• 瀏覽: 22,955
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
+3
美國最高法院大法官6月24日以6對3比數,推翻1973年羅伊訴韋德案(Roe v. Wade)中奠定維護的女性墮胎權,立場反墮胎的共和黨人普遍歡迎裁決,總統

全宇宙最撚文明同民主自由嘅美畜居然沒有極權中國裡人民都享有嘅墮胎權利
從公眾場合可以自由攜帶槍械自衛到剝奪人民墮胎權利可以看到司法獨裁嘅恐怖!
其實睇返香港都有類似棺獨大嘅情況
人們應該反省所謂三權分到形成司法無王管是否適合呢個世界?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/785449/美國最高法院推翻墮胎權裁決-拜登-國家倒退150年

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-6-25 10:10 發表
自由民主呃鳩人
幾個假髮人[不過美畜嘅棺係無戴假髮]就推翻成個國家人民嘅決定

呢個議題其實比自由攜帶槍械仲嚴重

引用:
原帖由 PETERAAAA12345 於 2022-6-25 10:24 發表

總統有冇權將嗰幾個保守派法官炒魷?同時換入自己人?
應該無權

引用:
原帖由 loginiphone999 於 2022-6-25 10:26 發表
外國人咁濫交。。。
意外懷孕又要政府接手?!
呢個小事, 重要係連強姦同亂倫都唔可以墮胎
受害者要受雙重傷害咁生出個自己都憎甚至有機會K型嘅BB

引用:
原帖由 冬皇台 於 2022-6-25 10:34 發表

羅訴偉德係案例,依幾個法官只係推翻案例。
普通法裡面嘅案例就係判案嘅原則, 雖然美畜唔算真正行普通法嘅國家但仍然實行呢個做法

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2022-6-25 10:34 發表

150年前有無墮胎手術嘅呢?

自古已經有, 不過危險性都相當大

引用:
原帖由 冬皇台 於 2022-6-25 10:41 發表

美國最高法院捂係第一次推翻案例。有d案例不合時就會比人推翻。好似1954年布朗訴教育局案就推翻左普萊西案,將種族隔離非法化。
如果呢個案例無代表性就唔會有咁大爭議啦
雖然美畜總統痴呆但背後都有人教佢講嘢

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-6-25 10:51 發表

天主教規矩
美畜國教係新教即係"所謂"基督教

引用:
原帖由 foxhode 於 2022-6-25 10:53 發表

全宇宙最撚自由最撚有人權的國家最高大法官係終身制,佢吾劈炮可以做到死
犯咗法都機會炒

引用:
原帖由 害羞的すわわ 於 2022-6-25 16:39 發表
在這方面中美看法是一致的
歡迎美國人悔改

在中國,小生命就是中國人,主宰權應屬國家
在美國,小生命是自由,父母沒權終結他的生命
邊個話中國嘅小生命主宰起國家?
盲主神女柴玲未結婚已經墮過4次胎

有人話可以去可以墮胎嘅州份墮胎, 但係美畜好多窮嘅人係負擔唔起跨州墮胎而墮胎應該係醫保唔包! 所以跨州墮胎會係非常昂貴! 有錢人會有權墮胎而窮人就變咗無權

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]