• 瀏覽: 5,139
  • 回覆: 20
民建聯議員向盧寵茂介紹最新倡議,希望新一屆政府可以研究和跟進在本港設立「在港驛站」,即在本地疫情基本受控和社區隔離設施收容能力許可的前提下,調撥部份合適的社區隔離設施,讓有意前往內地的本港市民作閉環式檢疫用途,並在完成檢疫後可以透過閉環通道直接前往內地,若檢疫期間確診的市民則轉送本地醫療單位跟進醫治。

支持民建聯嘅建議

香港設立「在港驛站」閉環式中國通關區
需要返回中國嘅人可先在香港閉環區隔離
然後唔洗再喺內地隔離

閉環區以外就係共存區
可以同外國通關
到時由外國返港就唔洗隔離

閉環區同共存區
分別實行兩種防疫制度
一港兩制

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/786243/通關-民建聯晤盧寵茂-倡-在港驛站-優化港人前往內地檢疫安排

睇落好似得得地,要詳細研究下~~~交比盧生了~~~

閉幾多日先?

一早就應該係邊境設閉環社區,裡面有晒衣食住行全部配套,可以免檢入大陸,一有樹咪成個閉環社區全部檢測,人數少易處理

即係在香港先隔離14日?

閉環式隔離有個好處,始終隔離地方在香港,有乜急事都可即走

引用:
原帖由 巴黎三零西 於 2022-6-27 21:46 發表
閉幾多日先?
幾多日都好
至少可以選擇喺香港閉環區隔離

香港分成閉環區同共存區
閉環區可以滿足需要往返中國嘅人嘅需求
共存區可以滿足需要往返外國嘅人嘅需求
皆大歡喜

引用:
原帖由 jcxz 於 2022-6-27 22:01 發表

幾多日都好
至少可以選擇喺香港閉環區隔離

香港分成閉環區同共存區
閉環區可以滿足需要往返中國嘅人嘅需求
共存區可以滿足需要往返外國嘅人嘅需求
皆大歡喜

想得太理想
不要說『閉環區』,唔多唔少要同外面有接觸
就算是方倉/竹高彎,一間檢疫房,不出房門半步
我都不覺得大陸會信你

引用:
原帖由 剎華 於 2022-6-27 21:44 發表
睇落好似得得地,要詳細研究下~~~交比盧生了~~~
的確值得考慮

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-6-27 22:04 發表

想得太理想
不要說『閉環區』,唔多唔少要同外面有接觸
就算是方倉/竹高彎,一間檢疫房,不出房門半步
我都不覺得大陸會信你
老人院都係閉環,
工作人員帶病毒入內傳染。

冬奧真正係閉環,
所有工作人員,幾個月前已經唔比外出,
香港閉環管理,
要求所有食物閉環,
工作人員一樣要閉環,
換句話說,工作人員長年被閉環,
確保區內無病毒,
才輪到出境人士閉環條件。
如果咁有關人士,都有病毒流入內地,
內地永遠唔信你香港管理。
一有病毒入境,佢地烏沙不保,
唔同香港,瓜九千人都無事!
人工照收。

最好實例證明,
護老院,訓係到都染症瓜左,
邊個傳入去?
老人長年累月唔落床,
掂瓜架?
老人夠晒閉環啦

鄉講管到呢班人咩,馬交都做唔到, 打開房門吹水

引用:
原帖由 productdesigner 於 2022-6-27 21:49 發表
一早就應該係邊境設閉環社區,裡面有晒衣食住行全部配套,可以免檢入大陸,一有樹咪成個閉環社區全部檢測,人數少易處理
係邊境設閉環區都唔錯
過關方便

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-6-27 21:53 發表
即係在香港先隔離14日?
應該最少隔離7-14日

主題標籤 #確診
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]