• 瀏覽: 5,587
  • 回覆: 13
最近黎明為左北上搵銀,突然“愛國”又大談大灣區融合,這和兩年前佢不停和當時得令的港獨人仕稱兄道第,又上演唱會攬頭攬頸,又叫齊上齊落,令人嘔心。

我想回想返佢係2016年中環海濱演唱會
因為佢地主辦機構購買了不符合香港要求的英國標準的帳篷宜被政府叫停一事。

當時的錯誤其實是主辦機構購買了不合戶外用規格的布幕,但黎明郤把錯誤轉移到中國製造的焦點上。但其實所有布幕都有其特定用途,中國製造的其實一樣有符合戶外標準的布幕。明顯地,黎明卻把自己訴說成受害人,並他很聰明地沒有再次購物符合UK標準的中國製布幕去作表演之用,佢寧願放棄布幕俾沒有買飛的人去聽,結果這就出了佢著名的“核心外圍”的說法。

在這一事上,成功引來當時開始萌芽的港獨和反中情緒的吸引。黎明無恥地把自己團隊選取帳篷物料的錯誤,卻駕禍於“中國製造”的帽子上,真是很卑鄙和無恥。

一定要拆穿黎明的賤招

細心留意,最黃及反中的人,很多都是在國內出生的,最典型例子: 肥佬黎、羅冠聰、梁天琦、張敬軒、黎明(暗黃)。
我自己認識的國內移民香港的朋友及同事,有為數不少是黃,對中共感抗拒。
反而土生土長的香港人,很多並不太抗拒中國大陸。

引用:
原帖由 Fend 於 2022-6-27 12:51 發表
細心留意,最黃及反中的人,很多都是在國內出生的,最典型例子: 肥佬黎、羅冠聰、梁天琦、張敬軒、黎明(暗黃)。
我自己認識的國內移民香港的朋友及同事,有為數不少是黃,對中共感抗拒。
反而土生土長的香港人,很多並不太抗拒中國大陸。
果d 新移民真係累人累物

H黎明真係好pk

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2022-6-27 13:52 發表
H黎明真係好pk
謝謝你

呢單野同2020美西人自己買錯口罩就瀨「中國口罩唔合格」一樣,根本就唔係國貨有問題,而係佢地採辦自己搞錯

引用:
原帖由 starr 於 2022-6-27 17:05 發表
呢單野同2020美西人自己買錯口罩就瀨「中國口罩唔合格」一樣,根本就唔係國貨有問題,而係佢地採辦自己搞錯
完全正確
英國標準=/=一定要英國製造
中國一樣有按不同標準和用途去製造不同的布幕產品

黎明買錯唔合標準的布幕,根本同是否中國製造完全無關連。
但佢有心把問題駕禍到內地上。

黎生主唱央視回歸劇...唔通央視都係黃?

靠抹黑去擦存在感,只有黃友才會咁做.....

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2022-6-27 15:54 發表

謝謝你
你未換悵號,自己多謝自己。

引用:
原帖由 lolokkiman 於 2022-6-27 22:41 發表

你未換悵號,自己多謝自己。
我多謝讚我貼的人

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2022-6-27 23:11 發表

我多謝讚我貼的人
同一帳號,自己讚自己

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2022-6-27 22:33 發表
黎生主唱央視回歸劇...唔通央視都係黃?

靠抹黑去擦存在感,只有黃友才會咁做.....
央視一定啱?

真係好過份

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]