• 瀏覽: 37,659
  • 回覆: 223
  • 追帖: 1
懷疑係兩公婆自己互偷

引用:
原帖由 hhhhkkkk1 於 2022-6-27 17:10 發表

點會呀,我日日都用緊,邊有otp呀 ? 我意思係one time password 喎
唔係otp
係每單交易手機都有message收到提示,
你哋冇咩?

引用:
原帖由 batboy27 於 2022-6-27 17:15 發表

唔係otp
你哋冇咩?
但嗰單新聞講嘅係otp,唔係交易完咗嘅message喎

耐人尋味

引用:
原帖由 滴滴更新 於 2022-6-27 16:42 發表
鄧生在一天凌晨收到一條信用卡公司發來的驗證短信,但鄧生並沒有加以理會,第二天在網上銀行翻查才得知自己的信用卡被人刷了六次,每次約5千多,合共被刷了四萬多元。

6次×就算每次$6000=$36,000,點解會4萬多?
真係奇,睇到銀行訊息都唔理

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-6-27 16:59 發表
東張堆左件事上報紙!
東張西望的威力

事主或記者盡不實

估計行山入面有鬼

引用:
原帖由 hhhhkkkk1 於 2022-6-27 16:45 發表
alipay 多數都冇發otp架喎,真係想知佢用邊間銀行既信用咭囉。
alipay 是冇發otp, 只要求你入密碼, 但如是綁信用咭, 那信用咭的銀行會有SMS 出落手機, 通知咭主有非持咭簽帳。
好像張張咭都有短信, 這應是HKMA的要求。
以前做過有關SMS的project, 手機開了電訊公司才會出SMS,電訊公司會知你收不收到,收不到會隔一段時間後retry.

仲有啲網站買野係無驗證碼, 例如 apple...

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-6-27 05:19 PM 發表

真係奇,睇到銀行訊息都唔理
難道佢自己冇俾果錢,就以為係電話騙案短信所以唔當回事?正常人都會check下啦,仲話自己做銀行?太多奇怪嘅地方

引用:
原帖由 batboy27 於 2022-6-27 17:15 發表

唔係otp
你哋冇咩?
OTP唔同message,OPT係one time password,即係一次性密碼,係在交易前,記住,係交易前,要輸入SMS入面嘅一個code,驗證成功,才會進行交易,而交易message,係已完成咗交易,通知你有單咁嘅嘢,兩樣根本係唔同嘅嘢。

引用:
原帖由 batboy27 於 2022-6-27 17:05 發表

Alipay每單交易都有短訊
無OTP
我成日用

唔好俾我估中。佢第一次收到條驗證碼,係用黎更改信用卡聯系電話而發出,佢唔係唔理,而係將個驗證碼俾左假冒銀行職員的騙徒,騙徒得到驗證碼,成功將佢信用卡聯系電話改成自已電話,咁以後的交易驗證碼就當然全部發去騙徒手機。呢個方法whatsapp用過payme都用過。當然騙徒係需要知道佢信用卡同電話先做到。whatsapp同payme就唔駛了。

引用:
原帖由 batboy27 於 2022-6-27 17:05 發表

Alipay每單交易都有短訊
依家係信用卡刷錢,AliPay收錢!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]