• 瀏覽: 12,369
  • 回覆: 51
+2
中國首艘全球最大的貨櫃船(集裝箱船)「EVER ALOT」昨天在上海交付台灣長榮海運。這艘海上「巨無霸」長達四百米,比目前世界最大的美

阿爺擁有全球最大規模、最具科技實力造船業,其他國家望塵莫及~

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 中國-長過航母-全球最大貨櫃船交付長榮

引用:
原帖由 自脫胸圍屈.非禮 於 2022-6-23 10:44 發表
中國首艘全球最大的貨櫃船(集裝箱船)「EVER ALOT」昨天在上海交付台灣長榮海運。這艘海上「巨無霸」長達四百米,比目前世界最大的美

打仗時可唔可以好快改裝成航母?

之後又塞運河

可以用來卡港口

卡外國運河
都係影響西方經濟 一種戰術

上海交付?! 即中國製造喎! 早幾日003下水的帖不是有a字頭呆島的1450話中國造船技術好弱嗎?!  

長榮都乃共

等睇炸船通渠

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2022-6-23 11:03 發表
上海交付?! 即中國製造喎! 早幾日003下水的帖不是有a字頭呆島的1450話中國造船技術好弱嗎?!  
中國造船嘅民主成分好弱!!

手足文宣又贏

中國製造不是民主的船,菜腫桶應該禁止長榮使用。

引用:
原帖由 paoon 於 2022-6-23 10:46 發表

打仗時可唔可以好快改裝成航母?
應該唔得,設計完全唔同。

引用:
原帖由 神殿老子 於 2022-6-23 11:55 發表

應該唔得,設計完全唔同。
比戰機起降到就可以
二戰後期美、日都係咁玩

1次過可以裝運10萬個5毛去美國生活
合大遷徙用

引用:
原帖由 paoon 於 2022-6-23 12:11 發表

比戰機起降到就可以
二戰後期美、日都係咁玩
螺旋漿飛機和現代噴射引擎飛機無論重量,起飛速度,尾火溫度都差好遠...

引用:
原帖由 lung_block 於 2022-6-23 12:21 發表

螺旋漿飛機和現代噴射引擎飛機無論重量,起飛速度,尾火溫度都差好遠...
係, 所以現代航母長度同二戰時航母都差好遠
但係而家隻貨櫃船係長過現代航母
講重量貨櫃比戰機會更重
而且改裝甲板耐熱到可抵受戰機尾火唔係真係咁難

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]