• 瀏覽: 24,431
  • 回覆: 44
引用:
原帖由 atkatk002 於 2022-6-13 17:55 發表
等官方媒體發稿, 先再討論啦。
彭博的公信力,近年直迫大紀元,好堅。
向HR求證就真啦

引用:
原帖由 chan198999 於 2022-6-13 17:54 發表

無野既,中國都照舊營業額大增。。。

因為中國重點根本唔係銀行。
你窮你事

我寧願移民去新加坡🇸🇬快活 或申請調去美國🇺🇸

引用:
原帖由 atkatk002 於 2022-6-13 17:58 發表

HR壓榨同事就叻,你估佢地真係好多料咩
efinancial dot com

引用:
原帖由 chan198999 於 2022-6-13 17:54 發表

無野既,中國都照舊營業額大增。。。

因為中國重點根本唔係銀行。
中資銀行仲想派4-5個花紅?唔洗指意

今年有中資仲$0 IPO收入

中資銀行炒人炒到7彩

Chinese investment banks are cutting jobs in their corporate finance teams in Hong Kong after capital markets activity has stalled, with some banks earning zero revenues from initial public offerings (IPO)

Three sources told eFinancialCareers that Haitong and Guotai Junan International have also made staff redundancies. This follows reports that at least five Hong Kong-based bankers have left CMB International Capital Corp in recent weeks.

引用:
原帖由 tacticsolve 於 2022-6-13 23:56 發表

但你選擇留港, 支持國安法, 估你唔到...
睇錢份上

引用:
原帖由 skinbanana 於 2022-6-14 00:00 發表
啱啦
做咁多間銀行 中資算最公平 啲高層同香港高層同價 慳埋啲錢俾bonus俾福利都爽手啲
啲濕鳩鬼佬又廢又做唔到野 大部份返四日遲到早走 主力開會鬥推波
咁樣拎你兩倍有多人工 啲奴才仲要死撐鬼佬稅高 我以前老闆放棄比利時福利交香港稅 咪又係咁高人工 仲要佢地冇貢獻根本唔值
白痴,我肯定你唔係銀行界同行

你估香討冇銀行界人士係度?

你唔識唔好9up

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-6-14 01:48 發表

為錢唔要小黃人要求既民主自由?
中國🇨🇳也有民主自由

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-6-14 01:59 發表

有,不過唔係YC要嗰種。

小黃人真夠可悲。
我唔會理

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-6-14 02:16 發表

你會。
唔明你想up乜

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-6-14 02:40 發表

你明既。
唔再浪費時間講

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-6-14 08:24 發表
企業高管薪酬已經離地,造成貧富懸殊,支持共富政策!
支持廢柴唔洗讀書有大屋住

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-6-14 11:43 發表

廢柴有大屋住,有幾奇?
2019暴動,大L把「廢柴」揸架百萬名車塞路,你睇唔到咩?
唔倒塞交通唔代表你唔係社會嘅廢柴

只係倆種不同類型嘅廢柴

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-6-14 13:16 發表

塞交通嘅肯定係廢柴,唔塞交通嘅就有機會係廢柴,把兩者混為一談,你中咗美肺變腦殘嗎?
我從來冇將塞交通嘅廢柴混入這個討論

你有病

引用:
原帖由 skinbanana 於 2022-6-14 12:42 發表

On9仔 我做過幾多間銀行駛唔駛話你知
我由ops做到ba 算啦 講你都唔明
你繼續打飛機奶洋腸啦
On9仔

我係你上司呀

仲BA? 我一早已超越你個level

引用:
原帖由 skinbanana 於 2022-6-14 22:55 發表

係wo 你咁高層乜柒都唔識
你去cmb官網睇下人地發展方向先啦柒頭
你咁上下年紀仲起唔起到機呀傻西
我幾年前拎緊vp title啦傻西 你唔係以為pm係我上司呀? 我直接report to dep head wo
做到dep head都奶得落新加坡同西人嘅話 一係你on9 一係你吹水 自己揀一樣啦傻西
繼續死撐吧

鍵盤翻頁
左右