• 瀏覽: 37,016
  • 回覆: 189
該名網民於facebook群組「公務員secrets」投稿指,與丈夫同任職公務員,月薪合共約10.7萬元,現時一家4口居住公屋,惟兩年後則過10年免審查期限,擔心屆時或會超出入息限額需遷出,因而求問網民方法如何應付房屋署,「到時點算好?有無方法應付房屋署,可以下年未過10年免審查時買定私樓?」。

帖文引起網民熱論,有網民質疑樓主濫用公共資源,「好心畀返間公屋俾有需要嘅人啦」、「搵咁多仲霸住間公屋,幾多人等緊呀」、「有錢就買樓,冇錢就租樓,你諗吓自己嘆咗幾耐」;有網民則建議樓主如實申報,「到時交雙倍租,三倍租咪得囉」!

由於香港的私樓租金,突飛猛進.完全沒有管制.
但住房有如食水和大米,是生活必需品,.絕不能單由市場決定.
這樣使租私樓的香港人,完全沒有任何安全感.不知明天租金,又升多少.
個個人被逼一定要輪公屋,或購買天價的樓房.

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1843200/即時-港聞-Juicy叮-公務員夫婦月入逾10萬住公屋-憂審查入息超額惹議

香港大9把呢類自私L

照報就可以了,就算交雙倍租金都有著數喇!

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2022-6-7 00:46 發表
該名網民於facebook群組「公務員secrets」投稿指,與丈夫同任職公務員,月薪合共約10.7萬元,現時一家4口居住公屋,惟兩年後則過10年免審查期限,擔心屆時或會超出入息限額需遷出,因而求問網民方法如何應付房屋署,「到時點算好?有無方法應付房屋署,可以下年未過10年免審查時買定私樓?」。

帖文引起網民熱論,有網民質疑樓主濫用公共資源,「好心畀返間公屋俾有需要嘅人啦」、「搵咁多仲霸住間 ...
咁高收入搶福利

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-6-7 08:17 發表
香港大9把呢類自私L
所以起幾多公屋都唔夠

綠表抽居屋啦........

三公佔其二

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-6-7 08:17 發表
香港大9把呢類自私L
絕對多 也不是新鮮事

中港兩地有物業收租

最早期 邊有皇管

有人租比下面商戶做倉都有
劏房亦有
而家就難啲

買居屋啦,唔駛補地價

舊移民正仆街

四人家庭每月總收入唔多過$154750,都係交雙倍租加差餉,其實都係可以攞正牌繼續租!而且都係有限錢!

引用:
原帖由 人之初大大 於 2022-6-7 08:25 發表

咁高收入搶福利
一個人每月有十萬蚊洗就多,四個人洗,每人得二萬五千咋,多過入息中位數少少咋,好多咩?

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2022-6-7 00:46 發表

帖文引起網民熱論,有網民質疑樓主濫用公共資源,「好心畀返間公屋俾有需要嘅人啦」、「搵咁多仲霸住間 ...
冰山一角!所以話,政府改改例,嚴正執法嘅話,要解決住屋問題唔難

問長毛

4人家庭收入10萬都買唔到私樓,其實住公屋都住左10年正常情況應該儲左大把錢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]