• 瀏覽: 26,701
  • 回覆: 153
+5
英國《獨立報》26日引述英國首相府洧息稱,英國、美國、加拿大及日本會就進口俄金實施禁令。這將涵蓋開採出來的黃金,以及已經提煉的黃金。另一英

英國《獨立報》26日引述英國首相府洧息稱,英國、美國、加拿大及日本會就進口俄金實施禁令。這將涵蓋開採出來的黃金,以及已經提煉的黃金。

另一英媒26日引述知情人士25日稱,美國總統拜登(Joe Biden)和七國集團其他領導人將一致同意禁止從俄羅斯進口新的黃金,並擴大對莫斯科的制裁。

消息人士說,美國財政部28日下令禁止進口新的俄羅斯黃金,阻止俄羅斯參與黃金市場,意在讓它就戰事快速承受沉重經濟代價,以及不能獲得進行戰爭所需要的資金。

這個決定發生在俄羅斯2月24日揮軍烏克蘭後,面對多國制裁,俄羅斯很多富人趕着將個人資產轉換成黃金以避免受影響。

原文網址: 英媒:G7峰會擴大對俄制裁將禁止進口俄羅斯黃金 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/785802

打仗最需要就係黃金,美國佬繼續攬住佢啲美金啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/785802/英媒-g7峰會擴大對俄制裁將禁止進口俄羅斯黃金

有中印照俄國已足夠

唔買就笨

亞洲人好需要黃金

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-6-26 17:21 發表
有中印照俄國已足夠
特價石油,中印唔買就笨

G7有錢都先同俄羅斯買能源同食物啦!
英國已經叫國民食少啲減肥,德國就叫國民唔使每日沖涼,抹下手、腳同面就可以。

引用:
原帖由 SiuAlvin 於 2022-6-26 17:32 發表
英國已經叫國民食少啲減肥,德國就叫國民唔使每日沖涼,抹下手、腳同面就可以。
歐美好天真,以為自己有錢就大晒

引用:
原帖由 SiuAlvin 於 2022-6-26 17:32 發表
制裁俄羅斯,玩 L 死自己國民

歐洲人先預備"斷氣", 
金價和金屬價將會火箭咁升? 

大媽愛買金
今次執到寶

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-6-26 17:29 發表

特價石油,中印唔買就笨
若不是背靠祖國香港咁外向型經濟通脹會好大劑

引用:
原帖由 武德鼎 於 2022-6-26 17:35 發表

歐美好天真,以為自己有錢就大晒
老尾不停印銀紙,梗係有錢啦

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-6-26 17:35 發表

制裁俄羅斯,玩 L 死自己國民
政棍有錢收怕咩通脹最怕無選票啫

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-6-26 17:38 發表

若不是背靠祖國香港咁外向型經濟通脹會好大劑
黃人唔會感恩

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]