• 瀏覽: 5,971
  • 回覆: 38
+2
港府派發電子消費券方式改完又改,市民無所適從。去年港府派發5,000元消費券時,最多人選用的八達通需分3次領取,先分兩次

派一萬都咁覆雜 高官覺得委屈可以堅持唔派

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220614/bkn-20220614033057747-0614_00822_001.html

商戶都很多,電腦系統調節所需的工作多,不希望延遲派消費券,因此改回分3次發放安排。

一早都知道要派第2期消費卷
有心做就一早去做調節啦
唔好用延遲派發為值口

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2022-6-14 11:44 發表
商戶都很多,電腦系統調節所需的工作多,不希望延遲派消費券,因此改回分3次發放安排。

一早都知道要派第2期消費卷
有心做就一早去做調節啦
唔好用延遲派發為值口
拉長嚟派, 咪唔洗再派 波叔無死錯人嘅

用八達通領一萬蚊消費券,最少要分6次領取

只係老人家貪佢夠簡單焗住用啫,其他優惠又無乜,我個人就唔會考慮。

尾期三千,都要分二次攞,
明明可以一次攞埋,真神奇

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-6-14 11:48 發表
用八達通領一萬蚊消費券,最少要分6次領取
剛滿18歲申請消費券 可以一次過攞一萬 唔知有冇人用八達通 分6次攞

引用:
原帖由 契丹航空 於 2022-6-14 11:54 發表
尾期三千,都要分二次攞,
明明可以一次攞埋,真神奇
明益八達通公司

正所謂「細水長流,笑到最後」

長駛長有又幾好

可惜我用支付寶

八達通等淘汰

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-6-14 12:00 發表

長駛長有又幾好

可惜我用支付寶
我哋用完,佢哋仲有錢收,個種感覺係我哋感受唔到嘅

又話考慮加大

波叔說,無法例約束,但牽涉營運技術,即係話香港無人才解決

引用:
原帖由 siuroy123 於 2022-6-14 11:40 發表
港府派發電子消費券方式改完又改,市民無所適從。去年港府派發5,000元消費券時,最多人選用的八達通需分3次領取,先分兩次

派一萬都咁覆雜 高官覺得委屈可以堅持 ...
用八達通再複雜D

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-6-14 12:00 發表

長駛長有又幾好

可惜我用支付寶
今期分兩次呀!😔

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]