• 瀏覽: 16,951
  • 回覆: 119
+9
元朗中電電纜橋起火,引致元天屯多區大停電,引致多宗困𨋢事故,消防處指由晚上7時許至10時15分,新界區最少接獲88宗市民被困升降機報告。因大廈升降機停用,居民亦要在大熱天時行樓梯上樓,有街坊分享昨晚(21日)行樓梯回家時遇到3名救護員,他們要抬帶著擔架和整套儀器徒步上40樓救人,眼見救護員在非常時期堅守崗位,向他們致敬。另外,中電今早表示,今日早上天水圍已全面恢復供電。

當時樓梯沒有燈光照明,他們除了要摸黑行走之外,還要同時抬著擔架和儀器上樓。事主好奇一問之下,方知他們要行上40樓救人,不禁替對方感到辛苦,直言「真心Respect(尊敬)班救護哥哥」 ,並且大讚:「香港好彩有你哋,辛苦晒」。

同時,有網民亦表示消防員及救護員昨晚紛紛在天水圍出動,滿身裝備行數10層樓梯救援市民,認為他們理應獲加薪犒賞,「你哋值得更多」。

對此,不少網民都大讚救護員盡忠職守,而且對病人相當有耐心性及有禮,留言答謝他們的付出。不過也有人認為救護員只是做份內事,在炎夏長期戶外工作的清潔工人及地盤工人,同樣值得尊重。
l

救護員盡忠職守默默耕耘
起碼唔會市民有事就唔見人

新聞來源連結:
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3283028/大停電 ︳停電行樓梯遇救護員抬擔架行40層樓 街坊:香港好彩有你哋

致敬👍

好過果啲39分鐘好多, 嗰啲會掉頭走。👍

「香港好彩有你哋,辛苦晒」

盡忠職守

救護員盡忠職守默默耕耘
起碼唔會市民有事就唔見人

同意並支持救護人員

邊楝有40層????

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-6-22 15:47 發表
邊楝有40層????
正苦果啲,好多都40層

引用:
原帖由 takngaihk 於 2022-6-22 16:59 發表

正苦果啲,好多都40層
我問下邊楝姐.....好多即係邊楝???
多到講唔出???

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-6-22 17:02 發表

我問下邊楝姐.....好多即係邊楝???
多到講唔出???
天恒

引用:
原帖由 takngaihk 於 2022-6-22 17:03 發表

天恒
有停電???

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-6-22 17:05 發表

有停電???
我淨係答你邊幢樓有40層呢個問題

致敬
辛苦哂

引用:
原帖由 takngaihk 於 2022-6-22 17:07 發表

我淨係答你邊幢樓有40層呢個問題
冇停電既, 點解要行40層???
冇40層但停電, 又點上40層???

要問清楚, 點之係咪文宣

唔搞事個陣,做返自己專業,個啲先系值得敬重。

主題標籤 #消防處
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]