• 瀏覽: 11,885
  • 回覆: 130
+3
引用:
原帖由 黑蟑螂群毆 於 2022-6-23 14:28 發表
靈憶點解無講當時樓價四十幾萬,而家成八百萬
你講緊邊度當時(97年)四十幾萬,而家成八百萬?

引用:
原帖由 malimasa 於 2022-6-23 15:13 發表

你主題就有問題啦,關回歸咩事?夾硬講埋一齊。
美國幾年來大量印錢,全球物價都上漲架啦
明顯就係抹黑回歸嘅文宣
冇咗毒果就另一間媒體配合囉

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-6-23 14:41 發表
早輪先有班人叫唔好加人工,麥咁快又出依d新聞
加完人工物價就會平?

豆豉鯪魚而家真係好貴

垃圾新聞又誤導人,搵大特價同最貴個價黎比

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-6-23 14:06 發表
香港回歸25年,四分之一個世紀過去,比較1997年與2022年,市民工資中位數的升幅僅50%,而糧油、肉類及罐頭食品升勢大多衝破三位數,豬扒+258%、牛

冇辦法.
香港係一個高度外向既經濟體系.
入口成本貴左, 物價自然貴

香港而家通脹1.x%,大陸2.1%,如果唔係香港嘢大部分由大陸來,怕且通脹一早就超過5%。而家歐洲好多地方通脹已經近10%甚至超過了。有D窮國已超過20%。
故英國鐵路罷工了。

引用:
原帖由 阿卡2 於 2022-6-23 14:34 發表

2003沙士
黃大仙區唐樓 3x到5x 萬....
97就97
03就03

03淘大都有平貨執.
但整體而言, 都冇話當年40萬, 今年800萬咁誇

引用:
原帖由 小李廣花榮00 於 2022-6-23 15:44 發表

罐頭一定係咁啦,去開見平就買定,貴就識柒佢
最好笑三月果陣時,罐頭全部比人掃清

引用:
原帖由 小李廣花榮00 於 2022-6-23 15:22 發表

仲有一點非常重要, 1997金融風暴, 香港係通縮㗎, 果時你唔好失業, 出去食飯買野係鬥平, 就算去到Harbour City d大品牌日日大減價好多野平過90年代頭. 當時我最鍾意買名牌領呔, hugo boss, emporio Armani, Giorgio Armani, 你一次過買五六條夠數最平二百幾一條仲平過金利來. 故意用1997來比根本係呃水吹
咁回歸係97年嘛

當年國內同胞幾錢一個月工資,現在呢?點同呢。午餐肉十年都加最少33%

引用:
原帖由 wongchongyang 於 2022-6-23 15:55 發表
當年國內同胞幾錢一個月工資,現在呢?點同呢。午餐肉十年都加最少33%
香港係輸入性通脤, 冇計

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-6-23 14:06 發表
香港回歸25年,四分之一個世紀過去,比較1997年與2022年,市民工資中位數的升幅僅50%,而糧油、肉類及罐頭食品升勢大多衝破三位數,豬扒+258%、牛

新鮮豬扒,一字骨$56/斤,下午四點全場$32

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-6-23 15:47 發表
豆豉鯪魚而家真係好貴
10蚊都有
街市大把

引用:
原帖由 阿卡2 於 2022-6-23 14:34 發表

2003沙士
黃大仙區唐樓 3x到5x 萬....
堅?
個d 樓現價大概多少?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]