• 瀏覽: 28,213
  • 回覆: 227
+2
醫管局日前公布將於本年底推出「大灣區醫生交流計劃」,目標首批引入5至10名大灣區三甲醫院的醫生來港服務不超一年,盼紓緩公院醫護流失問題。病人政策連線主席林志釉指出,本港醫療系統與內地語言相異,相關人手或需時適應本地環境,認為計劃對解決人手問題作用不大;他另憂慮因語言不相通,非本地培訓醫生診症、開藥或有誤解,導致診症錯誤。

林志釉今(25日)在港台節目《星期六問責》表示,公立醫院工作壓力、過去一兩年的社會事件均令醫護人員「心淡」,不少人選擇離開,預料往後幾年人才流失問題將持續惡化,建議局方再下工夫挽留人手。他補充,非本地醫生主要說普通話或英文,診症、開藥上或會造成問題,而照料病人不容許出現落差,建議局方提供適當監察及督導。

立法會醫療衛生界議員林哲玄在同一節目稱,大灣區絕大部分醫生會講廣東話,本港過往曾聘用只能說英文的海外醫生,形容香港「非常適應處理種種語言問題」。他指出,兩地醫療系統差距不大,相信內地醫生很快能熟習香港工作模式,而內地三甲醫院的醫護水平十分高,相信醫生能力不成問題。他補充,醫管局若只引入5至10名醫生,「即使對方有三頭六臂也杯水車薪」,惟資深醫生來港交流後能將經驗帶回內地,令當地醫生更熟習香港醫療系統工作模式,為日後招募非本地畢業醫生鋪路。

特別註冊委員會早前公布兩批認可醫學資格名單,林哲玄批評名單上的課程均以英文教學,認為委員會歧視中文,指出過往護士也曾用中文撰寫病歷,當時醫護合作未見問題,他又質疑本地醫生的英文水平,反問「點解用英文教學你就好似好開心好歡迎佢」。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20220625/s00001/1656139378019/醫管局擬聘大灣區醫生來港-病人政策連線主席憂語言不通致誤診

=======================================================================

睇唔到語言點會構成障礙,只要慢慢將英文淡出,所有醫療報告,藥名改成簡體中文,同時香港大學,中文大學醫學院全面配合,考試以簡體中文答卷,掂晒!

病人政策連線係乜岸鳩社團?

語言不通? 呢個濕9主席真係冇嘢講搵嘢講

反問「點解用英文教學你就好似好開心好歡迎佢」。
==========================================

咁都要問? 因為英文係國際語言,尤其喺科研方面。試問有邊啲權威醫學期刊語言唔係英文? 有邊啲國際醫學研討會唔係用英文舉行?

香港人唔係應該精通兩文三語架咩? 🤔

語言不通? 這個19主席知道大灣區主流語言是甚麼嗎?!  來港助抗疫的大灣區醫護, 有病人投訴跟醫護語言不通嗎?!
這個主席是代表病人還是代表利益受損的醫生?!

我以前在國內工作多年,睇過幾次西醫,醫唔好,以後怕怕,佢地靜係識吊鹽水。語言溝通我就佢,講普通話,冇問題。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-6-25 20:12 發表
醫管局日前公布將於本年底推出「大灣區醫生交流計劃」,目標首批引入5至10名大灣區三甲醫院的醫生來港服務不超一年,盼紓緩公院醫護流失問題。病人政策連線主席林志釉指出,本港醫療系統與內地語言相異,相關人手或需時適應本地環境,認為計劃對解決人手問題作用不大;他另憂慮因語言不相通,非本地培訓醫生診症、開藥或有誤解,導致診症錯誤。

...
今次你講得好啱

引用:
原帖由 賭精精精 於 2022-6-25 20:34 發表
我以前在國內工作多年,睇過幾次西醫,醫唔好,以後怕怕,佢地靜係識吊鹽水。語言溝通我就佢,講普通話,冇問題。
打點滴至可以收多啲錢嘛!

引用:
原帖由 thunderpig 於 2022-6-25 20:33 發表
香港人唔係應該精通兩文三語架咩? 🤔
其實大灣區嘅所有區域,都係以廣東話為主

所以呢個病人政策連線主席根本咩都唔知就逢中必盲反

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2022-6-25 20:34 發表
語言不通? 這個19主席知道大灣區主流語言是甚麼嗎?!  來港助抗疫的大灣區醫護, 有病人投訴跟醫護語言不通嗎?!
這個主席是代表病人還是代表利益受損的醫生?!
點解要行醫生先?
護士都唔夠。而家本地賺5皮: 半價請人南下唔得咩?

引用:
原帖由 天外有天sel 於 2022-6-25 20:38 發表

其實大灣區嘅所有區域,都係以廣東話為主

所以呢個病人政策連線主席根本咩都唔知就逢中必盲反
咪就係,只要擁抱內循還,使乜用英文?

應該所有路牌全部換過,只用中文字加羅馬併音!廢除所有殖民地色彩街道名!

話時話,點解仲未叫醫生, 護士宣誓?

憂語言不通?定係唔想同人溝通呀?

大把香港人講普通話

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]