• 瀏覽: 11,918
  • 回覆: 130
+3
咁25年中間好多變化
其實物價升得最癲係2008年 尾角佬爆煲跟住係咁印銀紙

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-6-23 14:06 發表
香港回歸25年,四分之一個世紀過去,比較1997年與2022年,市民工資中位數的升幅僅50%,而糧油、肉類及罐頭食品升勢大多衝破三位數,豬扒+258%、牛

升幅勁得過白粥,油炸鬼?
埋單要 20 元。

引用:
原帖由 小李廣花榮00 於 2022-6-23 15:05 發表
d價錢亂寫, 豆豉鯪魚80年代已賣到平均7蚊罐, 1997 $5.6係惠康特價. 今時今日大部分地方都唔使$30
豆豉鯪魚賣二十幾蚊

以前十一蚊時薪一個鐘都有你唔講?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-6-23 14:06 發表
香港回歸25年,四分之一個世紀過去,比較1997年與2022年,市民工資中位數的升幅僅50%,而糧油、肉類及罐頭食品升勢大多衝破三位數,豬扒+258%、牛

電流動電話數據費用...
每1MB大跌999%...

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-6-23 15:25 發表

豆豉鯪魚賣二十幾蚊
咪就係, $30有, 百佳扑傻瓜價, 見到都擺低啦

乜嘢都加 人工就減

公屋仲貴🙄02年住到溶溶爛爛嗰啲公屋拾幾萬至依家賣6佰幾萬🤑

引用:
原帖由 小李廣花榮00 於 2022-6-23 15:30 發表

咪就係, $30有, 百佳扑傻瓜價, 見到都擺低啦
午餐肉,我都係等佢三罐特價裝先買

引用:
原帖由 malimasa 於 2022-6-23 15:13 發表

你主題就有問題啦,關回歸咩事?夾硬講埋一齊。
美國幾年來大量印錢,全球物價都上漲架啦
這是廿五年來的對比。
有問題係你

引用:
原帖由 小李廣花榮00 於 2022-6-23 15:07 發表

Apple to Apple 香港又係食廚餘去英國又係食廚餘咁比呢?
香港15蚊買到兩斤菜心等於1200克
30/40蚊買到條新鮮倉魚烏頭
豬肉價回落30蚊一斤新鮮豬肉
飲品香港肯定平過英國
水電煤香港都平過英國
交通香港一樣平過英國
買電子產品香港免稅又平過英國
香港連公屋每個月平均都係二千幾蚊租一樣平過英國

若果香港是最貴   咁香港人去到邊都係平

引用:
原帖由 fun_db 於 2022-6-23 15:40 發表

香港15蚊買到兩斤菜心等於1200克
30/40蚊買到條新鮮倉魚烏頭
豬肉價回落30蚊一斤新鮮豬肉
飲品香港肯定平過英國
水電煤香港都平過英國
交通香港一樣平過英國
買電子產品香港免稅又平過英國
香港連公屋每個月平均都係二千幾蚊租一樣平過英國
故意用英國廚餘同香港山珍海品比較梗係香港貴啦。

引用:
原帖由 小李廣花榮00 於 2022-6-23 15:22 發表

仲有一點非常重要, 1997金融風暴, 香港係通縮㗎, 果時你唔好失業, 出去食飯買野係鬥平, 就算去到Harbour City d大品牌日日大減價好多野平過90年代頭. 當時我最鍾意買名牌領呔, hugo boss, emporio Armani, Giorgio Armani, 你一次過買五六條夠數最平二百幾一條仲平過金利來. 故意用1997來比根本係呃水吹
非常更加重要一點
當年亞洲金融風暴係美國搞出嚟掠奪亞洲

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-6-23 15:37 發表

午餐肉,我都係等佢三罐特價裝先買
罐頭一定係咁啦,去開見平就買定,貴就識柒佢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]