• 瀏覽: 5,199
  • 回覆: 41
樓主在親子王國討論區發文,稱親戚港大畢業的女兒不工作,「就快30,食屋企住屋企,無畀過一分家用」,他們是公屋基層,兩老做辛苦工,不明白女兒有什麼條件靠屋企,「咩心態?」。她透露親戚女兒現時已28歲、港大文科畢業,最長工作只做過2個月,在寫字樓當公關,但「話返工唔開心,比上司恰,之後就無再搵工」,現在「每日對住部電腦,落樓行街,唔煮飯唔做家務」。
她說當年親戚很自豪女兒考上港大,親戚兩母女很夾,經常一起行街吃喝似酒肉朋友,但一叫返工搵秒變臉。其實父母不是沒鬧過,他們都是基層平日生活很節儉,由細到大沒給零用錢,「就系唔知點解會養隻咁嘅嘢出來」。

她說當年親戚很自豪女兒考上港大...

仲係度講當年

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/熱爆話題/787655/港大畢業女生成啃老族-28歲住公屋唔搵工-基層父母貼錢做1件事

由細到大沒給零用錢

呢D咁嘅父母都抵死啦

他愈不找工作,在他的履歷表上就愈難寫,畢業後做甚麼?社會工作經驗只有2個月?大公司看見她這樣,很難會選上她的。

100%玩完

引用:
原帖由 龜仙人 於 2022-7-2 16:53 發表
樓主在親子王國討論區發文,稱親戚港大畢業的女兒不工作,「就快30,食屋企住屋企,無畀過一分家用」,他們是公屋基層,兩老做辛苦工,不明白女兒有什麼條件靠屋企,「咩心態?」。她透露親戚女兒現時已28歲、港大文科畢業,最長工作只做過2個月,在寫字樓當公關,但「話返工唔開心,比上司恰,之後就無再搵工」,現在「每日對住部電腦,落樓行街,唔煮飯唔做家務」。
她說當年親戚很自豪女兒考上港大,親戚兩母女很夾,經常 ...
由細到大沒給零用錢都生存到已經係奇蹟

整份8碼看更做下,執番一皮野夠自己使

引用:
原帖由 kchaha 於 2022-7-2 17:17 發表

由細到大沒給零用錢都生存到已經係奇蹟
幾時有話冇比零用錢?只係話佢從來冇比家用屋企

古怪父母古怪女兒,自小冇給零用錢,人地同學放學后一班人去食飯,迎冇錢冇得去,自細孤獨過生活,不合群。

另一方面,自小冇錢在身,覺得冇錢也能過活,所以做成今天的局面。

總的一句,由父母做成。

找個人嫁咗去算吧!

引用:
原帖由 k514 於 2022-7-2 17:36 發表

幾時有話冇比零用錢?只係話佢從來冇比家用屋企
最尾兩句(由細到大,冇給零用錢)

引用:
原帖由 央走 於 2022-7-2 17:43 發表

最尾兩句(由細到大,冇給零用錢)
係喎,唔通有叔叔比

真正人生贏家

又多個巨嬰

引用:
原帖由 龜仙人 於 2022-7-2 16:53 發表
她說當年親戚很自豪女兒考上港大,親戚兩母女很夾,經常 ...
港大畢業而家28歲做咗懶精,同期的麗蟈BB有人渣傑,余老味照住,已是大劣屍了...

引用:
原帖由 急焦異才藝 於 2022-7-2 17:44 發表
真正人生贏家
把口唔好甘衰

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]