• 瀏覽: 12,913
  • 回覆: 19
實際係一回事,但係夢係吸引人最好方法

正如而家仲有咁多人去美國係因為美國夢未醒

香港夢醒左

係啊。以前真系發夢。
食左大陸條外貿大水喉。

今日一個城市唔係齋炒樓就得喔。
你要有發展,科技經濟地位等等。
正因為香港一直都系發夢。
深圳科技城上左去啦。 上海金融都分金喔。

咁香港打回原形。仲有咩優勢?
以前香港發夢係以為自己有能力,有頭腦。
今日夢醒係。香港其實一直係靠著政治局勢先有今日。而唔係因為自己勁啊!

所以我當年好撐董生架!因為咁耐以來,真係得佢提出,香港以後應該點行?

今日唔係無夢! 而係,就算你要發夢,你都要有個方向掛。準備發邊種夢呢?

一句,香港究竟前路在何方啊? 指條路好d咯。

港燦的夢係「真普選夢」、「支爆夢」,咁又點會成功

正如周星星話 無夢想既人同條咸魚有咩分別?!
今時今日既香港已變成條咸魚

引用:
原帖由 分享者 於 2022-6-24 19:10 發表

香港夢醒左
有夢係唔係一定成功先.

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2022-6-24 22:03 發表

有夢係唔係一定成功先.
咁你知唔知海洋公園點衰,因為斤斤計較

人地鬼佬最叻係做夢

為左做個夢出來會用手段

以前拉斯維加斯岩岩開始,賭場啲同熱狗巴士公司合作,係車站同車上面放遊客碼,櫈,電話停,甚至放係旅客行理

專登要車停係拉斯維加斯,話長途車要休息半小時

其實就係比時間啲人去賭

如果係香港人開賭場一定萛死草

引用:
原帖由 分享者 於 2022-6-24 22:16 發表

咁你知唔知海洋公園點衰,因為斤斤計較

人地鬼佬最叻係做夢

為左做個夢出來會用手段

以前拉斯維加斯岩岩開始,賭場啲同熱狗巴士公司合作,係車站同車上面放遊客碼,櫈,電話停,甚至放係旅客行理

專登要車停係拉斯維加斯,話長途車要休息半小時

其實就係比時間啲人去賭

如果係香港人開賭場一定萛死草
你個題目本來就嚟就係根根計較, 但你又唔比人根根計較

乜都唔係.

全民投入炒股票, 股市冧.
全民投入搞政治, 社會冧.

中國人全民投入搞政治, 就只有死路一條, 只係點死法而已. 個個都叻L過特首, 叻L過政府, 但又唔同意彼此嘅意見, 咁仲有乜理由個社會唔會死?   香港唔係已夢醒, 而係未瞓醒, 或者瞓未醒都得. 正字.   

香港過去幾十年的相對大陸的發達,大多是時勢所致,躺着就把錢賺了。
1.1960-70年代,美日歐的低端產業轉移,香港承接一部分低端加工業,靠血汗工廠賺得第一桶金(亞洲四小龍普遍模式)
2. 大陸開放,香港轉型貿易和金融,靠着做中間商躺賺。(韓國和台灣進行產業升級)
香港的發達,一小半靠努力,一大半靠時運。然而,就跟大多數的暴發戶一樣,得意洋洋自大狂妄,自以為是全靠自己聰明能干,又或者是學習英美學得好,是英美優秀的文化制度導致發達。
如今時移勢異,香港做中間商躺賺的好日子不再了,自然就沒落,這其實沒啥好唏噓的。香港只是相對大陸顯得發展速度慢了而已。中國的迅猛復興,受衝擊最大的是歐美日,你看看歐洲停滯了30年,日本更是倒退得厲害(日本1994年人均GDP 5.4萬刀,2022年估計只剩3.3萬刀)。未來香港只要抱住大陸這條大腿,日子不會難過。

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2022-6-24 22:20 發表

你個題目本來就嚟就係根根計較, 但你又唔比人根根計較
係斤斤計較,但人地鬼佬果套係用少少錢去做人流

少唔出大唔入

而且最重要係,客人受惠

引用:

香港夢醒左
咩夢?而家班後生自己唔去爭取又學人發夢?
呢樣又唔好個樣又唔想做!

引用:

香港夢醒左
夢L

引用:

香港夢醒左
要有夢的首要條件,就係不能太向錢看!

中國大陸,有國家富強,復興之夢。

夢一定要有

但系咩夢先??係為香港,為國家,還是為個人?

不反對人要有夢,但香港人的夢格局太小,跟不上時代大潮

國家,國家,先🈶國。才有家

你覺得那些寒窗苦讀20載的碩士,博士,最后在戈壁灘治理黃沙,在高原研究水土礦產,日晒雨淋,拿着一萬不到的薪水,他們內心有沒有夢,還是那些日夜奮鬥在造船廠,簽訂保密協議,默默趕造每一首航母,核潛艇的工程師,技術人員,他們心裡有沒有夢??

還是你覺得香港那些紙醉金迷,夜夜笙歌,紅酒雪茄,日日上落幾千萬的所謂金融精英,才能說自己有夢

引用:

香港夢醒左
只是錯覺。
以前香港一窮二白,
所謂既【夢】,
其實只是唔學壞,
有一技之長,穩定職業及收入例如:渣巴士,水電技工,文員秘書,已經算是夢想成真。
讀大學甚至留學,有幾多人敢諗咁既【夢】丫。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]