• 瀏覽: 3,649
  • 回覆: 26
+2
警方於上周四(9日)接獲一名27歲巴基斯坦裔女子報案,指早前回應陌生人發出的招聘訊息,透過充當網上刷單員,於購物平台以點

「刷單員」,不理性別、年紀、國籍,都中招。
用下腦都知不妥。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220616/bkn-20220616123728952-0616_00822_001.html

巴基斯坦嚟嘅新移民都有38萬被騙
本地人積蓄少過佢都要檢討下

唔知佢係咁多親朋借盡曬定自己錢
如果係前者,佢都好大鑊

點証實38萬?

引用:
原帖由 ken2999 於 2022-6-16 16:27 發表
點証實38萬?
銀行過數紙

報假案係刑事

引用:
原帖由 s336990 於 2022-6-16 13:47 發表
巴基斯坦嚟嘅新移民都有38萬被騙
本地人積蓄少過佢都要檢討下

唔知佢係咁多親朋借盡曬定自己錢
如果係前者,佢都好大鑊
邊度有話係新移民呀? 可能係 利均呀呢

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2022-6-16 12:58 發表
警方於上周四(9日)接獲一名27歲巴基斯坦裔女子報案,指早前回應陌生人發出的招聘訊息,透過充當網上刷單員,於購物平台以點

「刷單員」,不理性別、年紀、國籍,都 ...
其實,唔好話冇刷單員,就算真係有刷單員,都可能犯法,有串謀行騙之嫌……如果係真,就好似篤數欺騙顧客一樣……

引用:
原帖由 東方紅 於 2022-6-16 16:39 發表

其實,唔好話冇刷單員,就算真係有刷單員,都可能犯法,有串謀行騙之嫌……如果係真,就好似篤數欺騙顧客一樣……
不誠實使用電腦

有犯罪或不誠實意圖而取用電腦

(1)任何人有下述意圖或目的而取用電腦 ——
(a)意圖犯罪(不論是在取用電腦的同時或在日後任何時間);
(b)不誠實地意圖欺騙(不論是在取用電腦的同時或在日後任何時間);
(c)目的在於使其本人或他人不誠實地獲益(不論是在取用電腦的同時或在日後任何時間);或
(d)不誠實地意圖導致他人蒙受損失(不論是在取用電腦的同時或在日後任何時間),
即屬犯罪,一經循公訴程序定罪,可處監禁5年。
(2)
就第(1)款而言,獲益 (gain)及損失 (loss)的適用範圍須解釋作不單擴及金錢或其他財產上的獲益或損失,亦擴及屬暫時性或永久性的任何該等獲益或損失;而且 ——
(a)獲益 (gain) 包括保有已有之物的獲益,以及取得未有之物的獲益;及
(b)損失 (loss) 包括沒有取得可得之物的損失,以及失去已有之物的損失。

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-6-16 16:40 發表

不誠實使用電腦
其實係串謀篤數,係有罪的,好似某啲產品,幾條友夾埋誇大銷售數字,欺騙廣告客戶或者消費者,係製造虛假數據,都可以告,回歸時搞到沸沸揚揚嗰單嘢,相信絕大部分人都應該記得。

香港真多貪錢又扮可憐既蠢人

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-6-16 16:37 發表

邊度有話係新移民呀? 可能係 利均呀呢
信嘅都係豬頭,邊度有人打工,要自己攞錢出嚟先?都黐黐地。
點解開頭就唔使畀水出嚟,就有佣分,搞搞下就未收佣就要入錢?喂,而家打工喎,帶埋錢打工?信嗰個都有病。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2022-6-16 12:58 發表

如果真係咁好搵, 就個個都做刷咭員啦.
D人又貪心又懶又蠢.

引用:
原帖由 touya08 於 2022-6-16 16:47 發表
而家將嗰啲電話巴鬼晒,最近班福街又玩SMS,電話打唔入啦嘛,就用短訊,每三幾日就有一個,非常討厭。

引用:

巴裔少睇報紙, 頭腦又簡單

引用:
原帖由 touya08 於 2022-6-16 16:47 發表
錢就係人都貪,貪都唔緊要,但唔好蠢,兩者併發就冇藥醫。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]