• 瀏覽: 9,913
  • 回覆: 34
+3

我有點懷疑

大部分得
提早引爆 甚至唔爆

不過包唔晒,引擎/駕駛艙都冇,中左一樣冚包散

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-6-23 23:55 發表
大部分得
提早引爆 甚至唔爆

炮塔頂裝甲只有20至30毫米左右,好多武器都可以擊穿佢

引用:
原帖由 摸胸呻吟妖上身 於 2022-6-24 00:37 發表

炮塔頂裝甲只有20至30毫米左右,好多武器都可以擊穿佢
所要加架網唔好比人灌頂
薄網軟身,好多針對坦克嘅武器 嘅引訊都會失效
急起上泥加木板 甚至舊傢具都有 ,只係 未必擋得住佢埋身

就算有爆,非接觸式爆炸,只有衝擊波,一吋鋼板頂得住, 主動防禦就係 用自爆嘅衝擊波 提早防爆來襲 反坦克武器

冇高溫噴射打入坦克內就得,打入左 唔筍爆都夠全殺傷入面啲人

引用:
原帖由 摸胸呻吟妖上身 於 2022-6-23 23:42 發表

我有點懷疑
當然唔得
現代反坦克飛彈係在微秒間二次爆炸,完全唔駛接觸,第一次撕破外圍,第二次噴流直取花心。
片內陶式攻頂模式是平飛,飛行高度在雞籠上,爆炸是向下,威力震到七孔流血。
https://m.youtube.com/watch?v=E1VWPOpYbQI

引用:
原帖由 摸胸呻吟妖上身 於 2022-6-23 23:42 發表

我有點懷疑
可以減低反坦克武器的有效射程

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-6-23 23:55 發表
大部分得
提早引爆 甚至唔爆

現實是只能擋RPG-7這類輕型反坦克武器
而且阻礙出入和使用車頂機槍,所以實際上很多俄軍後來都把這給拆掉

引用:
原帖由 erkc 於 2022-6-24 11:28 發表

現實是只能擋RPG-7這類輕型反坦克武器
而且阻礙出入和使用車頂機槍,所以實際上很多俄軍後來都把這給拆掉
又唔係對美軍陶式嗰啲
對住烏軍差唔多架喇

我覺得最大問題反而係似燈塔,「我喺度,打我啦」 XD

引用:
原帖由 6674 於 2022-6-24 08:58 發表

當然唔得
現代反坦克飛彈係在微秒間二次爆炸,完全唔駛接觸,第一次撕破外圍,第二次噴流直取花心。
片內陶式攻頂模式是平飛,飛行高度在雞籠上,爆炸是向下,威力震到七孔流血。
https://m.youtube.com/watch?v=E1VWPOpYbQI
打多一兩次,對手就知道你會二次爆頂咯。咁咩加兩層鐵籠咯。你第一層爆完 爆第二層咩第二層擋咯。
因為只要你原理不變。仲系金屬高溫射流穿甲。呢條橋就有用。

而升級微秒多次爆炸成本就好高。
加多兩層鐵就成本好低。

所以設計武器要食腦。如果次次俾人用爛茶渣野可以有計擋你隻貴貨。
咁就好應該開發新思維啦。

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-6-24 12:42 發表

打多一兩次,對手就知道你會二次爆頂咯。咁咩加兩層鐵籠咯。你第一層爆完 爆第二層咩第二層擋咯。
因為只要你原理不變。仲系金屬高溫射流穿甲。呢條橋就有用。

而升級微秒多次爆炸成本就好高。
加多兩層鐵就成本好低。

所以設計武器要食腦。如果次次俾人用爛茶渣野可以有計擋你隻貴貨。
咁就好應該開發新思維啦。
雙層巴士坦克。

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-6-24 11:48 發表

又唔係對美軍陶式嗰啲
對住烏軍差唔多架喇

我覺得最大問題反而係似燈塔,「我喺度,打我啦」 XD
烏軍常用的Stugna-P其實性能不比TOW差
事實上如果回去看一下鐵籠裝甲的出現其實是在反恐戰爭時的低強度治安戰,而那時車輛面對最大的威脅就是RPG這種輕型反裝甲火箭;再高一點的反裝甲火力你就只能靠較昂貴的ERA和坦克本身的裝甲去擋了

引用:
原帖由 erkc 於 2022-6-24 13:13 發表

烏軍常用的Stugna-P其實性能不比TOW差
事實上如果回去看一下鐵籠裝甲的出現其實是在反恐戰爭時的低強度治安戰,而那時車輛面對最大的威脅就是RPG這種輕型反裝甲火箭;再高一點的反裝甲火力你就只能靠較昂貴的ERA和坦克本身的裝甲去擋了
灌頂/爆菊/腰斬 邊有得頂,99/m1/豹2 都係死…..
啲重量比前面上下兩塊 食晒

只有步坦協同,主動防禦

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-6-24 13:25 發表

灌頂/爆菊/腰斬 邊有得頂,99/m1/豹2 都係死…..
啲重量比前面上下兩塊 食晒

只有步坦協同,主動防禦
所以從坦克的"survival onion"來說裝甲的優先度是很低的
而俄軍步坦協同差基本上已經是傳統藝能,由二戰一直維持到現在都是那樣子
至於主動防護嘛……要看你用的是什麼形式,像T-90A那種是給對方一個很亮的紅外目標來打所以後來俄軍直接拆掉了

只係拖鞋兵的RPG 好似打針咁拮埋去,主動和被動防護先至有效。
七十年前,雷神已經設計了雷達探測引爆防空彈,對付零式。
依家各國都很進步,標槍紅箭什麼都是坦克殺手。再者,一支唔夠用兩支,賠率都好和味。
陸戰之王係火箭炮,其次係榴彈泡。

引用:
原帖由 erkc 於 2022-6-24 13:35 發表

所以從坦克的"survival orion"來說裝甲的優先度是很低的
而俄軍步坦協同差基本上已經是傳統藝能,由二戰一直維持到現在都是那樣子
至於主動防護嘛……要看你用的是什麼形式,像T-90A那種是給對方一個很亮的紅外目標來打所以後來俄軍直接拆掉了
係呢種有啲前途

https://youtu.be/RQFWMDU8B8A

不過佢都唔算防倒灌頂
更大鑊係 同 步坦協同 有衝突

皇爺軍會啱用啲

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]