• 瀏覽: 27,816
  • 回覆: 122
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 J2滾攪大家 於 2022-6-17 13:24 發表
港鐵東鐵綫過海段在上月15日通車,民建聯立法會議員劉國勳表示,在未通關下,東鐵綫車站月台已很擠迫,關注港鐵何時將班次加密至2分鐘一班車。

運輸及房屋局局長陳帆在立法會大會上表示,東鐵綫現時繁忙時間班次為2.7分鐘一班車,港鐵已採購多3列列車,將由現時的34列增至37列,預料年尾前分批到港,在37列列車運作下,班次可增至2.5分鐘一班車,但如要提升至每2分鐘一班車,就需要42列列車。他說,按照現時 ...
無所謂啦

不設坐位 全企位 市民就係用嚟吸血
當難民咁就啱嘞
地鐵高層揸私家車返工 不知幾爽 你迫你嘅事

同地產霸權沿途起多嘅假豪宅
每個商場必經之死路 仲要個個都似倒模
你依個站唔幫襯唔緊要
梗有一個站圍中你啲錢
由你起身返工一刻到瞓覺中 不斷吸緊你血
勁過蚊患好多

引用:
原帖由 keung135 於 2022-6-19 07:14 發表

無所謂啦

不設坐位 全企位 市民就係用嚟吸血
當難民咁就啱嘞
地鐵高層揸私家車返工 不知幾爽 你迫你嘅事

同地產霸權沿途起多嘅假豪宅
每個商場必經之死路 仲要個個都似倒模
你依個站唔幫襯唔緊要
梗有一個站圍中你啲錢
由你起身返工一刻到瞓覺中 不斷吸緊你血
勁過蚊患好多
同意呀

引用:
原帖由 manhong1128 於 2022-6-19 04:37 發表

我又唔明點解港鐵其他線繁忙時間可以 1-2 分鐘一班車,而你個東鐵線加多三部車都係快 0.2 分鐘,根本你唔夠車定係見無關通費事開咁密車呢,其實個頭等你要保留就應該唔好擺係中間,我覺得你一係改車頭,一係改車尾,中間位置人流多,上落通道係中間,好多人為左避你個頭等趕上車又要行前行後上車
以前好似放在第2或第3卡

頭等 = 集體回憶

引用:
原帖由 skinbanana 於 2022-6-17 13:36 發表
兩分鐘一班車真係唔好諗
搞得掂東鐵非繁忙時間四分鐘一班我都多謝佢啦
非繁忙時間不應浪費資源

其實有無人可以關注下屯馬 開通之後真係日日難民鐵咁 還我西鐵

引用:
原帖由 atkatk002 於 2022-6-18 08:14 發表

手足話英國車最好喎
.

引用:
原帖由 dance5 於 2022-6-19 00:01 發表
頭等堅正,我唔係日日搭,但超過10分鐘車程都會坐頭等
咁其他線無頭等需要?其他線無老人家搭?佢個答案根本侮辱市民嘅智慧。
仲有而家放工時間頭等都無位我見有人企,一係要等5班車,俾頭等價企?🤭

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-6-17 21:00 發表

韓國車有咩好?
香港收貨要求高,大陸出水準差,大陸令把車賣去第三國家

其實一聽到政府這個答案已經暈低,本來12卡車,減到9卡車,一早已已吾掂,仲要因為是吾夠車,所以要才要2分半鍾一班,現在地鐵或香港政府太窮,冇錢買多幾卡車嗎?真心想知道他們諗什麼?因為高官從來不坐地鐵,所以不知道市民真實情況嗎?

引用:
原帖由 1q2w3e4r5t 於 2022-6-19 08:43 發表

200幻手joke唔係話永遠唔搭黨鐵咩?
做乜黨鐵仲咁多人架...
係咪有好多手Joke做叛徒?
咁多叛徒,做乜黑衣人唔做野?
智障就返屋企

頭等係火車遺傳下來的,
有需要保留的話其他線也應有... 

引用:
原帖由 J2滾攪大家 於 17-6-2022 13:24 發表
港鐵東鐵綫過海段在上月15日通車,民建聯立法會議員劉國勳表示,在未通關下,東鐵綫車站月台已很擠迫,關注港鐵何時將班次加密至2分鐘一班車。

運輸及房屋局局長陳帆在立法會大會上表示,東鐵綫現時繁忙時間班次為2.7分鐘一班車,港鐵已採購多3列列車,將由現時的34列增至37列,預料年尾前分批到港,在37列列車運作下,班次可增至2.5分鐘一班車,但如要提升至每2分鐘一班車,就需要42列列車。他說,按照現時 ...
塵凡唔係無得撈啦咩!?

引用:
原帖由 J2滾攪大家 於 2022-6-17 13:24 發表

好多人唔買頭等飛,博懵

引用:
原帖由 青瓜俠 於 2022-6-19 09:24 發表
頭等係火車遺傳下來的,
有需要保留的話其他線也應有... 
火車有垃圾桶有檯仔,要唔要保留?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]