• 瀏覽: 10,045
  • 回覆: 19
+3
或者係aa公司點管理啲錢!?用係咩投資上?

引用:
原帖由 分享者 於 2022-6-16 15:30 發表
或者係aa公司點管理啲錢!?用係咩投資上?
積金局只是監管機構, 不是投資機構
怎樣監管受託人, 你自己上官網睇
https://www.mpfa.org.hk/supervis ... of-mpfa-supervision

啲強積金只有輸輸輸

引用:
原帖由 分享者 於 2022-6-16 17:10 發表
啲強積金只有輸輸輸
怎樣輸輸輸啊?
股市唔好咪失利囉,畢竟投資,當然有贏有輸啦。

咪有數據計過強積金平均回報囉,20年約2倍,年回報大約3%多一點的收益。
這比買美國債卷好一點啦。

你唔洗同政府解話,大家知咩事

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-6-17 11:07 AM 發表

怎樣輸輸輸啊?

咪有數據計過強積金平均回報囉,20年約2倍,年回報大約3%多一點的收益。
你列舉一下資料,強積金如何20年來有兩倍多回報?

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-6-17 11:07 AM 發表

怎樣輸輸輸啊?

你自己睇下已公報的資料。

https://hk.finance.yahoo.com/new ... 負8-2-110952241.html

附件

Screenshot_20220617-131004_Samsung Internet.jpg(332.45 KB)

Screenshot_20220617-131004_Samsung Internet.jpg

Screenshot 2021-04-26 195924.png(38.17 KB)

Screenshot 2021-04-26 195924.png

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2022-6-17 13:12 發表

你自己睇下已公報的資料。

https://hk.finance.yahoo.com/news/強積金去年度年率化淨內部回報率負8-2-110952241.html
我冇講錯啊,年率化淨內部回報率3.6%。

=1.036^20=2.03

咪係20年2倍囉。

你不會認為該3.6%是單利計算吧?
講得年化利率就是複利啦。

做人要睇遠一點,強積金是幾十年的,不要只看一年好嗎?
--
你的報導
自2000年12月強積金制度實施以來,至今年3月底年率化淨內部回報率3.6%。

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-6-17 01:18 PM 發表

我冇講錯啊,年率化淨內部回報率3.6%。

=1.036^20=2.03

咪係20年2倍囉。

你不會認為該3.6%是單利計算吧?
講得年化利率就是複利啦。

做人要睇遠一點,強積金是幾十年的,不要只看一年好嗎?
--
你的報導
自2000年12月強積金制度實施以來,至今年3月底年率化淨內部回報率3.6%。
你這種計法是計年金嗎?
強積金不是年金,投入款項是每月供款,是平均成本法的操作。資金不是一次性在20年前投入,供款隨年月而累積增加。你這種計法是錯誤的,不要誤導人。
而且每月定額供款買入的基金單位價格,會隨市場價格變動。基金投資回報表現好,基金單位價格亦會高,相對買入基金單位數量便會減少。

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2022-6-17 15:12 發表

你這種計法是計年金嗎?
強積金不是年金,投入款項是每月供款,是平均成本法的操作。資金不是一次性在20年前投入,供款隨年月而累積增加。你這種計法是錯誤的,不要誤導人。
而且每月供款買入的基金單位價格,會隨市場價格變動。基金投資回報表現好,基金單位價格亦會升,買入價格亦高。
投資講既20年2倍就是這樣,騙甚麼啦?
當中不到20年投入當然就冇2倍啦。

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-6-17 03:18 PM 發表

這帖是講強積金,不要用年金的計算方式去誤導別人。
現實中,那有人的強積金累計回報有兩倍??

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2022-6-17 15:22 發表

唔該你啦,甚麼年金方式呢?

這是一般投資的說法。
唔識冇人怪你,但唔好扮大佬。

引用:
原帖由 sheung1009 於 2022-6-17 03:18 PM 發表

1.036^20=2.03

而且你這個方式計法。
二十年的複式計算不是兩倍,扣除本金後,實際只係一倍回報。

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2022-6-17 15:22 發表

強積金是跟收入的,每人狀態不同。
要得出每人平均的強積金利潤沒可能。

所以只會用投資術語,年化利率去計算利潤。
而化做20年就是一樣咁計,這是普遍基金的說法。
一係用倍(計本金),一係用%(不計本金)。

另外,一個人可能20年前冇做野,就是2倍。

引用:
原帖由 Wilsonnkl 於 2022-6-17 15:28 發表

1.036^20=2.03

而且你這個方式計法。
二十年的複式計算不是兩倍,扣除本金後,實際只係一倍回報。
講倍就是計本金,這是約定俗成的,都講你唔識投資啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]