• 瀏覽: 39,061
  • 回覆: 284
+5
政府飛行服務隊今早(2日)於社交媒體公布,今早約7點25分接獲香港海上救援協調中心(MRCC)通知,一艘工程船於香港西南約160海里(大約300公里)發生事故,船身斷開兩截,約30名船員棄船逃生。政府飛行服務隊出動搜救,已救起3名船員。

飛行服務隊出動1架定翼機和3架直升機到現場救援,搜救仍在進行。政府飛行服務隊總監胡偉雄回應指,第1架直升機由於當時天氣太差,做不了任何救援,海面風大有超過10米以上的浪,出事位置正是「暹芭」風眼,是天氣最差位置。

交通運輸部南海救助局的海洋救助船已經到達現場,但由於事發地點在颱風暹芭中心附近,據報現場風速高達每小時144公里,能見度僅500米,而海面湧浪亦高達10米。天氣非常惡劣,令搜救行動變得非常困難。

在颱風風眼中心救援是極度危險,真係要向有關人士致敬!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220702/bkn-20220702085439376-0702_00822_001.html

在位求穩,  在野求亂 !
沉末之工程船係內地註冊, 但香港飛行服務隊照樣出動拯救,盡忠職守,令人感動

打台風為咩唔避風?

引用:
原帖由 神殿老子 於 2022-7-2 17:15 發表
打台風為咩唔避風?
應該要.避開!

引用:
原帖由 神殿老子 於 2022-7-2 17:15 發表
打台風為咩唔避風?
會唔會之前已經出咗海~

希望吉人天相

點解仲要係風眼到唔走

在大陸水域 ?

大陸救援在哪裏 ?

咁大風直升機飛得到嗎

引用:
原帖由 sng850 於 2022-7-2 17:13 發表
沉末之工程船係內地註冊, 但香港飛行服務隊照樣出動拯救,盡忠職守,令人感動
吾通會有馬鞍山國註冊?

引用:
原帖由 sng850 於 2022-7-2 16:57 發表
政府飛行服務隊今早(2日)於社交媒體公布,今早約7點25分接獲香港海上救援協調中心(MRCC)通知,一艘工程船於香港西南約160海里(大約300公里)發生事故,船身斷開兩截,約30名船員棄船逃生。政府飛行服務隊出動搜救,已救起3名船員。

飛行服務隊出動1架定翼機和3架直升機到現場救援,搜救仍在進行。政府飛行服務隊總監胡偉雄回應指,第1架直升機由於當時天氣太差,做不了任何救援,海面風大有超過10米 ...
30名船員,暫時衹有3名獲救,希望再多多多人獲救........

最神奇是,明知打風,還要出海。

引用:
原帖由 judylam651 於 2022-7-2 19:02 發表

30名船員,暫時衹有3名獲救,希望再多多多人獲救........
天氣惡劣沉船被救機率只有十分一,最好全數被救

引用:
原帖由 香煎性感的老闆 於 2022-7-2 19:16 發表

天氣惡劣沉船被救機率只有十分一
唉慘劇,
希望多些人獲救..

最好全數被救 X 2 !

引用:
原帖由 sng850 於 2022-7-2 17:13 發表
唔係香港水域
唔係香港註冊船
浪費香港納稅人金錢
飛行服務隊的賬單邊個找數?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]