• 瀏覽: 35,367
  • 回覆: 235
  • 追帖: 2
+4
似乎戴琪係中國特務,想拖垮美國經濟

引用:
原帖由 kcsam 於 2022-6-23 07:49 發表
美國貿易代表戴琪周三(22日)表示,對華關稅是中美貿易關係中重要的籌碼,而且取消對華關稅對控制短期通脹的效果有限,美國同

在美國,華人比白人更加“愛國, ...
一條呆灣婆,從來冇承認自己係中國人,佢話自己係呆灣人。

引用:
原帖由 kcsam 於 2022-6-23 07:49 發表
美國貿易代表戴琪周三(22日)表示,對華關稅是中美貿易關係中重要的籌碼,而且取消對華關稅對控制短期通脹的效果有限,美國同

制裁了幾百公司大學,還有企業可以買美貨嗎?
唔履行協議,吹呀?加多啲關稅或禁運囉。
其實如果尊重三個聯合公報,好來好往,買幾百架波音飛機和把澳洲的單轉向美國,夠數。

大陸基本上唔理美國,最大的牌都打哂出來,咪又係咁捱過左兩年…

捱多十年八年,有自家蕊,更加唔洗理佢

總之唔打仗就冇事

WFC.... 咪唔好減囉

是但啦,小小關稅影響,中國受得起!

美國人民就唔知頂得幾耐^^

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2022-6-23 08:10 發表
基本上大陸係直接無視呢條台灣婆
原來係台人?可能收到蔡婆指示做野

引用:

香蕉人要奶到主人屎眼shop shop 腥,
主人先會相信你忠心

哈哈哈!咁不如再加重關稅落中國度啦!100%唔夠就500%,中國一定好驚

引用:
原帖由 VegetaSuper 於 2022-6-23 08:59 發表
中國對於美國加關稅及對外貿易十分清晰明確,不接受不公平貿易關係,由上屆特朗普到今屆拜登仍是一樣,你公平和我傾,我就正常買你d大豆農產品,但現實你在加關稅,仲有抵制華為中興大彊中芯,仲有排除新彊光伏同埋棉花,中國十四億人同你玩到底。

希望中國人團結,減少對美產品依賴。身體力行,農產品我通常不買美國貨,手機不用iphone。電腦就真係好難避免。
X 2

盡量唔用美國貨,
果D尾國焦急英雄幾年冇睇,
湯伯果套獨含俠更加冇睇
而家有好多替代品,

戴琪是蔣介石竉臣特務頭子戴笠孫女,仇恨中共好自然,至今台灣國民黨仲存在呢啲反共死硬派。

引用:
原帖由 VegetaSuper 於 2022-6-23 08:59 發表
中國對於美國加關稅及對外貿易十分清晰明確,不接受不公平貿易關係,由上屆特朗普到今屆拜登仍是一樣,你公平和我傾,我就正常買你d大豆農產品,但現實你在加關稅,仲有抵制華為中興大彊中芯,仲有排除新彊光伏同埋棉花,中國十四億人同你玩到底。

希望中國人團結,減少對美產品依賴。身體力行,農產品我通常不買美國貨,手機不用iphone。電腦就真係好難避免。
老實講 係侵發動貿易戰 加徵中國關稅時
中方係亂左 真係怕會影響中國對外出口
事實上 如果無新冠全球大流行 恐怕就係另一個故仔

但現實就係 美方對中方加徵既關稅 對中方出口影響不大
反而係美國進口商硬食
如果經濟好時 美國的確可以唔需要理會 繼續撐
但而家美國面對通膨 衰退
中方真係 你急我唔急

貿易戰 中方基本上已贏

金融戰 未開打 但係中方已經有清理戰場跡象 睇下下個月美債報告係咪照減持

科技戰 中方係處於下風 但多得美國挑動俄烏戰爭 令到全球原材料價格上升
同時打擊需求 令到中方可以有比較寛裕環境去追趕
只要可以追到差3-5年 完全自主技術
咁美國到時真係含得

引用:
原帖由 kcsam 於 2022-6-23 07:49 AM 發表

果然係華人

絕對支持

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-6-23 08:06 發表
戴琪上任年幾 中方根本連理都無理過佢
有乜野要傾 對象都係布林肯 蘇利文 雪蔓 奧斯汀 以及後面最大果個拜登
中美要傾既野 
好多時已經牽涉到政治 政策面
戴琪根本就無say

我明白佢點解咁反對 因為如果連關稅都取消
戴琪手上根本就無野可以攞黎同中方傾
或者咁講 中美解決關稅問題後
之後所有既中美談判 都唔再需要戴琪
對於一個急於表忠既狗黎講
呢件又真係幾得人驚既事
...
我依然係那個睇法. 拜登根本唔想減關稅. 又唔能夠直接講(要扮順應下民意, 畢竟通脹高企…)
於是搵戴琪和耶倫做所謂既黑臉白臉. 如果拜登真係有心減關稅, 參眾兩院都係民主黨多數.
佢唔會搞唔到.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]