• 瀏覽: 15,354
  • 回覆: 17
+25
https://www.google.com/url?q=htt ... m_VA_YY9d29v-6C-RdX

一千公里嘅射程,第一島鍊以內再無美國航母容身之處,確實厲害。美國到而家都研發唔出陸基高超音速導彈,中國艦載版都有了,老美係呢個領域真係唔知落後十年八年,點追?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-6-29 01:27 發表

俄羅斯的高超音速導彈就是這樣子
所以只能打固定目標,
這種程度美國不會接受
終於肯透露內心世界,中國先進艦載高超音速導彈係打到移動目標,老美真係落後好多,起碼兩代,15年。再加冇錢,都怕要25年後,到2046年先有艦載高超音速導彈。

引用:
原帖由 lokisilver 於 2022-6-29 02:12 發表
如不能正確打出國家名,請勿發帖。
哈哈,明白,繼續

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-6-29 09:02 發表

樓主,導彈幾多射程係一回事,找到航母又是另一回事,要懂點軍事知識,地球是圓的,艦艇雷達探測到只有幾十公里,根本發現唔到航母。
講講簡單的戰時狀態你知啦,開戰前所有艦艇飛機全部離開晒戰區,最常用手法突然所有電波失靈,北斗,gps導航全部冇晒,打伊拉克一樣有幾十到百支甚至更多導彈將源岸機場雷達,道路炸毀,再突然有遠程轟炸機疴蛋咁狂炸,再有大皇蜂,肥電,甚至易十易補中,呢d情節係發生過的,不是我作古仔 ...
狂炸伊拉克?蝦蝦霸霸其他小國已經係往事啦。當然美國積聚咗咁多年一定有底蘊,但綜靚而家佢嘅軍工業,錢都比背後軍工大佬賺哂。8年啦,航母出航唔到,瀕海戰鬥艦唔達指標。潛艇戰艦意外不斷,GPS已經開始out,做唔到三維分辦。高超音速導彈,電磁炮全部做唔到。若有底氣,都唔會龜縮關島。

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-6-29 10:43 發表

你講呢d大內外宣冇用㗎,現實d啦,唔用福特號都贏九條街啦,新航母已經服役啦,ddg一千係隱身㗎,打完你你都搜索唔到人係邊。咩肥電甩皮呀?太肥又彈射唔到呀?福特號仲未攪掂彈射呀? 雷達又失靈呀? dd豬又死火呀? 以上果d消息係俾d踩美國佬嘅人睇嘅,我哋係討論真實情況,有數據有官方資料
哈哈,你d文宣都冇用架,事實勝于雄辨。福特號2013年下水,入廠嚴格維修咗5年,由下水到而家9年,叫做服役,但一直在維修。電彈一直搞唔到呀,呢個已經係舊聞。技術唔到家就唔到家。一般航母壽命約30到50年,核燃料約10年就要更換。福特號咁就冇左1/3條命,為美國可惜,為世人慶幸。其實,你個重點應放係福特級,2,3,4號艦,希望佢地個彈射合格,不過我對美軍重係用緊陳舊嘅交流電系統冇乜信心。

DDG 就更唔好講啦,一個美軍已經失望透而放棄嘅艦型,連三艘都唔肯做出黎。其實有師兄出個帖,美軍最近啲新軍工大部份失敗,原因真要檢討。唔係係到放文宣,就當冇事發生。

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-6-29 11:34 發表

事實勝於雄辯?? 咁你睇睇啦
睇下2022-04-19 消息

美軍第三代核子動力航空母艦福特級(Ford-class)首艦「福特號」(USS Gerald R. Ford,CVN-78),經過長期試驗和技術整合,取得戰鬥系統的完整認證後,預計今年秋季正式部署。福特號於4月13日駛過大西洋,在作戰部署之前進行航艦資格認證和打擊群整合。美國海軍公佈的相片,可以看到甲板上已經停放了不少F/A-18 ...
哈哈,你真可愛,紙上談兵,邊個唔識。請問福特號而家係邊個碼頭備戰緊?出左船廠先講啦。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-6-29 11:56 發表

美國要求高,慢工出細貨
中國一向做中低檔
可以很快
你明白的
冇問題,咪慢工20年,繼續做細貨,我繼續為比稅嘅美國人民可惜,為世界其他人民慶幸

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-6-29 12:13 發表

吓, 你咁OUTDATE嘅, 仲信大外宣, 出咗廠先講??

發布 2021.08.24 | 13:46

美國海軍學會新聞網(USNI)報導,最新型「福特級」航空母艦「福特號(CVN-78)」在完成3次「全艦衝擊測試」(Full Ship Shock Trials)後,20日從維吉尼亞州諾福克海軍基地出發前往紐波特紐斯造船廠(Newport News Shipbuilding,N ...
“20日從維吉尼亞州諾福克海軍基地出發前往紐波特紐斯造船廠(Newport News Shipbuilding,NNS)進行為期6個月的「計劃增量可用性」(planned incremental availability,PIA”  咁即係出左廠未啫?福特號維修最初都話好快,後尾咪又5年。

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-6-29 12:13 發表

吓, 你咁OUTDATE嘅, 仲信大外宣, 出咗廠先講??

發布 2021.08.24 | 13:46

美國海軍學會新聞網(USNI)報導,最新型「福特級」航空母艦「福特號(CVN-78)」在完成3次「全艦衝擊測試」(Full Ship Shock Trials)後,20日從維吉尼亞州諾福克海軍基地出發前往紐波特紐斯造船廠(Newport News Shipbuilding,N ...
你有台媒資訊,消息靈通,佢話目前尚無訊息PIA後部處于何處推測可能會以美國東岸基地優先,若有消息煩請告知。我從來唔介意更新自己資訊。

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-6-29 12:44 發表

呢D唔係咩機密消息, USNI NEWS 有資料公開
http://www.news.cn/mil/2022-01/21/c_1211538201.htm
即係唔知係邊間廠。我會跟進,到時更新你。

https://m.guancha.cn/military-affairs/2022_01_28_624028.shtml
搵到了,福持號計劃今年秋季開始部署,比原計劃遲左半年,呢果好正常。但原來福特號累街坊,要係肯尼迪號上拆借備件,害肯尼迪號到而家重未完成。但真唔明,美軍軍工咁寒酸嘅。

啊,點解最先進嘅福特號要部處係美東,唔係美西威攝中國?然通福特號重未修好,定怕左鷹擊21?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]