• 瀏覽: 364
  • 回覆: 12

台灣海軍一架S-70C反潛直升機,周三下午在高雄左營反潛飛行大隊基地訓練時墜毀。正、副機師擦傷,後艙機工長及反潛官傷勢較重,當場失去意識並送院治療。事故原因需進一步調查。

台灣海軍艦隊指揮部表示,肇事直升機因尾翼失效,降落時墜毀起火,但無爆炸。附近一座民宅受事故波及,鐵門被砸出二十厘米破洞,屋內發現直升機零件。

海軍司令部新聞稿指出,機工長二到三度燒燙傷,面積約九成至九成五,正密切觀察診治中。軍方強調,國防部軍醫局已責派三軍總醫院專業醫師,南下左營分院全力協助醫療,並已成立專案小組,給予受傷官兵最完善照護。

S-70C是台軍海上反潛主力,首批新機於一九九○年七月交付,該型號直升機由美國製造,擁有雙引擎,最大飛行速度每小時約二百七十七公里。

最新消息: 4名傷者中,傷勢最重的劉姓一等士官長已於零晨辭世,終年37歲。

台毒菜收手啦!
別再洗腦殘害中國台灣同胞!

新聞來源連結:
https://www.google.com/amp/hd.stheadline.com/amp/news/daily/chi/988309

你地做咩成日恥笑呆軍啊。🤬🤬🤬🤬🤬

唔准笑!🤭🤭🤭🤭

之前吹到唔嚴重

又黎軍事意外

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-6-24 16:39 發表
又黎軍事意外
因為大陸冇買呆灣石斑所以爆lor

證明「萊灣」真的會自爆,問老共怕未?

咁既料想反攻大陸, 分分鐘要解放軍系大海救返你地.

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-6-24 16:39 發表
之前吹到唔嚴重
1死3重傷啫,唔嚴重
烏軍屍橫遍地都係咁

飛機飛唔起,導彈又射唔出,搞嘜L呀?叫台積電生產幾個電子船槳,派俾綠營,將成個島撐過去美國旁邊實際好多啦

引用:
原帖由 ryokun99 於 2022-6-24 17:21 發表
飛機飛唔起,導彈又射唔出,搞嘜L呀?叫台積電生產幾個電子船槳,派俾綠營,將成個島撐過去美國旁邊實際好多啦
流浪地球-灣灣版?

亞特蘭提斯-灣灣版?

呆灣真係成鳩日都要俾人笑下先安樂

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-6-24 16:39 發表
又黎軍事意外
無軍事知識就唔好亂講啦!

呆灣反潛嘅策略,係用神風敢死隊嘅方式,直插入水擊沉被發現嘅潛艇呀!

引用:
原帖由 CallMeKSM 於 2022-6-25 09:41 發表

無軍事知識就唔好亂講啦!

呆灣反潛嘅策略,係用神風敢死隊嘅方式,直插入水擊沉被發現嘅潛艇呀!
原來係反攻
即係台毒當局單方面破壞台海和平現狀啦
解放軍可以名正言順出兵,止暴制亂了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]