• 瀏覽: 44,729
  • 回覆: 18
+4
引用:
原帖由 沒自信的人 於 21-6-2022 07:34 發表
香港可以,大陸就真係唔得
如果影人係主要目的係可以,問左佢同意先影,去全世界都行得通

引用:
原帖由 zxcvv 於 21-6-2022 12:07 發表

唔覺D 傳媒報道天氣酷熱果陣專影沙灘靚女, 有問過人
人地唔知點影都得啦, 我講兜口兜面影, 問左人先冇蝕底

引用:
原帖由 巴黎三零西 於 21-6-2022 12:31 發表

咁即係響大6,係街上係晤可以影相?
當然可以

引用:
原帖由 巴黎三零西 於 21-6-2022 12:39 發表

咁點解話香港得,大6唔得?
影街相有路人甲行過冇野, 有目的去影特定人就冇咁好, 不過你面皮夠厚都吹你唔漲, 掉返轉有人冇問你同意兜口兜面影你會咩感覺

引用:
原帖由 zxcvv 於 21-6-2022 12:50 發表

感覺還感覺, 法律還法律, 依家只問有冇犯法
只要你面皮厚就係冇犯法, 黑暴比人影左都搶人機要佢DELETE啦

引用:
原帖由 巴黎三零西 於 21-6-2022 12:51 發表

只要唔係將部相機貼哂面咁去影,有乜問題?我係街上影野,冇話一定係影你,影你自邊境物得晤得先?咁啱你企正係度,味影到你囉,謹此而巳。
我係黑暴佔旺果陣自拍都有問過後面D人影唔影得先影

引用:
原帖由 巴黎三零西 於 21-6-2022 13:05 發表

個D係特殊例子,當年好多事情都唔合法,而警方亦冇執法,所以就不能作比較。
依家係講正常法例下。
正常影人唔構成G妖就唔犯法

引用:
原帖由 skwongskwong 於 21-6-2022 13:12 發表
大範圍影風景犯咩法呢......
參考呢個評論

http://photo.popart.hk/newweb/archives/109222/2

引用:
原帖由 巴黎三零西 於 21-6-2022 13:02 發表

我重伸,係非面帖面影人。
唔知1回事,比人發現左叫你del就del啦

參考呢個評論

http://photo.popart.hk/newweb/archives/109222/2

引用:
原帖由 巴黎三零西 於 21-6-2022 16:24 發表

👉當時人有私隱期望就有可能觸犯規條。👈即一個攝影師可以在公眾地方攝影,👉但不能有目標地拍攝另一個人,👈如攝影時或攝影後有意圖去識別被攝者身份屬收集個人資料,都觸犯了公平收集個人資料原則。舉例說,👉如果一個人在公眾隱蔽的地方未有期望地被人用長鏡頭拍照後,👈該攝影人有意圖去辨識被攝者的身份,就違反了公平收集個人資料原則。

係公衆地方行走,又點會有私隱期望?
我影相,影左你入鏡,點證明我有目標地去 ...
你呢張圖來講係唔會有事,個人極其量只趁托,但係呢個人發現你影佢走埋來叫你del,你唔del就有得爭拗

引用:
原帖由 skwongskwong 於 21-6-2022 14:49 發表

咁如果我大範圍影一度地方..然後放大其中一部份..個部份係有個人係度....仲影到個樣...咁該如何處置?
整體畫面,同1環境,你大特寫影人走光同大範圍影到人走光要放大先睇得出已經唔同性質

引用:
原帖由 巴黎三零西 於 21-6-2022 23:39 發表

嗱,唔好講爭拗,要講法理,佢叫del,唔del,有冇犯法先?
對方如果玩民事等官判

引用:
原帖由 巴黎三零西 於 23-6-2022 11:31 發表

民事?告乜?
偷拍是否有罪?
有一位男士邀請朋友回家開派對,事後其同居女友發現他的一張相機記憶卡內儲存了一位女性朋友如?的片段,該女友懷疑男友趁開派對期間,在家裏暗中安裝針孔攝錄機偷拍女賓客如廁,於是報警。但警方看過記憶卡後指事發在「私人地方」,按現時法例不算犯法,這豈不是法律的大漏洞 ?
不錯,如一位女士走在香港的公眾地方時不幸被人偷拍裙底,一般偷拍會被控以「遊蕩罪」,即在公眾地方導致他人合理地擔心自身的安全或利益,有關行為即屬犯法,但在「私人地方」作同樣的行為就不能構成「遊蕩罪」了,現實上的確有需要作檢討及考慮修例。
說回上述讀者提及的例子,警方可追查是否牽涉未成年少女或有關片段是否已被發放,如有這方面的證據,則可以依據其他法例去懲治偷拍者,作出刑事檢控。
現行法例下,難以檢控在「私人地方」進行的偷拍行為,但被偷拍的女士仍可根據《性別歧視條例》(第480章)第2條,就性騷擾的行為向平等機會委員會作出投訴,甚或根據該條例第76條就憑藉該條例第III或IV部屬違法的性騷擾行為,提出民事索償。
性騷擾的定義為:任何人(不如何描述其身份)
  1. 如:
    1. 對一名男/女性提出不受歡迎的性要求,或提出不受歡迎的獲取性方面的好處的要求;或
    2. 就一名男/女性作出其他不歡迎並涉及性的行徑,而在有關情況下,一名合理的人在顧及所有情況後,應會預期該男/女性會感到受冒犯、侮辱或威嚇; 或

2. 如自行或聯同其他人作出涉及性的行徑,而該行徑造成對該名男/女性屬有敵意或具威嚇性的環境,該人即屬對該男/女性作出性騷擾。

偷拍的行為如符合上述(a)(ii)或(b)的條件,即可構成「性騷擾」。
就性騷擾而判給申索人的損害賠償,不論是否涵蓋其他項目的補償,均可包括對感情損害的補償。
香港律師會

資料來源
https://ycpc.hkfyg.org.hk/2019/10/23/偷拍是否有罪?/

引用:
原帖由 巴黎三零西 於 23-6-2022 11:49 發表

所以,在公眾地方,非偷拍人私隱部位,而且非面帖面影人而令人不安,諗唔到可告人乜?
你知道比人偷影左叫佢洗又唔肯洗, 自身覺得比人性SO妖, 都可以民事搞佢, 打輸最多都係蝕錢

引用:
原帖由 巴黎三零西 於 23-6-2022 14:53 發表

係公衆地方影到人,又唔係影裙底,離遠影,點性騷擾法?你有冇法律常識?咁無知。
影到好細粒冇野,影到人好大而比人發現,佢可要求你del,你當然可以奶皮

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]