• 瀏覽: 1,870
  • 回覆: 14
+2
國家主席習近平將出席慶祝香港回歸25周年大會以及第六屆政府就職禮,但未知是否親身來港。

今年「七一」回歸周年大型活動確定有國家領導人出席。新華社報道,國家主席習近平將出席香港回歸祖國25周年大會,暨香港特區第六屆政府就職典禮。

習近平上次來港是五年前,同夫人彭麗媛在港三日,期間出席慶回歸20周年大會、出席政府就職典禮,為林鄭月娥監誓;亦有到西九文化區視察,在石崗軍營檢閱駐港部隊、視察八鄉少年警訊中心。

同新華社五年前報道習近平來港消息比較,今次用「將出席」的字眼,未有說明是「赴港」,亦沒有赴港日期及未有交代會否視察香港。對於是否親身來港還是用視像等方式出席,人大常委譚耀宗表示他都不清楚。

全國人大常委譚耀宗表示:「習近平主席能出席,已說明非常重視和關懷我們,是以哪種方式出席問題也不大,大家都理解因為疫情問題。我們當然期待習近平主席出席時,對香港發表重要講話,亦可以有指示告訴我們中央對港政策及未來發展方向。」

全國人大前常委范徐麗泰表示:「每一次逢五、逢十都有重要講話,大家慢慢看,我相信(今年)都會有。」

行政長官林鄭月娥與候任行政長官李家超分別歡迎及感謝,國家主席習近平出席回歸周年慶典及特區政府就職典禮,林鄭月娥指是彰顯中央對港的重視。李家超表示,香港正值「由亂到治」邁向「由治及興」的關鍵時刻,意義重大,感到很振奮,衷心感謝習近平對香港的關愛及支持。

嘩,ccTVB 都轉呔好快,打定底先

希望咱們小粉紅又唔好打錯飛機

新聞來源連結:

https://news.tvb.com/local/62b69 ... 歸大會及新政府就職禮-未知是否親身來港

新班子上京就職咪得,主席唔使親身來港架。

d 消息轉得咁快????又話主席會去完典禮去科學院??講到一定來咁........

一聽完譚耀宗咁講,好多傳媒即刻轉呔

引用:
原帖由 花露水 於 2022-6-25 15:28 發表
一聽完譚耀宗咁講,好多傳媒即刻轉呔
全國人大常委譚耀宗表示:「習近平主席能出席,已說明非常重視和關懷我們,是以哪種方式出席問題也不大,大家都理解因為疫情問題。我們當然期待習近平主席出席時,對香港發表重要講話,亦可以有指示告訴我們中央對港政策及未來發展方向。」

希望唔好唔嚟
咱們小粉紅全部歡呼尖叫,唔好又炒車

我都唔讚成習主席親身出席 視像就已經好夠
香港近期個疫情又爆上 無必要去承擔呢個染疫風險

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-6-25 15:40 發表
無錯,雖然感情上好想領導人來港,但領導人一旦身體違和就大件事

引用:
原帖由 花露水 於 2022-6-25 15:47 發表

無錯,雖然感情上好想領導人來港,但領導人一旦身體違和就大件事
有幾大件事?
難度佢做主席後從未病過?

引用:
原帖由 花露水 於 25-6-2022 15:33 發表

希望唔好唔嚟
咱們小粉紅全部歡呼尖叫,唔好又炒車
小黃人無孔不入式放毒,依家喺度示威打飛機話win咗
弱智到一個點

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-6-25 15:40 發表

爺爺要保密。點知有人口疏講出來。

係深圳~視頻出值
廣深大陣象過香港好多

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-6-25 16:10 發表
係深圳~視頻出值
廣深大陣象過香港好多
唔可以京港連線, 視頻出席架??

全部上太空站視像
夠哂高
又無傳播風險

嚟十個八個鐘乜都攪掂喇
有幾難?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]