• 瀏覽: 85,569
  • 回覆: 773
  • 追帖: 2
+36
半導體一直是中美角力的主要戰場,2020年底美國特朗普政府正式向中芯國際(00981)列入實體清單,不許該企從美國進口1

中國科技一日千里,美國 經濟一落千丈

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20220621/bkn-20220621202245090-0621_00842_001.html

我想起了《武漢弘芯》

甚麼叫加快增長?
華為有5G晶片未?

人家唔供貨畀你,唔自行研發的話,可以怎樣呢,除非躺平啫

引用:
原帖由 快樂榮 於 2022-6-21 21:43 發表
半導體一直是中美角力的主要戰場,2020年底美國特朗普政府正式向中芯國際(00981)列入實體清單,不許該企從美國進口1

新聞來源連結 ...
核彈,發動機,高鐵,洲際導彈,火箭,導航,太空站……
每一樣野,未做出泥之前西方學者都話中國無能力做到
芯片及光刻機都係中國做唔到出泥既野其中之一

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-6-21 22:30 發表
人家唔供貨畀你,唔自行研發的話,可以怎樣呢,除非躺平啫
自行研發到,老尾公司等食蕉

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-6-21 22:22 發表
甚麼叫加快增長?
華為有5G晶片未?
去年內地本土晶片製造商和設計公司的總銷售額突破一萬億元人民幣,按年增長18%。

小洋奴心碎.

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2022-6-21 22:33 發表

核彈,發動機,高鐵,洲際導彈,火箭,導航,太空站……
每一樣野,未做出泥之前西方學者都話中國無能力做到
芯片及光刻機都係中國做唔到出泥既野其中之一
上述既野西方幾時有講中國做唔到?

最好不要給制裁中國的荷蘭光刻機進入中國市場,要維護剛剛起步的中國光刻機廠商

引用:
原帖由 mib04 於 2022-6-21 22:05 發表
我想起了《武漢弘芯》
呢間野想呃錢,好彩發現得早 ~

都話你地西人邊㩒得到
你地㩒我地咪最多哂多啲時間開發出嚟
時間係我地手上

冒著敵人的炮火前進!

引用:
原帖由 快樂榮 於 2022-6-21 21:43 發表

新聞來源連結 ...
文中舉既例子都係基數細既公司,營收得幾億,增長率就容易高

引用:
原帖由 kchaha 於 2022-6-21 22:41 發表

上述既野西方幾時有講中國做唔到?
當中國未有時

引用:
原帖由 kchaha 於 2022-6-21 22:45 發表

文中舉既例子都係基數細既公司,營收得幾億,增長率就容易高
"去年內地本土晶片製造商和設計公司的總銷售額突破一萬億元人民幣,按年增長18%"

一萬億元人民幣, 基數細嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]