• 瀏覽: 11,127
  • 回覆: 37
美國太空總署(NASA)周一表示,月亮女神登月計畫其中一個任務,包括首次探索格羅特胡森穹頂丘,並以探測器在240小時分析及收集數據,期望解開穹頂丘的奧秘。

專家相信,穹頂丘由含豐富二氧化矽的黏性岩漿構成,黏性岩漿通常需要水和板塊構造才能形成,但科學家沒有在月球發現水份。為解開謎團,NASA將於2025年在月球展開影像及光譜探測調查。
NASA形容格羅特胡森穹頂丘猶如一個地質之謎,期望透過太空任務收集和分析岩石樣本,了解如何構成。

....................................................................................................................................

人地中俄2025年開始發展月球, 美國派唔到人上去, 又揾機械人上去霸位

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1843953/即時-國際-NASA月亮女神登月計畫-將首次探索格羅特胡森穹頂丘

直接上去啦

引用:
原帖由 007star 於 2022-6-8 14:04 發表
直接上去啦
上到先得架

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-6-8 07:15 發表
美國太空總署(NASA)周一表示,月亮女神登月計畫其中一個任務,包括首次探索格羅特胡森穹頂丘,並以探測器在240小時分析及收集數據,期望解開穹頂丘的奧秘。

專家相信,穹頂丘由含豐富二氧化矽的黏性岩漿構成,黏性岩漿通常需要水和板塊構造才能形成,但科學家沒有在月球發現水份。為解開謎團,NASA將於2025年在月球展開影像及光譜探測調查。
NASA形容格羅特胡森穹頂丘猶如一個地質之謎,期望透過太空任 ...
佢唔係冇能力去,佢應該知道月球一早有料到

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2022-6-8 14:07 發表

佢唔係冇能力去,佢應該知道月球一早有料到
咁家下又話去???

仲有咁多閒錢

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-6-8 14:08 發表

咁家下又話去???
現在用雞蟹人做就可以解決好多危險問題

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2022-6-8 14:11 發表

現在用雞蟹人做就可以解決好多危險問題
咁等咩????

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-6-8 14:26 發表

咁等咩????
等咩?

現在人地計好晒數緊係做自己想要的事啦
至於係乜街外人點會知

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2022-6-8 14:29 發表

等咩?

至於係乜街外人點會知
計劃好, 又話好能易, 又登過, 咁等咩???

期望透過太空任務收集和分析岩石樣本<<<

以前唔係美國NASA登月, 然後話月球既岩石和地球無分別架咩

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2022-6-8 14:29 發表

等咩?

至於係乜街外人點會知
計劃緊個片場點做先唔會俾人篤爆

https://www.youtube.com/watch?v=nBlyy3xROvQ&amp;t=36s

https://www.youtube.com/watch?v=mSYMA5JJ7B8

https://www.youtube.com/watch?v=tAiZ4f4FFvg&amp;t=41s

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-6-8 07:15 發表

NASA形容格羅特胡森穹頂丘猶如一個地質之謎,期望透過太空任 ...
佢老尾NASA真係唔知醜,求其作個名又話咩地質之謎,而家未先先鬼吹,仲話3年後,3日後都當無件事..

引用:
原帖由 judylam651 於 2022-6-8 14:43 發表

佢老尾NASA真係唔知醜,求其作個名又話咩地質之謎,而家未先先鬼吹,仲話3年後,3日後都當無件事..
煲下冇米粥, 起碼呃3年糧支

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]