• 瀏覽: 8,304
  • 回覆: 54
立陶宛日前宣布禁止通過當地境內鐵路,向俄羅斯飛地加里寧格勒運輸貨物,變相「封鎖」加里寧格勒。俄羅斯對此反應劇烈,俄羅斯總統普京的親信、聯邦安全會議秘書帕特魯舍夫更警告立陶宛「後果嚴重」,立陶宛人民將會因為該國政府所為「感受到痛苦」。英國傳媒則擔心,作為北約成員國的立陶宛,可能會因此將北約扯進與俄羅斯的直接衝突之中............

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202206/22/AP62b22ce8e4b033218a53742f.html

繼烏克蘭之後,立陶宛可能成為下一個「東歐戰場」。

英國出定口術笠水

今日烏克蘭,明日立陶宛

滅左佢啦, 兩百萬人口小國

仲多聲過香港

北約準備定開戰都得咯。立淘都唔知係唔係美國支針,專針對中俄。

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-6-22 09:23 發表
英國出定口術笠水
得罪中俄,注定冇運行

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-6-22 09:30 發表
北約準備定開戰都得咯。立淘都唔知係唔係美國支針,專針對中俄。
我都覺得係超級舔美渣,
但立陶宛真係超級on9嗰隻..

引用:
原帖由 tinnit 於 2022-6-22 09:42 發表

我都覺得係超級舔美渣,
但立陶宛真係超級on9嗰隻..
很多小國領袖都做左尾國嘅爛頭卒…..  可憐當地嘅國民

立陶宛做狗做得好忠心稱職,可惜下場會好悲慘

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 22-6-2022 09:40 發表

得罪中俄,注定冇運行
收order做野,得罪西方都唔會行好運

臘逃犬 好岸鳩囉,舊年被中國制裁,已經攪到糧食短缺,犬民要過去白俄羅斯購買日常生活必須用品,你封鎖,轉頭咪又比新俄的「白俄」封返轉頭架啫,臘逃犬真係識唔識玩架?

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-6-22 09:58 發表

收order做野,得罪西方都唔會行好運
order係老尾

不作死不會死的

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 22-6-2022 10:00 發表

order係老尾
國仔夾係中間冇得搞

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-6-22 09:30 發表
如果我係普京, 我就唔會打立陶院住,
keep住打烏克蘭但又唔打死佢, 等烏克蘭吸乾晒北約成員國D武器先,
之後先同北約(立陶院)開波

當然...最好就唔好開波, 如果俄羅斯同北約開波, 基本上一定係第3次世界大戰,
老俄一個國家應該頂唔到全個歐洲加美國, 到時一定出核武, 佢一出核武, 美國一定還拖,
無論邊一方面可以核平對手, 受難既都係世界所有人.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]