• 瀏覽: 19,176
  • 回覆: 40
【$1萬臨時失業支援/失業救濟金/失業救濟金結果/搵工/保就業2022/申請資格】政府統計處今日(17日)發表最新就業數據顯示,經季節性調整,今年3月

【$1萬臨時失業支援/失業救濟金/失業救濟金結果/搵工/保就業2022/申請資格】政府統計處今日(17日)發表最新就業數據顯示,經季節性調整,今年3月至5月失業率為5.1%,在連續三個月上升後終下跌,較2月至4月的失業下跌0.3個百分點,最新約有19.1萬人失業。

羅致光:若本地疫情受控 勞工市場未來數月應會繼續改善

勞工及福利局局長羅致光稱,隨著本地疫情緩和及社交距離措施逐步放寬,今年3月至5月的失業和就業不足情況有改善,預期新一輪消費券計劃和「2022保就業」計劃亦會對就業市場有幫助。

展望未來,他認為只要本地疫情維持受控,本地經濟活動以致勞工市場情況在未來數月應會繼續改善,因此,他指社會各界必須與政府齊心合力控制疫情,而政府會繼續密切留意相關情況。

淨係旅遊業嗰到都好多人未必有長工啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/782334/失業率5-1-跌0-3個百分點-連升3個月後首呈跌勢-19-1萬人無工開

黎緊都多個阿嬸失業

有乜計,黑暴到奴才國冇屎食,又回流搶香港人飯菜。

引用:
原帖由 拍拉拍拉櫻之花 於 2022-6-17 17:12 發表
黎緊都多個阿嬸失業
嗰位 60 多歲的阿嬸做無業遊民!
在家中量地也不行

勞工及福利局局長 羅致光 (霍金), 該下台了!

好多人為左拎1皮,唔開工

香港失業率下跌,大陸失業率上升,反映左乜?

都冇得撈咯,關我L事咩

引用:
原帖由 五龍太子 於 17-6-2022 17:38 發表

嗰位 60 多歲的阿嬸做無業遊民!
在家中量地也不行
整個任期有成幾千萬薪酬
呢種無業遊民,大把人爭住做呀
試問幾多人一生可賺一千萬?

當然,對住啲富豪級別係窮鬼

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 17-6-2022 18:17 發表
文中唔係話季節性調整咩?

引用:
原帖由 s336990_1 於 2022-6-17 18:53 發表

整個任期有成幾千萬薪酬
呢種無業遊民,大把人爭住做呀
試問幾多人一生可賺一千萬?

當然,對住啲富豪級別係窮鬼
呢位無業遊民!
想去西方旅遊,機票都唔比買😩
想買美製電子產品、平版電腦,又唔得🙅
只能日日在家數銀紙過活

好多躺平L專登唔做野

引用:
原帖由 五龍太子 於 17-6-2022 18:58 發表

呢位無業遊民!
想去西方旅遊,機票都唔比買😩
想買美製電子產品、平版電腦,又唔得🙅
只能日日在家數銀紙過活
如果我嘅生活啦
唔去西方國家真係完全無影嚮,唔出國唔離港都夠我玩

機票唔俾得現金架咩?
雖然我未試過現金,最多係missed班機即場喺機場信用卡補買,死貴
定係指唔俾佢過境/入境?

不過點解電子産品都禁?
真架?
咁電飯煲、雪櫃、冷氣、焗爐、防盜嗰啲呢?
點定義美制,有零件部份就算係?
咁售貨員有時都未必知邊啲含美製部份喎

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-6-17 18:17 發表
反影黑暴靠燒殺搶過活,又有英美黑金資助。

引用:
原帖由 s336990_1 於 2022-6-17 19:05 發表

如果我嘅生活啦
唔去西方國家真係完全無影嚮,唔出國唔離港都夠我玩

機票唔俾得現金架咩?
雖然我未試過現金,最多係missed班機即場喺機場信用卡補買,死貴
定係指唔俾佢過境/入境?

不過點解電子産品都禁?
真架?
咁電飯煲、雪櫃、冷氣、焗爐、防盜嗰啲呢?
點定義美制,有零件部份就算係?
咁售貨員有時都未必知邊啲含美製部份喎
印鈔廠嗰部印鈔機都好似有美國技術個喎噉咪即係佢錢都唔用得。快將啲錢丟左佢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]