• 瀏覽: 18,812
  • 回覆: 56
馬斯克是活在世上的創新人才,喬布斯已經死了,只是用他們做一個比喻。

香港特首不斷講要發展科創產業,搞了20多年不得要領,還在盲人摸象中。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2022-6-28 17:42 發表

我原文寫的是: 如果馬斯克是香港人, 他可以為香港創新什麼?
不是問"你"可以在香港創新做什麼,
難道閣下自比馬斯克? 失覺失覺
馬斯克能做什麼我答不了你,你要去問他本人。

對了我確是與馬斯克是同一類人,發明創新我很拿手,我準備給香港特首做科創專員。

如果特首肯任用,香港會有科創產業新局面。

路過多口一言。。。
馬斯克(Elon Reeve Musk)
只不過是個投機主義者,他有何創新東西?願開其詳!

引用:
原帖由 真面目 於 2022-6-28 17:47 發表

馬斯克能做什麼我答不了你,你要去問他本人。

對了我確是與馬斯克是同一類人,發明創新我很拿手,我準備給香港特首做科創專員。

如果特首肯任用,香港會有科創產業新局面。
忽然有種好熟悉的感覺, 令我想起當年的良心之光
sorry, 離題了

引用:
原帖由 mickyhon 於 2022-6-28 17:48 發表
路過多口一言。。。
馬斯克(Elon Reeve Musk)
只不過是個投機主義者,他有何創新東西?願開其詳!
特斯拉投資人與上海政府都承認馬斯克是創新家,星鏈和火箭回收都是創新只不過沒有到盈利階段。

一般沒有想象力的人,只會冷嘲熱諷。

有人批評喬布斯也沒有創新,他不過是集合了別人的技術綜合應用,綜合利用就是創新懂嗎?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2022-6-28 17:54 發表

忽然有種好熟悉的感覺, 令我想起當年的良心之光
sorry, 離題了
本人是yc0688。

如果營銷推廣屬于創新,咁馬斯克肯定有創新,不過大陸有個劣化版人才,假藥停

引用:
原帖由 真面目 於 2022-6-28 12:41 發表
馬斯克是創新家,香港需要這種人才,創新是特殊的人做特殊的事,香港經濟基礎很好,但缺乏創新類人才。
TESLA本來是兩個工程師創立,肥馬只是在資本家入股跟住趕走創始人。

SpaceX的技術是靠Tom Mueller。他只是一個資本家,
他什么創新?無知真係笑死人

你不如話李+x係香港最偉大的建築大師

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/特斯拉_(公司)

2003年7月1日,馬丁·艾伯哈德和馬克·塔彭寧創立特斯拉汽車公司(特斯拉 Motors)[4],創始人將公司命名為「特斯拉汽車(特斯拉 Motors)」,以紀念物理學家尼古拉·特斯拉[5]。公司成立後不久,工程師萊特(Ian Wright)成為公司的第3號員工。

2004年,伊隆·馬斯克以A輪投資人的身份加入該公司成為董事長[4][6]

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/SpaceX
2002年初,馬斯克開始為他的新航太公司招募員工,公司被命名為SpaceX。馬斯克找到了火箭工程師湯姆·穆勒(現任SpaceX推進部門首席技術官),穆勒同意了他的邀請,於是SpaceX誕生了。

引用:
原帖由 真面目 於 2022-6-28 18:01 發表

特斯拉投資人與上海政府都承認馬斯克是創新家,星鏈和火箭回收都是創新只不過沒有到盈利階段。

一般沒有想象力的人,只會冷嘲熱諷。
回收太空垃圾,乜唔係全球只剩下中國可以做到嗎?
而星鏈計劃現時因主零件都係中俄手上,使2022年後的計劃只流于計劃咩!?
而上海政府都承認Musk是創新家的報導在那?
Musk因得到猶太資金(康柏公司),才可以開始大攪,而且大多數創作構思是出自其弟金巴爾並非Musk。。。
當中更多的反人類計劃及割韮菜方案如人工智能、加密貨幣等等,無不是猶太資本推動的。。。
馬斯克的情況與內地的馬雲、馬化騰等情況是極度相似的,難道,淘寶、微信、抖音及人做食品不是偉大發明呢?
馬斯克的所謂創新,早就被George Walton Lucas Jr.所創,只是大家跟隨及抄襲而已。。。
創新!?當年中國統一度量衡就創新啦!金字塔真創新啦!
以前日本仔流行食屎就創新啦!
就算星鏈計劃都是從星戰中抄回來的。。。
馬斯克由南非到加拿大,再同細佬開辦Zips都是正常的,直到被猶太資本收購後,他亦只是一隻棋子而已。。。

起碼馬斯克是重視激進創新的人。

企業係一個綜合實力,技術只係企業嘅一部份!唔通你發明AK47 ,發明坦克,就俾個大將軍你做咩!!

有技術,冇財務經驗,銷售技巧,間公司都係卜街!!

馬斯克,係一個創新企業嘅領頭羊,而且,佢開始一步一步成為更高級嘅資本家。

都係嗰句啦!!有一門獨門嘅技術,並不代表你可以領導公司,你需要繼續學習,成為企業家,企業家只係了解自己盤生意,更加努力,了解所有嘅生意運作,成為資本家。

資本家找尋優質嘅企業,企業家搜尋優質嘅技術!!

妒忌馬斯克,妒忌猶太人,其實係冇意思,問題係你可唔可以比佢哋做得更好,社會有冇比呢個機會你!!

為什麼好多人都想去美國,因為美國有這樣的機會,你有機會挑戰強者,唔似得某啲地方,見你做得好,唔同你正面競爭,用政治手腕,拉你落嚟。用政策,剝奪你嘅財富。

我做不到的,你唔准做,我得不到的,你唔可以擁有!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-6-29 14:06 發表
企業係一個綜合實力,技術只係企業嘅一部份!唔通你發明AK47 ,發明坦克,就俾個大將軍你做咩!!

有技術,冇財務經驗,銷售技巧,間公司都係卜街!!

馬斯克,係一個創新企業嘅領頭羊,而且,佢開始一步一步成為更高級嘅資本家。

都係嗰句啦!!有一門獨門嘅技術,並不代表你可以領導公司,你需要繼續學習,成為企業家,企業家只係了解自己盤生意,更加努力,了解所有嘅生意運作,成為資本家。

資本家找尋優質嘅 ...
>>我做不到的,你唔准做,我得不到的,你唔可以擁有!!

美國對付華為(Huawei), Ariston, Toshiba 的心態手法!!!

引用:
原帖由 真面目 於 2022-6-28 12:41 發表
馬斯克是創新家,香港需要這種人才,創新是特殊的人做特殊的事,香港經濟基礎很好,但缺乏創新類人才。
人才全世界都缺。如果想要就有,咁就唔系人才了。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]