• 瀏覽: 2,072,675
  • 回覆: 11
  • 追帖: 160
+1460
先報到支持馬兄
再細讀吸收知識

引用:
原帖由 horse2014 於 2022-7-6 14:21 發表
馬交過千宗了,肯定是大麻煩,小馬說過,過千就代表有問題,以馬交防疫手段,疫情壓不下,還急速上升,看來要用上海手段了!
至于愚村,小馬亦不樂觀,多看一星期吧!
愚港不單止宗數上升,今日記招都提到入院及重症也在上升。 醫院、學校、老人院都有傳播,絕大部份愚港人就是這樣,最緊要搵錢吃喝玩樂,抗疫 who care!  唯有讓疫情回到第五波的日子,再來一個恨恨的教訓吧!

引用:
原帖由 山上可愛的獅子 於 2022-7-7 12:31 發表
https://www.am730.com.hk/本地/政府暫緩個別航線-熔斷機制-明日起要求抵港人士多做一次核酸檢測/327500?utm_source=am730appshare&utm_medium=copy_link

政府今日(7日)公布,由即日起暫緩個別航線「熔斷機制」,直至另行通告,並由明日起會要求抵港人士於指定檢疫酒店檢疫時,在第三天進行多一次核酸檢測。

政府指, ...
然而,大量乘客必然會因航線熔斷而被打亂來港行程,在機位和指定檢疫酒店供應緊張的時候,其衍生的社會成本相當高。

抗疫成本 vs 社會成本
人命重要 vs 生意緊要

呢啲數,我就唔識計,機制咁樣改,不如取消哂啦。 躺平呀!

利申: 冇親戚朋友仔女急住回港,只知抗疫係大家都要付出

引用:
原帖由 SKY2019 於 2022-7-7 14:08 發表

李特首琴日話唔躺平,今日就出新聞話暫緩溶斷機制,唔躺平是真的嗎⋯⋯

想多啲外國人返嚟散播多啲病毒,順便散播埋猴痘嗎?

英國係最多人會返來㗎吧⋯⋯

業內消息: 某一英國到港航班染疫人數而觸發熔斷機制,但某航空公司努力游說相關部門,延遲執行相關熔斷機制

引用:
原帖由 放假喇 於 2022-7-7 14:17 發表

業內消息: 某一英國到港航班染疫人數而觸發熔斷機制,但某航空公司努力游說相關部門,延遲執行相關熔斷機制
按機制,相關熔斷安排應該今日執行,但就………

引用:
原帖由 SKY2019 於 2022-7-7 19:15 發表
又來了,醫院/老人院/學校爆疫⋯⋯

坐等盧醫生高醫生嘅殺手鐧,何磚家話陳姑娘冇料到⋯⋯

陰謀論咁講,上一次迫唔到林鄭陳姑娘躺平,今次迫李特首睇吓點⋯⋯

港大磚家們一早敲鑼打鼓咁叫唔好收緊防疫措施⋯⋯

唔記得係馬兄定其他版友話過林鄭係最佳女主角。
我唯有希望李先生都係,引到(忍到)再次大爆特爆,回到第五波嘅醫療爆煲、市面簫條、人命付出(真係好唔想)。 再嚟過一次過清零再收拾埋醫療大山。

引用:
原帖由 MS.TAM 於 2022-7-17 12:56 發表

磚家新口號 混合免疫
好想小班磚渣,又群體免疫,又混合免疫,總之就係躺平通外國關

引用:
原帖由 33Chris 於 2022-7-17 18:15 發表

大家基本理念完全唔同。
盧寵茂強調我哋不會躺平,係要保護12 萬仍未打針嘅長者。
許樹昌袁國勇呢啲,就基本上係認為由得佢哋個身算數。
所以咪想小爆班磚渣,點解醫生唔係救人醫病,反而成日叫人躺平,生死由天咁,講嘢又一時一樣,今日的我打倒昨日的我。
通唔通關,點樣通關,除咗醫學考慮外,經濟、社會、政治因素嘅考慮,唔係佢地果瓣,唔該佢哋收聲,比番政府統一發放。
另一方面諗,佢哋可能係委員會提過呢啲意見,但比政府ban哂,所以借專家委員身份,係媒體大放厥詞,比壓力政府

引用:
原帖由 horse2014 於 2022-8-27 17:20 發表
小馬大約六月說過,李特首上台,小馬會少在港樓發言,二個原因:新三國太好玩,所以花了時間在那;其二是小馬已說現屆目標是去政治化,所以不會有太多爭議。
好了,最近小馬感覺多了雜音,有雜音是正常,不過小馬想說二句,看看可否將雜音變得沒有那么雜。
1. 李特首是紀律部隊出身,他不熟悉文官玩野方式,也不熟悉小地主玩野方式,給人玩是正常;
2. 不單祗李特首,勞教授也是一樣,有心有力,但面對醫管局班畜牲,大家 ...
經歷咗泛民亂政、佔中、黑暴到疫情,不少人包括我自己對政府嘅反應一次又一次嘅失望,牛鬼蛇神不停咁出現。 好在有馬兄呢個塲比大家理性咁討論分享吓。 

黑暗的盡頭就是光明
信中央、信特首

引用:
原帖由 SKY2019 於 2022-9-21 19:29 發表

其實一直都係2019年果班幕後黑手(包括尾國香港)在搞搞震,2019年如是,2022年如是⋯⋯

當年(2019),泛暴派行前頭,各政棍資本利益集團配合,希望拖阿爺落場,好名正言順咁制裁中國並立埋中國買概尾債⋯⋯

之於2020年頭封關,亦都係配合幕後黑手,係佢哋設計中,武漢疫情一定暴大鑊並且會迅速全國傳播,孤立中國係國策⋯⋯

再然後,全球尾肺失控,幕後黑手唔得閒,而香港相對比較穩定⋯⋯ ...
好同意師兄所言: 
幕後玩家可以用任何事情,挑起對政府不滿甚至仇恨。  2019年有陳同佳案,2020年到今日玩新冠疫情,守關不嚴-鬧,唔通關又係鬧,總之就係將政府政策放係對立面,引導輿論指責政府,不斷埋下不滿和反感,持機而反

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-22 19:06 發表

香港是大陸的窗口,你自己通唔到大陸關,外國做生意的不如直接飛廣州,上海,北京,做咩過境你香港,香港當然就少了作為橋頭堡的價值,機場又點會好,還有旅遊業,疫情前,80%大陸旅客。自由行,不對大陸通關,點恢復旅遊業,講笑嗎?

不要天真的以為對外開放,就恢復以前一樣,你香港通不到內地,哪怕通了外面,也是不可能做到疫情前一樣的,別天真了,騙誰呢??

整天報道恢復經濟就要對外通關??傻傻的宣傳都 ...
相信全香港人都知道近十幾年,內地遊客同生意已成爲香港最重要嘅收入來源,不過各方力量係到逐步進迫政府,先通外國關,經濟唔好又要減稅又要補貼,跟住就緩建房座停止造地目的咪又係不斷打擊香港政府管,待機成為中國缺口

引用:
原帖由 horse2014 於 2022-12-30 12:15 發表
時代變了!
這一段時間,愚村樓內的衝突,舊方法已不能再解決問題了,小馬希望的樓的運作模式,小馬亦不可能再維持下去了。
小馬留在鄉土,定位是說好中國故事。
上屆走了,統一戰線做事容易了,盧先生每晚都能講好中國故事,陳師兄每個早上也能寫好中國故事了,小馬講的故事不夠他們好,所以小馬這個角式也是時候放下來了。
小馬這一年也開始忙,小馬入鄉土是因為炒股,今天小馬已經不炒股了,要重新開展一此實業,通關在即, ...
尊重馬兄決定
感恩2019年起在此相遇,感謝馬兄及各位師兄師姐分享!
祝願馬兄-切順心順意,身體健康!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]