• 瀏覽: 37,668
  • 回覆: 223
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 本性難移 於 2022-6-28 17:54 發表

係唔好綁信用卡,我依家轉左用轉數快直接轉錢
無用架,匪徒一樣可以綁定銀行戶口

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-6-27 19:09 發表

細眉細眼的交易金額係先過數, 唔會有驗證碼, 但如果同一日有很多類似的交易, 就會alert.
問題係我用手機快個快餐外賣
以前有驗證 而家冇左 咁就俾人盜用到

引用:
原帖由 askwinglam 於 2022-6-28 08:30 發表

個別例子,如果因為咁就唔用係斬腳趾避沙蟲,電子支付係大勢所趨,有漏洞應該解決問題而唔係選擇乜嘢都唔做唔用
其實解決問題好簡單,所有綁定都要親身分行搞,咁匪徒就無機會

中國銀行信用卡可以更改此限額。因此,您可以更改為下限
[table]
信用卡每月網上消費限額設定

[/td][/tr][/table]

應該告唔入, 電訊公司都話冇短訊.

留意最緊要唔好使用數碼手提電話更改信用卡密碼因為如果你個電話已經畀人hack咗你嗰個信用卡號碼和新密碼會喺呢個過程中完全蝕漏,銀行樂意你張信用卡畀人盜用,因為你被盜用佢一樣有錢賺,甚至乎賊喊捉賊,銀行係用佢呢啲漏洞出現嘅嗰啲設計者咁樣先可以不斷改進大把生意做,建議如果要改信用卡密碼最好用家居電話改較為穩妥因為唔會有黑客可以做到呢樣嘢第二你嘅手提電話公司如果有留言信箱嘅話最好將留言信箱嗰個密碼改一改唔好用自己身份證號碼否則人哋特登打個電話畀你留言跟住你用自己個電話打上電話公司咁你個密碼就會畀人聽到咁樣人哋要到用你信用卡嘅時候首先會打電話你個電話公司將你個電話轉駁去一張太空卡到時你就唔會收到短信,結果張太空卡嘅電話就會收到銀行send畀你嘅一次性密碼短訊從而利用呢個密碼就將你信用卡嘅錢到用去簽賬,,到時死無對證銀行就話收到你嘅短訊密碼確認,以實際利嘅短訊密碼你根本手提電話冇收到.只不過係飛線咗去到用者嘅太空卡電話裏面.所以好多受害者都話收唔到銀行送出一次性短訊密碼就係咁嘅原因

留意最緊要唔好使用數碼手提電話更改信用卡密碼因為如果你個電話已經畀人hack咗你嗰個信用卡號碼和新密碼會喺呢個過程中完全蝕漏,銀行樂意你張信用卡畀人盜用,因為你被盜用佢一樣有錢賺,甚至乎賊喊捉賊,銀行係用佢呢啲漏洞出現嘅嗰啲設計者咁樣先可以不斷改進大把生意做,建議如果要改信用卡密碼最好用家居電話改較為穩妥因為唔會有黑客可以做到呢樣嘢第二你嘅手提電話公司如果有留言信箱嘅話最好將留言信箱嗰個密碼改一改唔好用自己身份證號碼否則人哋特登打個電話畀你留言跟住你用自己個電話打上電話公司咁你個密碼就會畀人聽到咁樣人哋要到用你信用卡嘅時候首先會打電話你個電話公司將你個電話轉駁去一張太空卡到時你就唔會收到短信,結果張太空卡嘅電話就會收到銀行send畀你嘅一次性密碼短訊從而利用呢個密碼就將你信用卡嘅錢到用去簽賬,,到時死無對證銀行就話收到你嘅短訊密碼確認,以實際利嘅短訊密碼你根本手提電話冇收到.只不過係飛線咗去到用者嘅太空卡電話裏面.所以好多受害者都話收唔到銀行送出一次性短訊密碼就係咁嘅原因

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-6-27 16:51 發表

下面留言有講係痕身
好彩我唔用痕身

支付寶要有6位數支付碼 同埋第一次25號被扣5千幾同第二次相差2日都無去理?

唔係應該去問返支付寶咩 關銀行咩事

點解佢地個額咁大既,可以look到10幾萬咁多

引用:
原帖由 askwinglam 於 2022-6-27 17:44 發表

又知電話號碼又知信用卡資料,個賊都好叻啫
有鬼邊死得人
不過隻鬼可能佢自己

引用:
原帖由 productdesigner 於 2022-6-27 18:24 發表

要hack手機唔難,但係要hack2部唔同手機,重要咁啱要係2公娑何其艱難
有何難,老公hack老婆,老婆hack老公
得咗

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]