• 瀏覽: 8,787
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
+3
遼寧 (河北)山東 (江蘇)  福建 (廣東)
攤路單跳,下艘莫非叫廣西號 ?!

引用:
原帖由 suplx 於 2022-6-17 13:10 發表

施琅號😊
中國的戰艦 battleships 從來都不用古今戰將命名。有點可惜。

引用:
原帖由 jim_jim_s 於 2022-6-17 14:04 發表

遼寧 (河北)山東 (江蘇)  浙江。。。福建 (廣東)
攤路單跳,下艘莫非叫廣西號 
你的地理需要進修一下
下隻叫江淅號補返啦。嘻嘻。

引用:
原帖由 jim_jim_s 於 2022-6-17 14:02 發表
呢張相咁低清,美國一定會好吾開心
有兩套高清
https://m.youtube.com/watch?v=r89lVK8TKRM

https://m.youtube.com/watch?v=bi4y0YnqBdo

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-6-19 10:51 發表

好難用人名,咁多名人,順得哥情失好多嫂意………
武功人品俱佳,又壽終,吾多。也可以加入忠臣
白起,殺人狂。
關公,大意甩碌。
呂布,三姓家奴。

為民間稱道:
蘇武丶李靖丶趙雲丶秦瓊丶粟裕丶陳毅丶朱德。人哋有太宗,我哋都有太宗!

亦可破格用著名戰場,例如 四平丶塔山丶淮海

引用:
原帖由 6674 於 2022-6-19 11:24 發表

武功人品俱佳,又壽終,吾多。也可以加入忠臣
白起,殺人狂。
關公,大意甩碌。
呂布,三姓家奴。

為民間稱道:
蘇武丶李靖丶趙雲丶秦瓊丶粟裕丶陳毅丶朱德。人哋有太宗,我哋都有太宗!

亦可破格用著名戰場,例如 四平丶塔山丶淮海
也可用名人的家鄉:
常山(趙子龍)丶湘潭(老毛丶陳賡)丶梅縣(葉劍英)

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-6-19 12:36 發表

有。不過低級市地名係用係補給艦上邊同小型軍艦。已經用緊。
而大城市名係用係中型軍艦上邊。例如上邊廣州就用係驅逐艦。

省級名就係主力核心 航空母艦用啦。

問題來啦。咁香港算係省級定係市級?
香港是省級,中央明令省長省委不得對特區指手劃腳。

引用:
原帖由 Arthur_Everett 於 2022-6-19 14:18 發表

武功人品俱佳又壽終正寢的,數來數去,似乎只得郭子儀
李靖善戰善終。
還有一個與舅仔七擊匈奴,打通河西走廊,建立萬世基業嘅 衞青
霍去病英年早逝,唔吉利。
李廣持老賣老,行軍失誤,被指責後憤而自殺,不能怪在衛青頭上。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]