• 瀏覽: 20,792
  • 回覆: 151
+4
【Now新聞台】英國5月通脹率升至9.1%,創40年來新高。英國首相約翰遜表示,政府有能力應對通脹,但警告一旦提高加薪幅度只會令問題惡化。

英國人周二剛經歷完幾乎無鐵路乘搭的一天,組織鐵路罷工的工會周三會與資方就加薪方案談判,工會表明不預期可以達成協議暫停後續罷工行動,意味民眾周四外出很大機會要繼續逼巴士。

英國這次鐵路工潮,源於僱員不滿加薪幅度追不上通脹,教師及郵遞業等近日都警告會以罷工爭取加薪,應付越來越嚴重的通脹。

英國最新數據顯示,通脹在5月升至9.1%,較4月高0.1個百分點,通脹水平除了創40年新高,更超越美、法、德等國,排於七國集團之首。除了油價,食物和非酒精類飲品價格一樣飆升,幅度是2009年以來最高。

英倫銀行估計,英國未來數月通脹率會維持在9%以上,並在10月升穿11%。財相辛偉誠表示,將使用一切可用工具降低通脹,遏制物價上升,同時採取措施改善生產力。

首相約翰遜亦表示,有信心可以解決問題。

約翰遜:「我認為全個議會、全個國家都知道,我們面臨全球通脹問題,但政府有財政能力應對,所以我認為對整個英國都有好處,包括蘇格蘭。」

至於面對多個行業隨時骨牌式罷工,約翰遜早前曾警告,勞工薪酬大幅增加,會連帶物價螺旋式上漲,最終令通脹問題更加嚴重。

有民主自由同西方霸權驚乜嘢?

新聞來源連結:
https://news.now.com/mobile/international/player?newsId=480409

又去合謀充公別國儲備同私人財產囉

又要氹多啲香港黃屍抱住錢移居英國

仲有排升吖!!!

警告一旦提高加薪只會令問題惡化

咁不如減薪啦

中國唔出口咪得囉,佢地就繼續脹,咁中意經濟戰,順便借力打力。

等死

引用:
原帖由 屙唔出屎 於 2022-6-23 07:02 發表
中國唔出口咪得囉,佢地就繼續脹,咁中意經濟戰,順便借力打力。
唔好玩,到時一定唔止咁少通漲

引用:
原帖由 Chobis 於 2022-6-23 06:46 發表
又要氹多啲香港黃屍抱住錢移居英國
多啲生物去搶商品,價格更高啊

有聞煮霸權力場,乜柒都唔駛驚

弱汗遜表示有L能力應對咩!

引用:
原帖由 kwokk2014 於 2022-6-23 07:15 發表
弱汗遜表示有L能力應對咩!
佢表示自己就嚟唔撈

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2022-6-23 06:33 發表
【Now新聞台】英國5月通脹率升至9.1%,創40年來新高。英國首相約翰遜表示,政府有能力應對通脹,但警告一旦提高加薪幅度只會令問題惡化。

英國人周二剛經歷完幾乎無鐵路乘搭的一天,組織鐵路罷工的工會周三會與資方就加薪方案談判,工會表明不預期可以達成協議暫停後續罷工行動,意味民眾周四外出很大機會要繼續逼巴士。

英國這次鐵路工潮,源於僱員不滿加薪幅度追不上通脹,教師及郵遞業等近日都警告會以罷工爭取 ...
與通脹共存就得啦。

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2022-6-23 06:33 發表

英國這次鐵路工潮,源於僱員不滿加薪幅度追不上通脹,教師及郵遞業等近日都警告會以罷工爭取 ...
通脹對國家人民有好處? 呢個邏輯 冇人聽得明!  通脹只有對利益集團及受政治捐獻者有好處才是接近事實!

引用:

用咀炮應付通脹??

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]