• 瀏覽: 27,849
  • 回覆: 122
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 tcchana 於 2022-6-19 11:14 發表

咁樣部車留係月台上落客時間陪增,因小失大
前往金鐘撞嘅乘客,多數唔會走入嗰啲車卡

陳凡根本就係一件廢物,同陳笑恥齊名,完全無料

引用:
原帖由 J2滾攪大家 於 2022-6-18 08:28 發表

根本唔識嘢!

Riders篇好文話,英製車最貴
https://www.facebook.com/RidersHongKong/posts/pfbid02xHNagDYQnFDAv2avYEk2QyckXWcDeEiVi67nPG9VbxbSSbeYatuXAHVaamhw1YQkl

但亦唔係好
以前香港係英國殖民地, 基於政治原因, 政府採購乜嘢都優先向英國或者澳洲, 加拿大等英聯邦國家買, 就算佢哋產品有幾差都好都要買。

要保留頭等

我自己都有搭頭等.
但講真無乜人. 
浪費空間. 應該 Cancel

死都要頭等!頭等又唔係舒服!淨係色揾錢!仆街

東鐵綫之所以要保留頭等車卡, 唔會淨係為咗住響沿線鄉村嘅鄉紳土豪服務啩。

好耐冇坐頭等啦

引用:
原帖由 喜歡貓的人 於 2022-6-17 13:38 發表
東鐵繁忙時間,卡卡都塞爆
冇得北上羅湖,已經好左好多

引用:
原帖由 正傻西4 於 2022-6-19 10:29 發表

我同意保留頭等,因為可以無咁逼。

最好港鐵其他路線也增加頭等,因為我寧願比雙倍價錢舒服。

反而普通等,可以拆哂大量座位,改為企位,只需在每個車卡頭尾放單邊1行坐位可以了。

甚至繁忙時段,取消老人乘車優惠,他們退休都係去嘆茶吹水,可以選擇非繁忙時段。
頭等應該3倍車費,可避免頭等無位坐。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-6-18 08:49 發表
有咗高鐵就冇必要有頭等車卡,一般商務客唔係搭機就係搭高鐡,東鐡最多深圳客,所以頭等完全可以取消。
未通關一樣打爆頭等,而且高鐵亦不能過海

引用:
原帖由 kamaiyau 於 2022-6-19 09:07 發表

香港收貨要求高,大陸出水準差,大陸令把車賣去第三國家
日本車水準就最好,可以在車箱裡欣賞水舞間

好多人係因為普通等太迫冇位坐先轉頭等呀~高官...

引用:
原帖由 ctchan20f 於 2022-6-19 06:52 發表
如果從集體運輸概念運作,頭等車箱不應保留,橫觀世界所有短途集體運輸系統,都唔覺得有分等級。
深圳都有,仲要6+2添,香港8+1都唔算太過,再者迫爆嘅荃灣線咪又係8卡

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]