• 瀏覽: 4,929
  • 回覆: 35


「Lunch哥」李國永涉於前年9月在中環國際金融中心商場組織示威,涉嫌違反當時生效的2人禁聚令。他早前被裁定組織受禁群組聚集罪罪成,辯方望法庭考慮被告的年齡、事發時非疫情最嚴重的時間等,判處感化。裁判官終決定判被告感化15個月,而他亦要遵守2項附加條件,包括要接受心理或精神治療,以及參與社會課程。

被告李國永(19歲) ,被控在2020年9月4日,在中環國際金融中心商場一樓組織受禁群組聚集。

叫號有人和應後遭票控

案情指,事發當日商場出現「和你Lunch」集會,被告與另一男子高呼「五大訴求 缺一不可」等口號,後來有第3人和應,最終警員上前進行票控。

辯方求情指,被告的報告正面,但被告沒工作經驗及基於精神健康考慮,報告不建議判處社會服務令,望法庭考慮到被告的年齡、事發時非疫情最嚴重的時間等,接納報告建議,判處感化。

裁判官最終決定判處被告感化令,而感化令有2個附加條件,包括被告要接受心理或精神治療,以及要參與社會課程。

案件編號:ESS 7063/2021



仲有冇人記得佢

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/社會新聞/766370 ... 違禁聚令-判感化15月-須接受心理治療



提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
呢個真係似有病.


幾乎遺忘了LUNCH哥。


[隱藏]
中咗黃毒太深, 乜心理治療都唔會有用.


判感化15個月?佢化唔化㗎?15個月後,佢都唔化,咁點算好呢?


直接接受治療,好似好啲噃?



改呢個名⋯家庭應是好愛國的,有冇同感  卻出現呢啲問題


引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-6-26 12:16 發表
改呢個名⋯家庭應是好愛國的,有冇同感  卻出現呢啲問題
比人洗腦



精神有問題應該直接住院,佢病情唔輕,心理治療冇用


[隱藏]
掟佢去英國做難民喇


引用:
原帖由 流西水股 於 2022-6-26 11:50 發表


「Lunch哥」李國永涉於前年9月在中環國際金融中心商場組織示威,涉嫌違反當時生效的2人禁聚令。他早前被裁定組織受禁群組聚集罪罪成,辯方望法庭考慮被告的年齡、事發時非疫情最嚴重的 ...
傻西真係有樣睇!



人一藍,腦便殘🤭
https://youtu.be/fNiKyNAMJ6w



引用:
原帖由 audia 於 2022-6-26 14:35 發表
人一藍,腦便殘🤭
https://youtu.be/fNiKyNAMJ6w
人一黃,腦便消失



垃圾一件


[隱藏]
引用:
原帖由 thirdac 於 2022-6-26 11:51 發表

星期一睇升定跌
你唔會揸左put呀??



鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]