• 瀏覽: 3,764
  • 回覆: 11
民建聯立法會議員梁熙建議設立「在港驛站」,供希望到內地的港人在香港「逆向隔離」

強烈支持

香港設立「在港驛站」閉環式中國通關區
需要返回中國嘅人可先在香港閉環區隔離
然後唔洗再喺內地隔離

閉環區以外就係共存式外國通關區
到時由外國返港就唔洗隔離

閉環區同共存區
分別實行兩種防疫制度
一港兩制

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/787224/通關內地-檢疫期減半-議員指深圳酒店不應求-倡在港隔離後入境

深圳唔夠香港多酒店????
香港酒店係咪跟晒大陸酒店果套先???

經「深圳健康驛站」系統預訂隔離酒店,每天1,300名額,至下星期均滿額。坐金巴去珠海、澳門,未來一星期都無位。網上訂機票,去北京9月初才有機位,去上海更要等到10月。

https://news.tvb.com/local/62bc2 ... 內地港人稱機位及酒店房緊張料短期難成行

支持, 呢D先係人話~
而且深圳個邊取消呢D快搶模式啦, 明益黃牛~實行實名登記排隊咪好囉, 
起碼比人知佢排到幾月幾號~有得計劃出行~

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-6-30 14:52 發表
深圳唔夠香港多酒店????
香港酒店係咪跟晒大陸酒店果套先???
酒店當然愈多愈好

好呀,去竹篙灣隔離完閉環上大陸,唔好搶貴晒香港d 酒店

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-6-30 14:56 發表
經「深圳健康驛站」系統預訂隔離酒店,每天1,300名額,至下星期均滿額。坐金巴去珠海、澳門,未來一星期都無位。網上訂機票,去北京9月初才有機位,去上海更要等到10月。

https://news.tvb.com/local/62bc2d40e774ff36323a06c4/內地縮短入境隔離期-有擬赴內地港人稱機位及酒店房緊張料短期難成行
每天1,300名額太少

引用:
原帖由 jcxz 於 2022-7-1 10:28 發表

每天1,300名額太少
一房難求

引用:
原帖由 oxygenshing 於 2022-6-30 15:16 發表
支持, 呢D先係人話~
而且深圳個邊取消呢D快搶模式啦, 明益黃牛~實行實名登記排隊咪好囉, 
你有冇申請過 , 依家已經要實名登記 ...

引用:
原帖由 oxygenshing 於 2022-6-30 15:16 發表
支持, 呢D先係人話~
始終太多人

引用:
原帖由 oxygenshing 於 2022-6-30 03:16 PM 發表
支持, 呢D先係人話~
證明你根本唔知道果個登記制度,亂講一通,實名制咗九世啦。

引用:
原帖由 jcxz 於 2022-6-30 14:42 發表
民建聯立法會議員梁熙建議設立「在港驛站」,供希望到內地的港人在香港「逆向隔離」

...
國內就係要控制回去人數 , 才攪這一套出來 ...

為甚麼有一班白癡 , 會應為國內隔離設施數量不夠 ?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]