• 瀏覽: 27,820
  • 回覆: 122
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 skinbanana 於 2022-6-17 13:36 發表
兩分鐘一班車真係唔好諗
搞得掂東鐵非繁忙時間四分鐘一班我都多謝佢啦
這句真, 現在非繁忙時間要6分鐘一班, 真係太少了.

引用:
原帖由 J2滾攪大家 於 2022-6-17 13:24 發表
港鐵東鐵綫過海段在上月15日通車,民建聯立法會議員劉國勳表示,在未通關下,東鐵綫車站月台已很擠迫,關注港鐵何時將班次加密至2分鐘一班車。

運輸及房屋局局長陳帆在立法會大會上表示,東鐵綫現時繁忙時間班次為2.7分鐘一班車,港鐵已採購多3列列車,將由現時的34列增至37列,預料年尾前分批到港,在37列列車運作下,班次可增至2.5分鐘一班車,但如要提升至每2分鐘一班車,就需要42列列車。他說,按照現時 ...
改雙層車卡得唔得呢
繁忙時段改雙線單方向行車又得唔得呢

頭等堅正,我唔係日日搭,但超過10分鐘車程都會坐頭等

AO政務廢官

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-6-17 21:00 發表

韓國車有咩好?
就系搖擺不定吧。

引用:
原帖由 74x 於 2022-6-17 21:34 發表
11卡列車行駛已可解決問題
頭尾卡去前面落車已可
當架車爆, 香港人會讓你定吊你呢, 仲有停車時間耐左, 冇乜著數

9卡車都諗得到 好嘢
不如4卡車啦

引用:
原帖由 J2滾攪大家 於 2022-6-17 21:17 發表

一個「靜」字,就係最好理由

從此東鐵唔駛因為噪音而減速!
新車廂裡有綫新聞及各種廣播廣告有幾靜?
港鐵仲好意思叫用手機要靜 D。

引用:
原帖由 atkatk002 於 2022-6-18 08:14 發表

手足話英國車最好喎
戇柒鳩 12 卡有乜唔好呢?

你隻死河童pop街杏家鏟

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-6-18 01:02 發表
唔怪得無得留低啦,今日先知要42班車先彌補到先前12卡嘅客量呀?仲要年尾先加到3班,咁剰返個13%班係咪唔使搭車?
直頭係創新嘅超延後部署,後知後覺咁。
睇條撚樣就知柒頭柒腦嘅人

東鐵好興存人,間中放部不載客列車,9卡已經on9仲要存人,好多時頭兩站部車已經好似集中營今,冷氣又吾夠

引用:
原帖由 J2滾攪大家 於 17-6-2022 13:24 發表
港鐵東鐵綫過海段在上月15日通車,民建聯立法會議員劉國勳表示,在未通關下,東鐵綫車站月台已很擠迫,關注港鐵何時將班次加密至2分鐘一班車。

運輸及房屋局局長陳帆在立法會大會上表示,東鐵綫現時繁忙時間班次為2.7分鐘一班車,港鐵已採購多3列列車,將由現時的34列增至37列,預料年尾前分批到港,在37列列車運作下,班次可增至2.5分鐘一班車,但如要提升至每2分鐘一班車,就需要42列列車。他說,按照現時 ...
我又唔明點解港鐵其他線繁忙時間可以 1-2 分鐘一班車,而你個東鐵線加多三部車都係快 0.2 分鐘,根本你唔夠車定係見無關通費事開咁密車呢,其實個頭等你要保留就應該唔好擺係中間,我覺得你一係改車頭,一係改車尾,中間位置人流多,上落通道係中間,好多人為左避你個頭等趕上車又要行前行後上車

如果從集體運輸概念運作,頭等車箱不應保留,橫觀世界所有短途集體運輸系統,都唔覺得有分等級。

引用:
原帖由 喜歡貓的人 於 2022-6-17 13:38 發表
東鐵繁忙時間,卡卡都塞爆
根本太多人口,一條鐵路早已飽和,加埋皇后山邨入伙,更加迫爆粉嶺站

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]