• 瀏覽: 21,870
  • 回覆: 150
+5
部分香港人移英時聲稱「為了下一代」,如今回流也是同一個理由。

紀惠集團副主席湯文亮近日發文稱,其朋友近期帶子女從英國返港,坦言移英前憧憬子女入學後身邊都是「風度翩翩的英國人」,結果發現子女所在的公立學校不少學生都是阿富汗和烏克蘭難民,現實與夢想大相徑庭,所以趕緊帶孩子回來了。

英國過去能靠歐盟廉價勞動力填補本土空缺,脫歐後此路不通,只好改打其他地方注意,推出所謂的BNO計劃,想吸引港人帶錢移英。但不少港人都反映移英後求職困難、遭受歧視,生活難以得到保障。而被很多移英港人當做「移民」理由的「子女教育」,如今也成了他們回到香港的原因。

據《南華早報》6月23日報道,根據英國政府6月公佈的數據,自去年9月以來,已有8500名香港中小學生申請英國的入學名額,其中有5800份小學入學申請和2700份中學入學申請,最後共有8000份申請獲得批准。

咁仲好啦,學英文同時學埋阿拉伯文同烏克蘭文,簡直係夢想啦

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/10915330-移英港人:孩子的同學是阿富汗及烏克蘭難民-嚇得

BNO撚自己不是難民?

主席朋友讀公立?未假新聞啦。。英國大把好學校。紳士多多。。未回流

引用:
原帖由 龜仙人 於 2022-6-26 10:52 發表
部分香港人移英時聲稱「為了下一代」,如今回流也是同一個理由。

紀惠集團副主席湯文亮近日發文稱,其朋友近期帶子女從英國返港,坦言移英前憧憬子女入學後身邊都是「風度翩翩的英國人」,結果發現子女所在的公立學校不少學生都是阿富汗和烏克蘭難民,現實與夢想大相徑庭,所以趕緊帶孩子回來了。

英國過去能靠歐盟廉價勞動力填補本土空缺,脫歐後此路不通,只好改打其他地方注意,推出所謂的BNO計劃,想吸引港人 ...
乜呢個回流嘅港人咁無腦呀,去到英國入讀公立學校?
如果過到去英國唔係入讀私立嘅學校,俾高昂嘅學費,咁當然就要同英國嗰啲低下階層嘅人一齊讀書啦。
原來香港人真係無乜腦嘅,人地歐美嗰啲發達國家,係以資本主義起家嘅,有錢人享有嘅權利自然係多過同好多中下階層嗰啲啦。在歐美呢啲國家,只有你有錢就可以享受高人一等嘅生活,無錢就關人鬼事,入讀公立學校仲想得到優質嘅教育,佢俾幾多錢呀。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-6-26 10:55 發表
主席朋友讀公立?未假新聞啦。。英國大把好學校。紳士多多。。未回流
你又誤導人啦,英國嘅好學校係要用錢去衡量嘅,一分錢一分貨。
佢朋友無錢咪要讀公立學校囉,你以為香港移民英國班人一定係好有錢嘅咩。

咁即係港人歧視阿富汗同烏克蘭人啫

自己都係難民點解要歧視其他難民?

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-6-26 11:09 發表
咁即係港人歧視阿富汗同烏克蘭人啫
係,以為自己好高尚

BNOer 當自己係咩? 高尚難民?

引用:
原帖由 武川耐富 於 2022-6-26 11:19 發表
自己都係難民點解要歧視其他難民?
香港人係咁㗎喇!
大把大陸移民二、三代歧視新來大陸人、甚至大陸移民一、二代。

移民英國藍絲及子女,始終難以適應英國生活

自己係港蝗仲歧視人哋

又搵到藉口返香港

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-6-26 10:55 發表
BNO撚自己不是難民?
冇轉送去盧旺達,唔算係難

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-6-26 10:55 發表
只要信,不要問

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]