• 瀏覽: 21,912
  • 回覆: 126
+3
以下均來自米國國會報告
米國2021年國會報告:
電磁彈射平均故障周期設計要求4166實際272。
電磁攔阻平均故障周期設計要求16500實際41。
電磁彈藥升降機平均故障周期設計要求932實際218。
雙波段雷達平均故障周期設計要求339小時實際102小時。
彈藥升降機總數11個通過驗收8個。
動力系統推進主軸曾出現故障,已修復維修費用未結清還在扯皮。
主發電機組曾發生故障長時間少一台發電機組。
近防系統3項測試全部未通過,多次出現故障,某些情況下甚至無法工作。
海軍認為該船無法有效防禦超音速和亞音速反艦導彈的威脅,因此戰鬥部署時間推遲到2022年秋季。
評價是143億美元造了個半成品。
截止到2021年CVN78經費超支27億美元。CVN79建造完成度僅74%(美國海軍在上面拆零件給CVN78用)。
CVN80和CVN81經費撥款還未確定。
海軍為節省經費,打算將11部彈藥升降機減少至 8部。
截止到2022年,綜合射頻桅杆供應商已倒閉,蒸汽彈射供應商已倒閉。🤣🤣🤣

引用:
原帖由 Thomas-wang 於 2022-6-23 14:40 發表
以下均來自米國國會報告
主發電機組曾發生故障長時間少一台發電機組。 ...
對呀, 呢D全部都係福特號問題, 鬼叫佢有5~6項全新技術一次過整落去咩? 美國佬就係咁一咩都要做到100分, 99.5分都話唔合格咪攪到咁咯. 不過已經舊聞啦, 福特號航母已經通過高強度爆炸測試全面服役及具有戰鬥力

屋漏偏逢連夜雨(通漲)。

我鐘意廢柴福特號。

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-6-23 15:00 發表

對呀, 呢D全部都係福特號問題, 鬼叫佢有5~6項全新技術一次過整落去咩? 美國佬就係咁一咩都要做到100分, 99.5分都話唔合格咪攪到咁咯. 不過已經舊聞啦, 福特號航母已經通過高強度爆炸測試全面服役及具有戰鬥力
這叫好高騖遠好嗎?
自己冇咁既能力夾硬做,便失敗收場。

咩都要做到100分,99.5分都話唔合格咪攪到咁咯?
有嗎,樓主講那些問題搞掂未先?
未搞掂,咁都叫一百分,根本連穩定作戰都不能,合格都未到。

完成高強度爆炸測試?
嗰個係爆炸衝擊測試,你老作高強度做甚麼呢?
如果高強度就炸甲版啦,仲炸海咩!
再加上爆炸只是3.9級地震強度,低到呢。
地震強度是每升1級為10倍,日本每年3級以上的地震就有千多次啦,停在日本海就可以體驗衝擊有否影響啦。
根本試都不用試,做做樣子吧了。

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-6-23 17:22 發表

這叫好高騖遠好嗎?

有嗎,那些問題搞掂未先?

完成高強度爆炸測試?
如果高強度就炸甲版啦,炸海!
再加上爆炸只是3.9級 ...
有咩唔係好高騖遠呀? 美國佬有11隻大船, 就當今次失敗晒咪炸沉佢落海再整過咯, 都仲有11隻頂當呀, 不進則退呀, 大陸都係㗎整電磁彈射喎?? 有冇最深入研究測試都未知, 亦都係好高騖遠呀,

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-6-23 17:32 發表

有咩唔係好高騖遠呀? 美國佬有11隻大船, 就當今次失敗晒咪炸沉佢落海再整過咯, 都仲有11隻頂當呀, 不進則退呀, 大陸都係㗎整電磁彈射喎?? 有冇最深入研究測試都未知, 亦都係好高騖遠呀,
講緊本來已經要服役,變回技術驗證艦,仲話可以炸沉佢當無事發生過,十分豪氣,果然是高人
不過綜合桅桿公司,和蒸氣彈射公司都倒閉了,返唔到轉頭了

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-6-23 17:22 發表

這叫好高騖遠好嗎?

有嗎,樓主講那些問題搞掂未先?

完成高強度爆炸測試?
如果高強度就炸甲版啦,仲炸海咩!
再加上爆炸只 ...
師兄好明顯係盲踩??唔係用數據去討論??

##自己冇咁既能力夾硬做,便失敗收場<==冇能力, 失敗收場?? 冇能力就做唔到啦, 失敗? 服役緊喎.
##未搞掂,根本連穩定作戰都不能。<==電磁彈射完成最高頻率測試, 升降機等二十多項最新科技測試, 400名飛行員完成驗證考核, 246噸各式彈藥裝載,
##完成高強度爆炸測試?<==進行全艦水面爆震測試, 距離福特號僅數十公尺外引爆 2 萬公斤炸藥,藉此測試船艦結構與作戰系統是否正常運作。普通軍艦已斷開兩截啦
##如果高強度就炸甲版啦,仲炸海咩!<==咁你都講得出嘅, 炸甲板?? 試睇下大陸會做呢D測試嗎??
軍事知識係要去搜尋多點資料嘅, 加以學習,不是盲目追捧或去踩, 咩幾勁幾勁都要睇數據.

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-6-23 15:00 發表

快速建造同下水
第二,第三 艘福特級航母

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-6-23 18:02 發表

##自己冇咁既能力夾硬做,便失敗收場<==冇能力, 失敗收場?? 冇能力就做唔到啦, 失敗? 服役緊喎.
##未搞掂,根本連穩定作戰都不能。<==電磁彈射完成最高頻率測試, 升降機等二十多項最新科技測試, 400名飛行員完成驗證考核, 246噸各式彈藥裝載,
##完成高強度爆炸測試?<==進行全艦水面爆震測試, 距離福特號僅數十公尺外引爆  ...

吓,失敗就是指不能達到要求,穩定作戰,你要求這麼低,服役就叫成功嗎?
就如我請了一個頂級人員,只做到文員工作,都叫成功嗎?

還是那一句,不能達到要求,美國軍方認為失敗率過高。
一天高強度作戰成功率也才70%。

##完成高強度爆炸測試?<==進行全艦水面爆震測試, 距離福特號僅數十公尺外引爆 2 萬公斤炸藥,藉此測試船艦結構與作戰系統是否正常運作。普通軍艦已斷開兩截啦
你唔好笑死我啦,普通軍艦已斷開兩截?
日本海大量3.9級以上地震啦,你有幾可見過軍艦斷開兩截的新聞。
而且高級地震海上時常發生,不只日本海有,4級以上每年就超過一萬次啦。
亂UP無極限。
##如果高強度就炸甲版啦,仲炸海咩!<==咁你都講得出嘅, 炸甲板?? 試睇下大陸會做呢D測試嗎??
坦克的裝甲的確會這樣試的,唔識唔怪你。
但主要問題還是,你加"高強度"做甚麼呢?

軍事知識係要去搜尋多點資料嘅, 加以學習,不是盲目追捧或去踩, 咩幾勁幾勁都要睇數據.
這個我同意啊,不過請你先做啦。

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-6-23 18:14 發表

吓,失敗就是指不能達到要求,穩定作戰,你要求這麼低,服役就叫成功嗎?
就如我請了一個頂級人員,只做到文員工作,都叫成功嗎?

##未搞掂,根本連穩定作戰都不能。<==電磁彈射完成最高頻率測試,  ...
#就如我請了一個頂級人員,只做到文員工作,都叫成功嗎?<==咁咪再請過一個咯, 問題係你揀人問題呀, 搵到最好先請咯.

#還是那一句,不能達到要求,美國軍方認為失敗率過高。一天高強度作戰成功率也才70%。<==你講嘅係舊聞啦,2021年, 開始測試果時數據, 當時又壞又死火, 彈4千次就幾百次失靈, 之後軍方要佢重新調整再經多次測試考核

#你唔好笑死我啦,普通軍艦已斷開兩截?
日本海大量3.9級地震啦,你有幾可見過軍艦斷開兩截的新聞。<==又係知識水平有限, 係海底爆炸衝上嚟嘅威力呀,龍骨會斷架
(水下爆炸衝擊波,比衝量和氣泡能的優勢進行毀傷。這裡說一下氣泡能。炸藥在水下爆炸產生能量,將周圍的水向四周排開,形成一個空腔,也就是一個“大氣泡”,當空腔體積達到臨界值后又會立即收縮,收縮到最小后又反向膨脹......)
#坦克的裝甲的確會這樣試的,唔識唔怪你。<==航母甲板當然經過抗爆同強度測試啦,但你竟然話點解唔裝炸彈係甲板炸下佢,哈哈哈哈, 笑死我,  

真係講唔埋爛

引用:
原帖由 愛國人 於 2022-6-23 19:01 發表

#就如我請了一個頂級人員,只做到文員工作,都叫成功嗎?<==咁咪再請過一個咯, 問題係你揀人問題呀, 搵到最好先請咯.

#還是那一句,不能達到要求,美國軍方認為失敗率過高。一天高強度作戰成功率也才70%。<==你講嘅係舊聞啦,2021年, 開始測試果時數據, 當時又壞又死火, 彈4千次就幾百次失靈, 之後軍方要佢重新調整再經多次測試考核

#你 ...
請過一個叫成功?

咁你有冇新數據呀,冇就講廢話啦。

#你唔好笑死我啦,普通軍艦已斷開兩截?
日本海大量3.9級地震啦,你有幾可見過軍艦斷開兩截的新聞。<==又係知識水平有限, 係海底爆炸衝上嚟嘅威力呀,龍骨會斷架
(水下爆炸衝擊波,比衝量和氣泡能的優勢進行毀傷。這裡說一下氣泡能。炸藥在水下爆炸產生能量,將周圍的水向四周排開,形成一個空腔,也就是一個“大氣泡”,當空腔體積達到臨界值后又會立即收縮,收縮到最小后又反向膨脹......)
都係嗰句,有幾可有新聞講軍艦斷開兩截,這代表"事實"極小發生,十年都可能冇一單。
現在的軍艦最少幾千,而3.9級"以上"的地震是很常發生在海上的,每年過萬次。
比測試威力更大都很常出現了,你說軍艦會因爆炸衝上嚟嘅威力斷開兩截根本亂講。
講氣泡能嗰D冇用嫁,5級地震是4級的10倍威力,每年也有過千次,而6級的100倍呢,每年也有過百次。

#坦克的裝甲的確會這樣試的,唔識唔怪你。<==航母甲板當然經過抗爆同強度測試啦,但你竟然話點解唔裝炸彈係甲板炸下佢,哈哈哈哈, 笑死我,
點解唔裝炸彈係甲板炸下佢?
我有講這句嗎?不要幻想作埋人地點講好嗎?
仲有,都話重點係你加左"高強度"囉

引用:
原帖由 Thomas-wang 於 2022-6-23 14:40 發表
以下均來自米國國會報告
主發電機組曾發生故障長時間少一台發電機組。 ...
福建號的電彈會否導致停電還是未知之數
你還是多操心福建號吧

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-6-23 19:48 發表

福建號的電彈會否導致停電還是未知之數
你還是多操心福建號吧
你多啲關心福特號就真啦,
快啲搞掂咪唔洗玻璃心囉~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]