• 瀏覽: 17,932
  • 回覆: 79
+3
不少人害怕看牙醫,導致病情惡化。日本東京就有診所將牙科與女僕做結合,推出「萌萌牙科」,診所內的牙醫助理全會穿上女僕裝,患

涉事的東京秋葉原牙醫診所於6月開業,該診所的牙醫助理都會穿女僕裝,希望打造歡樂的氛圍,幫助患者緩解緊張情緒,雖然診所內的牙醫助理並非醫療體系出身,但過去都有擔任過牙醫助理的經驗,能夠協助患者刷牙指導,還有牙齒等相關資訊。

院長湯川讓治表示,他曾在一間大學醫院的口腔麻醉科工作,發現不少人有牙科恐懼症,為了改善民眾看牙的習慣,因此決定開一間「不會讓人害怕」的牙醫診所,預計7月開始進行診療,其中一名牙醫助理是擁有14萬粉絲的日本知名動漫角色扮演女子「近衛理子」。不少網友紛紛報名預約看診,表示「一看到她,瞬間不怕看牙醫了」、「超可愛的牙科保健員」。

個哥哥唔緊張怕個弟弟會緊張喎? 囡囡會唔安撫下個弟弟

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20220619/bkn-20220619050539782-0619_00992_001.html

弟弟充血, 牙血就唔流?

影衰e療

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2022-6-19 08:37 發表
影衰e療
香港牙E係全球最貴仲貴過日本同美國
但無呢類服務

如果香港都有就好

鹹濕就鹹濕啦
女僕點會緩解緊張?

會唔會有全套服務。😍😍😍

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 19-6-2022 08:37 發表
影衰e療
以我觀感,牙科不太被重視
幾多人真係會每年或每半年去洗牙?
我就無
實情係唔飳唔痛都唔會去睇牙醫

所以理解日本牙醫要搞啲嘢吸客
日本人口老化,可能唔少人甩曬牙,用緊假牙

會唔會只穿內衣,還有加一服務?

引用:
原帖由 s336990_1 於 2022-6-19 08:47 發表

以我觀感,牙科不太被重視
幾多人真係會每年或每半年去洗牙?
我就無
實情係唔飳唔痛都唔會去睇牙醫

所以理解日本牙醫要搞啲嘢吸客
日本人口老化,可能唔少人甩曬牙,用緊假牙
香港牙醫只有2千幾個, 日本牙醫就有超過10萬
日本人口只係香港嘅14~5倍, 但牙醫就係40幾倍
你話佢地重唔重視牙醫?

女僕令牙醫緊張咪仲衰..

引用:
原帖由 mark_tw 於 2022-6-19 08:46 發表
會唔會有全套服務。😍😍😍
一邊做口腔護理 , 一邊打車輪 / 奶西 ..

好高難度 ..

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 19-6-2022 08:56 發表

香港牙醫只有2千幾個, 日本牙醫就有超過10萬
日本人口只係香港嘅14~5倍, 但牙醫就係40幾倍
你話佢地重唔重視牙醫?
原來比例係咁
謝謝資料

日笨AV 又有新題材

引用:
原帖由 s336990_1 於 2022-6-19 08:58 發表

原來比例係咁
謝謝資料
d人話日本牙醫診所多過便利店

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]