• 瀏覽: 37,685
  • 回覆: 223
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 今晚有飯開 於 2022-6-27 17:38 發表
信用咭驗証其實好兒戲,唔明D人做咩要用信用咭!
點樣兒戲?

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-6-27 17:38 發表
唔好俾我估中。佢第一次收到條驗證碼,係用黎更改信用卡聯系電話而發出,佢唔係唔理,而係將個驗證碼俾左假冒銀行職員的騙徒,騙徒得到驗證碼,成功將佢信用卡聯系電話改成自已電話,咁以後的交易驗證碼就當然全部發去騙徒手機。呢個方法whatsapp用過payme都用過。當然騙徒係需要知道佢信用卡同電話先做到。whatsapp同payme就唔駛了。
有料

有銀行驗證都唔理就抵死,另本身銀行好多安全設定又唔去set,保障自己

引用:
原帖由 Ah_luk 於 2022-6-27 17:44 發表

痕身係咪有鬼呀?
我之前都係畀人盜用信用卡,又係話係阿碼信碌,不過我無用過,同佢講番都OK
我咁多張卡,只係痕身被盜用過
我個仔張痕身都曾被盜用
九百幾蚊但有短訊通知
即刻電話備案,即刻取銷交易停咭
不過睇番上面,似乎唔少人痕身咭都畀人盜用過

唔一定有驗證信息。我都試過睇信息比人冒認上網簽咗數。 即刻打去銀行查詢銀行都好好幫我cut卡。 佢仲話你冇簽個嘅唔會過數仲會叫對方俾返錢銀行。所以唔明佢邊間銀行咁不負責任。 

銀行都可話你打龍通

可以點防?

引用:
原帖由 edbe 於 2022-6-27 17:36 發表

無OTP
我成日用
支付寶
如果用於轉數快
或交水電費
已經要求你入交易密碼
才能成功交易
不會有OTP
幾十元百佳購物就不用俾密碼
其他交易都要入密碼才能成功

引用:
原帖由 supersupersam 於 2022-6-27 17:45 發表

恒生一向垃圾
d員工辭職後
打電話問我借吾借錢(財仔)
佢之前用恒生銀行職員身份
打電話問我要不要借貸
我話吾使
一個月後、
佢打來話冇做恒生
做財仔
問我要不要低息借貸
我即cut線
偷走人客資料
恒生有員工手腳唔乾淨

引用:
原帖由 sprewell2222000 於 2022-6-27 17:53 發表
所謂TWO FACTOR AUTHENTICATION形同虛設
好彩香港有東張西望幫手
為民請命
TVB有良心
根本好多人唔識用

引用:
原帖由 supersupersam 於 2022-6-27 17:47 發表

我次次去百佳買幾十元東西
Alipay都有發短訊
你要搞清楚,短訊同otp係兩樣野,我嘅意思係用alipay 唔會每次都有otp, 但原成後嘅message 就一定有。

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2022-6-27 17:55 發表

我個仔張痕身都曾被盜用
九百幾蚊但有短訊通知
即刻電話備案,即刻取銷交易停咭
不過睇番上面,似乎唔少人痕身咭都畀人盜用過
我張恒生visa前幾日比人盜用咗。。。

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-6-27 17:38 發表
唔好俾我估中。佢第一次收到條驗證碼,係用黎更改信用卡聯系電話而發出,佢唔係唔理,而係將個驗證碼俾左假冒銀行職員的騙徒,騙徒得到驗證碼,成功將佢信用卡聯系電話改成自已電話,咁以後的交易驗證碼就當然全部發去騙徒手機。呢個方法whatsapp用過payme都用過。當然騙徒係需要知道佢信用卡同電話先做到。whatsapp同payme就唔駛了。
如果轉了電話號碼
好易知道
銀行、咭主、東張西望
但冇提到有改變號碼

引用:
原帖由 今晚有飯開 於 2022-6-27 17:38 發表
信用咭驗証其實好兒戲,唔明D人做咩要用信用咭!
可以設定限額
你去旅行購物
吾用信用卡?
可以用乜?
網上購物都係

你老味兩公婆各自的信用卡同時出事, 呢個機會率係難過連續中兩次六合彩頭獎.
銀行係要經常為員工舉辦防騙學習班, 講解各式銀行騙案.
我係銀行VP[副總裁], 我最清楚.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]