• 瀏覽: 27,661
  • 回覆: 11
今日(22日)淩晨,澳門新型冠狀病毒感染應變協調中心(下稱應變協調中心)表示,是次全民核酸檢測已於昨日中午12時結束,採樣了的677586人次已有檢測結果,累計共34個10混1樣本初檢呈陽性,部分仍在複檢當中,其餘為陰性。

初頭快做可以有效制止傅播

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202206/22/AP62b26851e4b0adad9d44a381.html

比盡只有340人中

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2022-6-22 09:45 發表
比盡只有340人中
唔初頭快做制止傳播,會幾何級大爆

澳門做嘅檢測方法同內地一樣,可以好快鎖定陽性群組,香港應該學下嘢,採用10混1樣本做初檢,來一次全民強檢

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-6-22 11:50 發表
澳門做嘅檢測方法同內地一樣,可以好快鎖定陽性群組,香港應該學下嘢,採用10混1樣本做初檢,來一次全民強檢
香港無人驚隻弱雞病毒 你鐘意被人插喉可以去澳門或者返大陸慢慢玩

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2022-6-22 09:45 發表
比盡只有340人中
34個10混1既意思係只有 34個人中, 10混1係初時建議香港如果做全民檢測加快檢測量既做法, 即係一個種菌盒放10個試本, 當果個試本出現問題, 找回那十個樣版的人再分開測一次就搵到出唻, 咁樣會快逐個試本種菌成效快十倍

引用:
原帖由 touya08 於 2022-6-22 14:48 發表

34個10混1既意思係只有 34個人中, 10混1係初時建議香港如果做全民檢測加快檢測量既做法, 即係一個種菌盒放10個試本, 當果個試本出現問題, 找回那十個樣版的人再分開測一次就搵到出唻, 咁樣會快逐個試本種菌成效快十倍
我知啊, 所以咪比盡340人中咯, 當然可能只有34個啦

引用:
原帖由 弱智五姑娘 於 2022-6-22 14:32 發表

香港無人驚隻弱雞病毒 你鐘意被人插喉可以去澳門或者返大陸慢慢玩
咁就祝你長病長有

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-6-22 11:50 發表
香港一早要學.
3月高峰期, 強檢要1星期後才知結果, 點會唔爆得快.

引用:
原帖由 touya08 於 2022-6-22 14:48 發表

呢個方法我屋企一早用咗啦,一家3口只用一個快速試劑!

主題標籤 #新冠肺炎
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]