• 瀏覽: 159,938
  • 回覆: 1,706
  • 追帖: 7
+32
引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-6-21 14:49 發表

同埋應該要上艦載固定翼預警機同反潛機。呢兩樣嘢都好重要但一般被人忽略。
固定翼機航程遠好多
誰說無預警機?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-6-24 11:56 發表

人哋航母唔駛入油,
你打佢油船,影響只係佢啲護衛艦,

但人哋打你油船,就影響埋航母。

簡單啲講,人哋護衛艦可以只保護一個目標,就係航母,
你就要保護航母 + 油船。

最簡單比喻,就係人哋啲衛隊只保護大將,
你就要保護埋大將及佢老婆(重係最唔打得果一個)。

如果你講無分別,我無野講。
航母係一個編隊,你老美航母係核動力,之但係編隊內其他艦隻都唔係核動力要食油。
若補給艦被毀,你老美咪一樣要成個編隊返歸,你幾時見過你老美一條航母裸奔執勤?天才。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-6-22 22:59 發表

老美為何緊盯咱們的電磁彈射,因為福特級的電磁彈射存在幾乎無解的硬傷。理論上彈射4100次出現一次故障,實際上無故障彈射僅為400架次,這故障率讓老美自己都無法忍受。

航母在高強度作業時,每天要彈射100架次以上的艦載機。于是老美自己得出結論,福特級想要完成連續4天的高強度作業,只有7%的成功率。就算僅保持一天的高強度作業,成功率也只有70%。

這是因為福特級的4條彈射器的設計結構 ...
應該係夾埋好多個儲能飛輪先有 50MW
不過應該夠力連續彈 6-8 架 J-15 上天.

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-6-24 11:56 發表

人哋航母唔駛入油,
你打佢油船,影響只係佢啲護衛艦,

但人哋打你油船,就影響埋航母。

簡單啲講,人哋護衛艦可以只保護一個目標,就係航母,
你就要保護航母 + 油船。

最簡單比喻,就係人哋啲衛隊只保護大將,
你就要保護埋大將及佢老婆(重係最唔打得果一個)。

如果你講無分別,我無野講。
美國人第一時間後徹航母
你仲幫佢撐

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-6-24 08:56 發表

你兩個post 我一齊答
咁烏克蘭的海王星,都唔係新科技。

而對付8萬噸的大陸航母,耗油量非同小可,
續航力數據好似無正式公佈,但據聞艦上燃油只可行十幾日,
只需要炸左佢隨隊果一艘補給艦(主要指油船,防衛能力一般唔強),

咁艘航母就最多最多只可以支持十幾日,

再扣去回程果幾日,可以作戰的日子就更少,
講真,再派下陸機去干擾,令航母要迂迴航行……
咁……(海中心無油後果唔需要我講)
貨櫃船都可以航行半年啦
點會航母航行得十日架

引用:
原帖由 你暴露了西旄 於 2022-6-24 12:12 發表

航母係一個編隊,你老美航母係核動力,之但係編隊內其他艦隻都唔係核動力要食油。
若補給艦被毀,你老美咪一樣要成個編隊返歸,你幾時見過你老美一條航母裸奔執勤?天才。
無錯,你講出左一點,就護衛艦都係要食油,

但成個戰鬥群而言,核航母戰鬥群食油已經少好多,
假設成個護衛艦群係8萬噸(大約啦!)
你艘油船就要提供16萬噸的艦隊所需。

簡單啲講,就算大家都要保將軍個老婆,
你要保護一肥啲、行動更加唔方便的老婆。

而且,萬一人哋油船真係畀你打中,
人哋護衛艦可以作出調動,將其中一、兩艘護衛艦的油料抽哂畀其他護衛艦,
成隊艦隊就在缺一、兩護衛艦的情況下同你周旋。
(所有人第一目標都係航母,無人會浪費時係護衛艦,
所以抽乾油料的艦艇,畀友軍救番的機會好大)

而你。航母的重量幾乎係成隊護衛艦的總和…….要保隻航母返航都食力啲。

引用:
原帖由 oyear 於 2022-6-24 12:32 發表

貨櫃船都可以航行半年啦
點會航母航行得十日架
咁肯定無十日咁少,我聽到係十幾日,4捨五入應該有20日。

我搵唔到福建/山東艦的續航能力數據,
但遼寧係20節的航速下,續航能力係8000海里,可以捱45日(照計應該係400小時,唔知佢點計)。
但如係29節的,續航能力就唔到4000海里(照推就係剩番22日左右)

誠然,福建艦應該先進啲,但佢重啲,
又要有彈射(點都好耗廢能源)……
所以如果開拖情況下,下下開足馬力,又要彈射飛機,
話佢只捱到十幾日(唔到20日啦!)….有可能。

引用:
原帖由 wongchongyang 於 2022-6-24 12:05 發表

誰說無預警機?
我是說固定翼的預警機🛩

第日中國做核動力航母, 班5毛又吾知點解釋吾係柴油好d 咩?

"4G 比5G 更好"<<<< 就係佢既 祖先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]