• 瀏覽: 30,634
  • 回覆: 87
  • 追帖: 2
+5
我認為有兩個真正主因,而且是我未從政府和傳霉中有人提出過的原因
1. 低稅率
2. 高尚人要保育

低稅率是英人在香港搵食的設計!

特區攻府要員或很多政經名人很多時都在說,香港是自由港,我們的優勢是低稅率,沾沾自喜。把這一由英人搵香港人笨的制度設計說成是香港的優勢,完全不臉紅,被英人洗腦也不知低率稅的真正原因、又或者他們知道低稅率的真正原因但是他們是低稅的得益者,繼續去洗平民腦!

如果低稅是自由港或商埠城市必要的條件,為什麽星加坡不低稅率?!為何星加坡會用高稅去大量發展公營房屋讓人民安居樂業,但香港的樓都被炒到天價?

低稅的真正原因是:英人利用用香港這一商埠和中國內地做生意,設計出低率稅、使得他們公司的利潤和高層賺的錢可以大部份回流祖家,而不是用在服務90%為華人的港府上。但低稅率即代表政府少收入,英人又深知勤奮的中國人幾千的農業文明對土地的情感在進入城市生活後、會轉化成對擁有自己物業的不熄渴望,所以英人設計出高地價政策,反正是中國人要在這城市生根,他們賺夠就走、或者不斷換人來香港,高地價影響不了英歐美人。

引用:
原帖由 cathayan 於 2022-6-27 08:34 發表
我認為有兩個真正主因,而且是我未從政府和傳霉中有人提出過的。
原因
1. 低稅率
2. 高尚人要保育
高尚人要保育。

英人在撤離香港之前留下很多未來會引爆的炸旦,其中包括立了很多保護海港、效公的法例,加煩土地使用的程序和標準,拖死開發土地的程度。再用程序正義,環保等等美其名義,使得一班黃人被洗腦得沾沾自喜,認為自己又環保又有程序正義,自己好高尚。

毎人都想生活在美好的環境中,毎人也喜歡有程序正義。但就為了這些高尚的情操,使得自己生活在超級擠迫的空間、又或者置業變成了一個睡在籠屋中的夢?這就是高尚情操的代價?為了幾隻蟹或蝴蝶的保育就要犧牲大部分人的居住環境?

低稅率就抽「居住稅和貶值稅」。人人有份。
但擁物業者可憑物業升值自慰。

引用:
原帖由 cathayan 於 2022-6-27 09:04 發表
低稅率是英人在香港搵食的設計!

特區攻府要員或很多政經名人很多時都在說,香港是自由港,我們的優勢是低稅率,沾沾自喜。把這一由英人搵香港人笨的制度設計說成是香港的優勢,完全不臉紅,被英人洗腦也不知低率稅的真正原因、又或者他們知道低稅率的真正原因但是他們是低稅的得益者,繼續去洗平民腦!

如果低稅是自由港或商埠城市必要的條件,為什麽星加坡不低稅率?!為何星加坡會用高稅去大量發展公營房屋讓人民安居樂業 ...
事實這亦是香港係亞洲金融中心嘅根本。亦深得中國學習,這應該不會改變。

香港營商環境越嚟越困難,亦都係導致樓價升,
以前啲人,夠膽賣層樓去做生意,今時今日幾多人夠膽?
而且好多商品,生產過剩,物價便宜,印銀紙,都冇出現嚴重通脹,大量資金沒有出路,自然流入最安全嘅樓市!!

不過未來嗰幾年,情況可能會改變,投資真係要留意通脹,同埋加息!!

而且全世界,政治環境越嚟越複雜,政治風險必須要考慮。

而且香港而家環境,除咗做金融,都唔知有咩好搞。
世界上你有冇見過,樓價平嘅金融中心?

事實上香港係唔適合收留,太多社會基層!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-6-27 15:11 發表
而且香港而家環境,除咗做金融,都唔知有咩好搞。
世界上你有冇見過,樓價平嘅金融中心?

事實上香港係唔適合收留,太多社會基層!!
唉,基層是不可以沒有的,這是一個社會甚至是國家。。。
環保清淨、保安、樓面、廚房、司機、維修、三行建築、外送員、街市賣菜賣魚及超市眾員工等等。。。等等。。。
都是基層人員,世界沒有基層就沒有上層,香港反而是太多的投機者,不務正業的人。。。
如果有方法使頂層者懂得共富,如何福禍共享,才是真正能做到社會和諧。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2022-6-27 16:08 發表

環保清淨、保安、樓面、廚房、司機、維修、三行建築、外送員、街市賣菜賣魚及超市眾員工等等。。。等等。。。
都是基層人員,世界沒有基層就沒有上層,香港反而是太多的投機者,不務正業的人。。。
如果有方法使頂層者懂得共富,如何福禍共享,才是真正能做到社會和諧。
乜嘢叫不務正業先,香港係金融中心,唔通每日去工廠做8個鐘, 10個鐘先至叫做腳踏實地咩!!

投資股票,投資產業,係要講眼光!!
有人投資可以從小職員變成財務自由,有大老闆投資失誤,可以變成小職員,呢個係社會嘅正常流動。

而家好多地方都係輸入外地勞工㗎啦!!

不如咁啦,你去北京睇吓北京戶口好值幾錢,北京係點樣處理低端人口。

又再去了解下新加坡移民政策。

你會發覺香港其實係有問題㗎!!

引用:
原帖由 mickyhon 於 2022-6-27 16:08 發表

香港咁樣攪落去有咩和諧!!

社會基層嚟到香港,人工要高,福利又要好,仲要有屋住。滿足晒又如何啊?

香港發生政治運動,沖係第一線好多都係祖國出生的年青人!!

當好多嘢變咗理所當然嘅時候,就根本唔會有感恩!!

我喺連登冇戶口,或者搵人去連登問吓囉,你哋到底喺邊度出世。你睇吓連登仔點講?

你估吓連登仔入邊,反得最勁嘅,到底喺香港出世啦,定係祖國出世。

有時啲嘢爭番來先有價值嘅,人哋送俾你,越送越覺得理所當然,冇感恩,更加容易,想搞事!!

所以香港政府想幫年青人,最緊要比年青人可以競爭,喺競爭中,年青人先會知道自己嘅價值,自己嘅定位,唔好咁多妙想天開嘅想法。

所以我鼓勵中學開始,學生就應該去搵兼職,接觸社會,到時真係讀唔到書,都唔會驚到跳樓!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-6-27 16:15 發表

乜嘢叫不務正業先,香港係金融中心,唔通每日去工廠做8個鐘, 10個鐘先至叫做腳踏實地咩!!

投資股票,投資產業,係要講眼光!!
有人投資可以從小職員變成財務自由,有大老闆投資失誤,可以變成小職員,呢個係社會嘅正常流動。

而家好多地方都係輸入外地勞工㗎啦!!

不如咁啦,你去北京睇吓北京戶口好值幾錢,北京係點樣處理低端人口。

又再去了解下新加坡移民政策。

你會發覺香港其實係有問題 ...
香港的確有問題,否則怎會養到一班叛國反政府的畜生!?對不?
但香港真的只有商業嗎?
所有都是精英,難道不用去街食飯?個個自己住?垃圾誰來處理?自已分類然後自已送去推填區?

狂人兄,再豪華的住所都要有人起的。。。
香港的問題是由港英政府遺留下來的,百多年的問題,不是三兩屆不中不西的政府架構可以改變的。。。

另,在下是北京人香港長大的,在下于北京有戶本,清楚當地什麼情況。。。
只能說天下沒有一個地方政策是完美的,就算地上最好的文萊也有他們自身的問題,人不懂自足,就算給你當大帝,你也會覺得管的地方少去攪事,我們覺得政府施政有問題,應該是提出意見,並提供可行的解決方法,而不是只懂埋怨。。。
再且什麼金融中心,不是電腦自動運作虛疑元宇宙,這個中心工作的人是要穿衣、食飯的,沒有基層,那他們就要基層的工作自已做了!
難道叫李嘉誠去通屎渠!?🤣🤣🤣

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-6-27 16:34 發表
我喺連登冇戶口,或者搵人去連登問吓囉,你哋到底喺邊度出世。你睇吓連登仔點講?

你估吓連登仔入邊,反得最勁嘅,到底喺香港出世啦,定係祖國出世。

有時啲嘢爭番先有價值嘅,人哋送俾你,越送越覺得理所當然,冇感恩,更加容易,想搞事!!

所以香港政府想幫年青人,最緊要比年青人可以競爭,喺競爭中,年青人先會知道自己嘅價值,自己嘅定位,唔好咁多妙想天開嘅想法。

所以我鼓勵中學開始,學生就應該去搵 ...
這,在下支持!👍👍👍

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2022-6-27 13:50 發表

事實這亦是香港係亞洲金融中心嘅根本。亦深得中國學習,這應該不會改變。
原來全世界都要向金融中心學習 全世界都一齊做金融就全世界都會一齊發大達 受教了 受教了

引用:
原帖由 cathayan 於 2022-6-27 18:29 發表

原來全世界都要向金融中心學習 全世界都一齊做金融就全世界都會一齊發大達 受教了 受教了
你看了什麼? 我是指 簡單稅制! 你要睇埋 樓主 主題先!

鍵盤翻頁
左右