• 瀏覽: 5,888
  • 回覆: 22
細心的用戶會發現,目前最新款的iPhone 13手機竟然還是4GB的記憶體,而同樣主流的Android國產機已經將記憶體做到12G的主流配置,更有部分遊戲手機做到了18GB,比主流台式機還大。

看到這組對比數據,我想你也應該和我一樣產生同樣的疑問,那就是為什麼Apple手機4G都夠用,Android手機3倍的容量都不夠用呢?是Apple太會省物料,還是Android系統優化得太差?今天就來簡單分析下原因。
首先大家要了解手機記憶體的作用,記憶體的作用就是暫時存放處理器的運算數據,方便及時調取。舉個例子,如果把手機運行軟件比作一次數學考試,那麼記憶體就像是草稿紙,承載演算的步驟,而處理器就是運算公式負責計算。也就是說當草稿紙的面積不夠時,演算的效率就會下降,最終影響答題的速度。

原文網址: 為何iPhone記憶體只需4GB而Android卻要18GB? 全因這2種差異 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/783958

2019 26000
2023 16000
東升西降
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2022-7-2 19:37 發表
iphone系統係先進D,但用慣Android 費事換
我反而覺得Android先進d,IOS係順滑同穩定

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2022-7-2 19:37 發表
iphone系統係先進D,但用慣Android 費事換
ram 少叫先進?
曱甴果然唔同D

所以鴻蒙可以放返咁多ram去俾後台用

呢個post都多舊魚,iPhone一直以來都係將所有檔案壓縮儲存,所以先唔會好似android機嘅記憶體咁容易滿

引用:
原帖由 過去深愛的南瓜 於 2022-7-2 23:26 發表

我反而覺得Android先進d,IOS係順滑同穩定
成日話ios 順同穩定,咩都無梗快梗隱定嫁

Dos比window 穩定同快幾多?所以dos比window 先進?

無計,大陸人都搶iphone 唔用大陸手機

支持大陸人用返大陸手機,唔好再搶iphoe

引用:
原帖由 花露水 於 2022-7-3 09:58 發表
支持大陸人用返大陸手機,唔好再搶iphoe
支持港人同袍用返國產機, 唔好再盲搶唉瘋 😭😭😭😭😭😭

點解唔問i瘋過萬蚊部
an機就1千幾百都有

基本上你 iphone見到嘅嘢其實唔响電話到,同 thin client差唔多。

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-7-2 12:55 發表
細心的用戶會發現,目前最新款的iPhone 13手機竟然還是4GB的記憶體,而同樣主流的Android國產機已經將記憶體做到12G的主流配置,更有部分遊戲手機做到了18GB,比主流台式機還大。

看到這組對比數據,我想你也應該和我一樣產生同樣的疑問,那就是為什麼Apple手機4G都夠用,Android手機3倍的容量都不夠用呢?是Apple太會省物料,還是Android系統優化得太差?今天就來簡 ...
因為ios記憶體控制嚴格好多,除了apple自家app外,幾乎不允許背後執行

引用:
原帖由 花露水 於 2022-7-3 09:57 發表

無計,大陸人都搶iphone 唔用大陸手機
美國只有apple一個牌子,亦只賣少數機型
5.5+3.4+1.8+1.6+1.4 = 13.7%
另外80幾個%基本上唔係南朝鮮就係中國大陸
用呢張圖去吹美國,其實係睇唔到全局

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2022-7-3 08:24 發表
呢個post都多舊魚,iPhone一直以來都係將所有檔案壓縮儲存,所以先唔會好似android機嘅記憶體咁容易滿
android機嘅記憶體用得多係因為有真後台,Android係基於Linux,運行機制都繼承咗。

為咗避開GPL授權協議,硬體廠家要閉源驅動,將驅動行喺用戶空間,響應速度會慢咗。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]