲軍事機密, 唔會披露, 你個腦唔會犀利過設計團隊, 估嚟都冇意思.

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-7-3 05:48 發表
節錄如下:
#艦載機約50架左右
#筆者懷疑中壓直流系統效能, 因沒有上055, 如 ...
網上早已經有陸上測試003電彈的圖片,電彈比蒸彈長,仲頂著左個升降機添,J15T早已經見身,前輪已經改成彈射版

燒油發電只要補給跟得上就唔係問題,打台灣/南海咁近足夠了

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-7-3 08:20 發表
作者有冇工程底架?
未能開發大功率電動機?

中壓直流測試不足?其實呢個世界而家所有先進少少嘅電器都係直流電。就算供電係用交流電亦要用整流器將佢變成直流。其實一早都成熟到爛。

至於話太多新系統測試就更加搞笑,嗰啲系統好多都可以喺地面進行測試啦,一早得就得,唔得就忽得,使整完隻艦先出嚟試?
好明顯師亨對電子是門外漢

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-7-3 08:44 發表

呢啲軍事機密, 唔會披露, 你個腦唔會犀利過設計團隊, 估嚟都冇意思.
師亨你針對錯人啦, 所有意見係筆者發表, 我並沒有表態

引用:
原帖由 afternoon 於 2022-7-3 13:01 發表

網上早已經有陸上測試003電彈的圖片,電彈比蒸彈長,仲頂著左個升降機添,J15T早已經見身,前輪已經改成彈射版

有點疑問:
1)從網上資料大陸測試彈射超過萬次以上並得到成功, 只有圖片? 有沒有視頻??
2)地面測試彈射是用J15艦載版嗎??

小弟好奇怪,
點解現在的人,
總覺得各國的武備,
必須透明公開!
是否書讀得太多傻 L咗!

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-7-3 08:20 發表
作者有冇工程底架?
未能開發大功率電動機?

起得不代表擁有高新技術

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-7-3 08:44 發表

全世界都在等看003 因為電彈而停電

引用:
原帖由 afternoon 於 2022-7-3 13:01 發表

陸上測試等於紙上談兵

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-7-3 14:54 發表

好明顯師亨對電子是門外漢
電子及電力是兩回事,雖然兩者都是「電」。

引用:
原帖由 summonccs 於 2022-7-3 15:14 發表
小弟好奇怪,
點解現在的人,
總覺得各國的武備,
必須透明公開!
是否書讀得太多傻 L咗!
因為這是現代人民知情權
你是清代的人嗎
這個也要問

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]