• 瀏覽: 44,754
  • 回覆: 296
+4
引用:
原帖由 chilawytk 於 21-6-2022 10:31 發表

另一名男乘客煽風點火地說:「人家拍你是看得起你,覺得你漂亮,怪不得你這樣的女人被打。」其實拍照者已道歉,只是旁人講出以上的說話。
而sina.com.cn就大事炒作。女事主下車後向警方報案,警方表示已處理事件。
以香港的法律, 這位"煽風點火"的男人犯了甚麼法?

如果是女人"煽風點火"呢?
答案: sina.com.cn不會去炒作。

畸形的大陸社會,極權的大陸社會。
無啦! ...
煽風點火明顯有問題喎
如果一個地方明面上都幫呢啲人,咁呢個地方先唔值得去喎

昅女咪昅女囉,影咪鬼野相,有興趣咪試下問攞電話囉,奇奇怪怪

咁睇嚟天竺國民都好睇得起自己國內嘅女性同啲動物禽畜喎

引用:
原帖由 阿妮呢 於 21-6-2022 10:50 發表

黑暴都是低學歷低智慧的垃圾。
直頭啦
被條神棍騙徒毛教主,用同一個大話“控制神去搞革命”
竟然由2014年佔中至今都仲呃到小黃人出嚟俾錢俾物資幫佢做事
十年都嚟緊喇
仲唔肯醒架
鋌而走險,送外賣先將份外賣交俾毛教主施術都夠膽死呀
佢認為呢單會一擊必殺,控制到神,革中國嘅命,所有法律都可無視
所以幾癲都敢做架

引用:
原帖由 Vman7 於 2022-6-21 08:26 發表
行為反映教育水平
19黑暴點睇?

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2022-6-20 23:39 發表
內媒上周六(18日)報道,女事主上周四(16日)在廣州地鐵3號線車廂發現遭陌生男子偷拍,遂上前斥責並要求對方刪除照片。另一名男乘客煽風點火地說:「人家拍你是看得起你,覺得你漂亮,怪不得你這樣的女人被打。」男子言論疑指近來轟動全國的唐山打人案,女事主下車後向警方報案,警方表示已處理事件。

男乘客的做法惹來網民不滿,有人留言「判刑也是看得起你」、「那個路人不會說話可以不說,沒人當他啞的 ...
民事,去告啦

引用:
原帖由 s336990_1 於 2022-6-21 10:49 發表

香港無,但大陸有
所以條女係有權要佢刪照片嘅
澳門法律都不淮私拍人地啦。

睇下點影法, 
影裙底個D當然唔得~
係就咁影衣著個D, 我就覺得無問題囉~

引用:
原帖由 amypat 於 21-6-2022 11:02 發表

澳門法律都不淮私拍人地啦。
不過實際操作上,香港影人地被發現
只要叫到警察嚟
係有機會可以叫到條友刪相嘅
當然要條友肯,
條友企硬一樣無符

引用:
原帖由 s336990_1 於 2022-6-21 10:55 發表

煽風點火明顯有問題喎
如果一個地方明面上都幫呢啲人,咁呢個地方先唔值得去喎
"煽風點火"在大陸是刑事罪行嗎?
"煽風點火"這4個字是sina.com.cn自己加上去呀!
如果這位旁人是女人呢?
半天已被sina.com.cn移走了!

偷影樣是否犯法?

引用:
原帖由 無限餃子 於 2022-6-21 10:31 發表
影相有咩問題? 諗唔明
啲相係人手機度,佢鐘意放上網,或者將個女仔樣合成做AV片都得。
而且有些女人佢如果本身有模特兒合約,主持人合約,合約係寫明唔可以係公司工作外公開拍片放上網的。

個女士就算乜都唔係,佢就係唔鐘意畀條佬影相來打XX。

引用:
原帖由 chilawytk 於 21-6-2022 11:06 發表

"煽風點火"在大陸是刑事罪行嗎?
"煽風點火"這4個字是sina.com.cn自己加上去呀!
如果這位旁人是女人呢?
半天已被sina.com.cn移走了!
點解你咁被害妄想?
“如果”嗰部份係你以為啫,無實證喎
咁就已經開拖指責
你似乎係發現社會不如家裡俾你嘅權多,所以不滿
就算依家社會仍然係重男權

條友用唐山被打嗰四條女事件去話當時要求刪片嘅女士
實際上有恐嚇成份,何止煽風點火
佢明示條女維護自己權利係應該被打
要鬧大,告恐嚇應該得
唐山打人事件剛出嚟時,就係好多人都表示感到出行會不安
因為起因就係拒絕被非禮
後期甚至爆出話主犯一開始係要拖條女去輪姦,條女反抗,所以才被暴打

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]